Tenhle Ústav je plný alkoholu, sexu a roztodivných figurek. Román Kamila Vondráška ve vltavské Četbě s hvězdičkou

24. říjen 2022

Krásný alkoholik Kuchot, který utrácí především za chlast a slepecké hole, Josef, který nic neříká, jenom podezřele cvaká, Bakas se svým veřejně známým, ač utajeným veřejným domem nebo Filip Uan s nezvladatelným pohlavním pudem. To jsou jen některé postavičky žijící v barelech a kontejnerech podivného světa románu Ústav. Svět je to sice podivný, ale v mnohém se až děsuplně podobá tomu našemu. Z tak trochu bizarní knihy současného českého autora čte Ondřej Brousek. 

Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé. 

Rozhlasová úprava: Klára Fleyberková
Účinkuje: Ondřej Brousek
Režie: Bela Schenková
Premiéra: 25. 10. 2020
Natočeno: v roce 2020
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Kamil Vondrášek se k psaní dostal lehkou oklikou. Vystudoval totiž matematiku a fyziku na Pedagogické fakultě v Plzni, později získal také titul MBA na Pfeiffer University v Severní Karolíně. Živil se postupně jako řidič, programátor, učitel, manažer a také jako bubeník. Brzy ale začal psát scénáře a režírovat krátké filmy nebo dokumenty, za něž obdržel několik domácích i mezinárodních ocenění.

Po prvních třech stránkách mi bylo jasné, že to nikdo nikdy nemůže vydat.
Kamil Vondrášek o psaní románu Ústav

Po řadě povídek a básniček, které sem tam vydával časopisecky a v almanaších od roku 1978, se však rozhodl, že se tentokrát vrhne do psaní románu. „Inspirací mi byla samozřejmě četba a autoři, ke kterým se v Ústavu hrdě přiznávám, ale začal jsem psát ‚něco jiného‘, pero se samo rozběhlo a po prvních třech stránkách mi bylo jasné, že to nikdo nikdy nemůže vydat, o to bylo psaní svobodnější a musím říct, že jsem se kolikrát při tvorbě chechtal až na dřeň,“ říká sám autor. Nakonec se ale nechechtal jen on, protože onen „nevydatelný“ text opravdu spatřil světlo světa – v roce 2007 ho vydalo nakladatelství Volvox Globator.

Pondělí bylo poněkud podezřelé; až do 11:30 se nedělo vůbec nic. Něco se děje. Bakas nervózně podupával před kontejnerem a střídavě pozoroval panelovou restauraci na protější straně ulice a mrtvý novinový stánek napravo od kontejneru. Bulletin ještě nevyšel – tři a půl hodiny zpoždění. Zase bude Velká reforma. Anebo Malá reforma. Je ovšem také možné, že se nezmění vůbec nic.
Z románu Ústav

Nedílnou součástí projektu se stala také jeho vizuální stránka – spojení s výtvarníkem Borisem Jirků přineslo na pulty knihkupectví výpravnou knihu vytištěnou na těžkém křídovém papíru, s řadou barevných rozsáhlých obrazů, které se mnohdy rozkládají až na čtyřstranu.

Ilustrace Borise Jirků z knihy Ústav

Základem ale stále zůstává nesmírně originální text, který přináší humor i sex. I proto se stal dokonalým materiálem pro vltavskou řadu Četba s hvězdičkou. V sedmi večerech tak mají posluchači možnost nahlédnout do této ironické nadčasové studie lidského druhu, která nemilosrdně nastavuje ironické zrcadlo všem politickým režimům a „upřímným“ mezilidským vztahům. A třeba si pak debutový román vystudovaného matematika a fyzika Kamila Vondráška přečíst celý. Stojí za to.

Spustit audio

Související