Tělo v sudu zakopal a zalil betonem. U soudu začalo líčení kvůli vraždě spáchané před deseti lety na Jindřichohradecku

7. prosinec 2022 16:59

Deset let starou vraždu začal projednávat Krajský soud v Českých Budějovicích. Podle obžaloby nyní pětatřicetiletý Ján Sedlák zabil v Českých Velenicích na Jindřichohradecku Daniela Bodnára, kterého tehdy záměrně uspala jeho partnerka. Obžalovaný pak muže ze Slovenska ubodal a uložil do sudu, který zabetonoval ve sklepě.

Soud začal výslechy obou obžalovaných. Vypovídala devětadvacetiletá Kristýna Štefanová, která má se zavražděným Danielem Bodnárem tři děti. Otcem jejího čtvrtého dítěte je Ján Sedlák, podle policie pachatel vraždy.

U události došlo v srpnu 2012. Obžalovaná, které tehdy bylo devatenáct let, podle kriminalistů uspala doma svého přítele a pak dala znamení komplicovi, který vstoupil do bytu a v obývacím pokoji spícího muže usmrtil nožem.

Informace o mrtvém zakopaném v sudu se k policistům dostala až loni od jejich kontaktu z drogové scény. Pátrání je přivedlo do domu v Českých Velenicích, kde tělo zabalené v látce a ukryté v plastovém sudu našli pod betonovou podlahou ve sklepě.

Čtěte také

Kristýna Štefanová vinu jednoznačně odmítá. Během výpovědi popsala své soužití s Danielem Bodnárem jako velmi problematické. Její partner prý nikdy nepracoval, živil se nelegálně, nepřispíval na nákup základních věcí pro rodinu. Navíc byl podle jejích slov často agresivní a dokonce se ji snažil přimět k tomu, aby si vydělávala jako prostitutka. Žena se za této situace sblížila s Bodnárovým kamarádem Jánem Sedlákem. Ten jí údajně pomáhal, později spolu navázali i intimní vztah.

Podle obžaloby žena dala Danielu Bodnárovi před smrtí do přesnídávky prášek. Kristýna Štefanová uvedla, že se jednalo o běžný lék, který partner často užíval a vždy se po něm uklidnil. Vypověděla, že po požití usnul, ona odešla s dětmi ven a netušila, co se pak stalo. Ján Sedlák jí pouze řekl, že se nemusí bát, že všechno sám vyřešil. Žena podle svých slov měla strach a po zmizelém partnerovi nepátrala.

Obžalovaný Ján Sedlák svůj podíl viny přiznává, ale nesouhlasí s právní kvalifikací, navrhovaným trestem ani popisem skutku. U soudu vypověděl, že nepřemýšlel o tom, že by Bodnára chtěl zabít. Prý se to stalo v afektu.

Jánu Sedlákovi za vraždu hrozí až osmnáctileté vězení. Kristýna Štefanová je obžalovaná z účastenství činu ve formě pomoci vraždy. V následujících dnech bude soud pokračovat výslechy svědků.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související