Telecí pečeně na francouzský způsob podle Sandtnerové
Už několikrát jsme listovali „Sandtnerkou“, oblíbenou kuchařskou knihou, a tentokrát Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali recept na telecí pečeni na francouzský způsob.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové knize:
- 1 kg telecího masa z kýty
- 5 dkg slaniny
- 4 dkg másla
- 2 dkg kaparů
- 5 dkg celeru
- 3 dkg cibule
- 1 hřebíček
- 1 sardelka
- 1 dkg másla
- 1 dkg strouhané housky
- 2 lžíce smetany
- 1 dkg mouky
- ¼ l smetany
- 1 dkg mouky
- 1/8 l bílého vína
Telecí maso z kýty odblaníme a osolíme. Na pekáč dáme na kostečky nakrájenou slaninu, kousek másla, lžičku kaparů, na plátky na krájený celer, cibuli a hřebíček a vše 3 minuty smažíme, pak přidáme maso, podlijeme vodou a pečeme 1/2 hod. Mezi pečením potíráme maso sardelovým máslem.
Když je maso skoro měkké, potřeme ho řídkou kašičkou ze sladké smetany a mouky, načež maso chvíli zapečeme. Pak posypeme pečeni na povrchu strouhanou houskou a vše dáme zrůžověti. Měkkou pečeni nakrájíme, šťávu zahustíme smetanou, ve které umícháme lžíci mouky, přidáme bílé víno, povaříme, procedíme a nalijeme na pečeni.