Tělovýchovná jednota v Dobřanech bojuje o život

Už za několik málo měsíců může být 12 sportovních oddílů a 500 členů dobřanské tělovýchovné jednoty bez svého předsedy. Náročná a zodpovědná práce zatím nikoho neláká. 

Spousta práce ve volném čase a velká zodpovědnost. Tak vypadá život předsedy Tělovýchovné jednoty Dobřany Luďka Reitšpiese. Problém je podle něj v tom, že podmínky staví podle občanského zákoníku spolky a komerční firmy na stejnou úroveň. To, co ale ve firmě dělá odborník, má v Dobřanech na starosti právě nadšenec Luděk Reitšpies. „Musíme plnit nejen zákonné podmínky, ale musíme plnit rovněž závazky vůči střešním organizacím, České unii sportu, poskytovatelům dotací a podobně,“ popsal.

Rád by proto za sebe našel náhradu, ale náročná práce nikoho neláká. „Přemýšlíme, kdo by byl vhodným adeptem, a zatím se ukazuje to, že ani z řad stávajících členů výkonného výboru a dokonce ani z řad všech členů tělovýchovné jednoty nikdo takový není,“ řekl předseda, který žije ve stresu, že pokud udělá vážnější chybu, přijde exekutor a zabaví mu osobní majetek, kterým ručí. Jednotě proto hrozí zánik. Bývalý hokejbalista, teď trenér a funkcionář Václav Šlehofer si nic takového nechce připouštět. „Nás je tady 110 členů a trénujeme každý den od odpoledne až do večera, od pondělí do pátku, v sobotu a neděli máme zápasy, moc by mě to mrzelo,“ posteskl si.

Pomoci by mohlo město

Město Dobřany Tělovýchovné jednotě nabízí pomoc. Jednak ve formě úředníka, který pomůže se žádostmi o dotace a další administrativou, a pak také převedením kuželkárny, herny na stolní tenis a areálu Jungle pod správu města. „My nemůžeme nechat osiřet stadiony a padnout celý systém. Bez tělovýchovné jednoty by některé oddíly zanikly, protože by neměly podporu, některé silnější by se možná udržely, ale stejně by to nefungovalo,“ tvrdí nezávislý starosta Dobřan Martin Sobotka.

Variant na záchranu spolku je nyní několik. Město by mohlo zřídit v rámci města odbor spolků, podobně jako to má Březová na Sokolovsku. Luděk Reitspies navrhuje zařadit Tělovýchovnou jednotu na stejnou úroveň jako je třeba dobřanské Městské kulturní středisko. První náznak řešení může nabídnout únorové zasedání dobřanského zastupitelstva.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio