Temná území duše máme všichni. Poslechněte si operní debut skladatele Matouše Hejla ve světové premiéře

9. červenec 2022

Natočení světové premiéry operního díla českého skladatele a navíc jeho operního debutu je pro rozhlas vždy mimořádnou událostí. Na bienále NODO se čas od času taková příležitost naskytne. Operní večer nabízí premiéru rozhlasového záznamu  tohoto „divadelně  hudebního objektu“ Opera Ibsen/Přízraky skladatele Matouše Hejla z dne 26. 6. 2022 z Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě.

Upozornění: Pořad obsahuje expresivní výrazy a není vhodný pro děti a mladistvé.

„Skladatel Matouš Hejl (1989) je tvůrce doširoka rozkročený, pokud jde o inspirační zdroje i podoby, které své hudbě dává. Mezi oblasti, v nichž nachází podněty pro vlastní práci, řadí na jedné straně středověkou polyfonii, na straně druhé třeba techno a jiné oblasti elektronické taneční hudby. V ní nachází myšlení ve zvuku, objevování zvukových konstelací, které dokáží pohnout naším tělem i myslí. Tyto podněty však v jeho kompozicích neuslyšíme v prvoplánově rozpoznatelné podobě. Stávají se východisky hudby zcela originální.“ Slova muzikologa Matěje Kratochvíla, kterými představil mladého skladatele, ale také klavíristu a cimbalistu publiku v Ostravě potvrzuje fakt, že je Matouš Hejl velmi úspěšný v práci pro rozhlas, film i divadlo a site specific performance. Za skladbu Crossings ho ocenila Česká filharmonie, získal prvenství nezávislé hudební scény ve formě ceny Trochu nižší C4 za skladbu Kaleidoscope. Obě tyto skladby v závěru pořadu uslyšíme také.

Opera Ibsen / Přízraky (2022)

„Ibsenovy texty jsou dle mého soudu vedle Aristotelových a Shakespearových děl ty nejlepší, které kdy bylo lidstvo schopno vyprodukovat, a to prostřednictvím tohohle norského prcka. - Díváme se do nejintimnější zóny, a to je pohled, který je skoro vždycky nepříjemný. Je ale dobré si uvědomit, že temná území duše máme všichni“. I to zaznělo z úst režiséra a spoluautora scény Jana Nebeského na první čtené zkoušce Opery Ibsen / Přízraky. Jan Nebeský se vrací k Přízrakům, aby je radikálně posunul v žánru. Ibsen jako opera přináší nové a nečekané možnosti ve výkladu a vnímání této navýsost naturalistické hry. 

Opera Ibsen / Přízraky (2022)

Na scéně Národního divadla moravskoslezského se tak prolnuly tři skupiny interpretů: činoherci a zpěváci v jednom – Lucie Trmíková, Miloslav König, Igor Chmela, Petr Jeništa a Magdaléna Malá, dále pětičlenný band a mezinárodní komorní orchestr Ostravská banda. Opera Ibsen / Přízraky získává díky (při)komponované hudbě novou zvukovost a barevnost, osobitou poezii, která rozvine naši zkušenost s uměleckým žánrem, kterému se říká nová opera.

Matouš Hejl: Opera Ibsen / Přízraky (2022).
Záznam světové premiéry operní inscenace o třech dějstvích z Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě ze dne 26. 6. z festivalu NODO / Dny nové opery Ostrava.

Libreto: Lucie Trmíková, na základě hry Henrika Ibsena v překladu Františka Fröhlicha

OSOBY A OBSAZENÍ:
Helena Alvingová / Mrs. Helen Alving: Lucie Trmíková
Osvald Alving: Miloslav König
Pastor Manders: Igor Chmela
Jakub Engstrand: Petr Jeništa
Regina Engstrand: Magdalena Malá

HRAJÍ:
Jan Mikušek (cimbál), Petr Tichý (baskytara), Jiří Genrt (tuba), Antonín Procházka (perkuse), Jan Gajdica (kytara).
Mezinárodní komorní orchestr Ostravská banda diriguje Bruno Ferrandis

Režie: Jan Nebeský
Hudební režie: František Mixa
Mistr zvuku: Lubomír Výrek

Připravila a rozhovory s protagonisty opery vede Renáta Spisarová

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.