Technické školy na Vysočině dostaly špičkové vybavení srovnatelné s nejlepšími podniky

6. únor 2014

Technické školy na Vysočině mají nové CNC frézy a soustruhy za desítky milionů korun. Jsou srovnatelné s vybavením ve špičkových výrobních podnicích a pro studenty to znamená šanci na lepší pracovní uplatnění.

Jedním z moderně vybavených zařízení je Střední škola technická v Jihlavě. Nejnovější obráběcí stroje přivítali učitelé i žáci.

„Ráno mě obklopili a musel jsem všechno ukazovat. Tu odezvu vidím velmi pozitivní - nečekal jsem to,“ řekl zástupce ředitele pro odborný výcvik Stanislav Toman. A jeho slova potvrzuje i jeden z žáků druhého ročníku Luboš: „Tak líbí se mi to. Těším se, až na tom budeme dělat.“

Mistři, kteří vedou praktickou výuku se shodují, že moderní vybavení posouvá výuku kupředu. „Jsme najednou o několik levelů výše v té výuce praktické,“ pochvaluje si Toman.

Do této doby se žáci s podobnou technikou mohli setkat výjimečně ve speciálních školících učebnách konkrétních firem. Škola pořídila stroje v rámci programu „Od myšlenky k výrobku“ za podpory Evropské unie.

„Tam je výborné to propojení teorie s výrobou. Oni si vymodelují, naprogramují ten výrobek a teď jej dokážou i vyrobit,“ vysvětlil zástupce ředitele.

Stroje pro technické školy pořídil Kraj Vysočina. Jsou jednou z největších investic do vybavení škol. 57 milionů korun, mimo jihlavskou školu, pomůže i ve Žďáru nad Sázavou, Třebíči a Pelhřimově. Cílem je maximálně podpořit šance žáků na pracovní uplatnění po skončení školy.

„Určitě jim to usnadní. Firmy sice mají jiné stroje, jiné značky. Ale ti žáci mají základ, ze kterého mohou jít,“ dodal Toman. Výraznému zlepšení potenciálu věří i žáci.

„Doufám, že se pak dostanu k práci líp. Tady si to osvojím a pak to snad uplatním,“ řekl Luboš, žák druhého ročníku. Škola kompletně zprovozní CNC frézu a soustruh do týdne. Následovat bude několikadenní školení všech mistrů. Pak přijde řada na učně.

autoři: Petr Palovčík , nib
Spustit audio