Temná epizoda olympijských her. Před 50 lety zavraždili teroristé v Mnichově izraelské sportovce

V roce 1972 uspořádal Mnichov olympijské hry. Měly to být hry míru a radosti. Měly být svátkem sportu i ukázkou nového, poválečného, vlídného Německa, které se chtělo omluvit světu za nacismem svírané hry v roce 1936. Začaly 26. srpna slavnostním zahájením, na kterém se prezentovalo přes deset tisíc sportovců. Sportovní událost bude ale vždy spojována s hrozivými událostmi, které měla na svědomí palestinská teroristická organizace. Poslechněte si celý dokument!

„Ludvík Daněk nesl vlajku a byli tam sportovci, kteří už měli olympijské medaile. Bylo to úžasné. A my jsme šli podle tehdejší německé abecedy až pomalu na konci,“ vzpomíná na slavnostní zahájení 20. olympijských her v Mnichově plavkyně Věra Civínová.

„Šli jsme i podle velikosti, nejdřív děvčata, potom chlapci. Já jsem byla docela malinká a za námi šli basketbalisti,“ vypráví s úsměvem. V necelých 15 letech si užívala atmosféru první olympiády.

Čtěte také

Vše nasvědčovalo tomu, že na Mnichov se bude vzpomínat přesně tak, jak si němečtí pořadatelé předsevzali. Fanoušci opěvovali hvězdy – plavce Spitze, atleta Borzova, gymnastu Katóa a další.

Vše se změnilo 5. září. Ve čtyři hodiny a 42 minut ráno přelézá osm mužů ve sportovních soupravách se sportovními taškami plot olympijské vesnice. Nebudí nijak pozornost, dokonce jim pomáhá několik sportovců vracejících se z flámu. Museli se z vesnice za noční zábavou vykrást potajmu. Poznali jsme, že to jsou Američani a že se také chystají přelézt. Zavedli jsme řeč a pak jsme si vzájemně pomohli,“ říkal v dokumentu Jeden den v záři Džamal al-Gháší, jeden z osmi členů teroristické skupiny palestinské organizace Černé září. 

Krutá daň teroristického útoku

Muži byli odhodlaní k násilí. I kdyby neozbrojená olympijská ostraha nebo mnichovská policie dostala upozornění, zřejmě by už stejně bylo pozdě. Skupina zamíří k ubikacím izraelských sportovců na Conollystrasse 31. Na chodbě vyndají z tašek samopaly a pistole a snaží se dostat do apartmánů izraelské výpravy. Tenhle „boj“ si 5. září 1972 vybral krutou daň v podobě jedenácti zavražděných izraelských sportovců a jednoho německého policisty, který zemřel při přestřelce na letišti. Teroristický útok popřel i olympijskou myšlenku o klidu zbraní během her. Od té doby už se nikdy nekonal svátek sportu bez vysokých bezpečnostních opatření. 

autoři: Petr Kadeřábek , rej
Spustit audio

Související