Temnota dlouho nebyla tak sexy. Batman má drtivou atmosféru, duši a styl

4. březen 2022

„Pokud se chcete zbavit kuny, pořiďte si vlastní kunu,“ přichází Vítek na úvod s radou, kterou podporuje i zkušený chovatel infekčních mazlíčků Aleš. Jako alternativní varianty boje s malými vetřelci doporučují rozházet doma psí chlupy, nemyté mužské vlasy nebo trus velkých šelem. Čestný host Tomáš Stejskal vychvaluje i použití hladkých plechových povrchů, na kterých se neudrží ani on, natož škůdci. Mají Čelisti také tipy proti netopýrům? A jak se jim zamlouvá nový Batman?

„Má to obrovskej ksicht i styl,“ lapá po dechu Aleš, kterému se filmaři jen tak něčím nezavděčí. Oceňuje především nedocenitelné režijní kvality filmu Matta Reevese. „On umí jednu věc, kterou moc režisérů v současném Hollywoodu nepoužívá: dovede se obejít bez velkejch dialogů a efektů,“ přizvukuje Vítek. „Jeho Batman pracuje spíš s atmosférou a velkým gestem než spektáklem. A konečně to nepůsobí směšně – temnota tu není jen nástřik, je skutečně v nitru postavy,“ naráží na předchozí mouchy snímků DC.

Z filmu Batman (2022)

Kromě nevídaně vydařeného psychologického rozměru filmu je ale třeba vyzdvihnout i herecké obsazení, kterému vévodí nejen parta záporáků v podání Johna Turturra, Paula Dana a Colina Farrella, ale především chemie mezi brilantní Zoë Kravitz coby „hot“ Catwoman a Batmanem Robertem Pattinsonem. O něm si Čelisti programově nemyslí nic dobrého (protože mu závidí), nicméně uznávají, že tahle role z něj udělala lepšího herce. „Hlavně proto, že je z poloviny zakrytej,“ neodpustí si rýpanec do slavného hezouna Aleš a dodává, že by tak měl hrát pokud možno pokaždé.

Padá někde novému Batmanovi řetěz? Zajímá ještě někoho druhá sezona Euforie? Trumfne seriálová podoba vysloužilého vojenského policisty Jacka Reachera starší verzi s Tomem Cruisem? Co říká skalní fanoušek Karel Veselý na dokument o Kanyem Westovi? Stojí za vidění prvotina mexické filmařky Tatiany Huezo Noc ohňů? Vyrábí Vítek doma na sporáku raketové palivo? Roste Alešovi v nose zub? Ochočil si Tomák ženu? A jsou ženy stejné jako kuny? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Tereza Kunderová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.