Teplota, kdy tělo dokáže fungovat na maximum. Bikram jóga se cvičí při 42 stupních

20. prosinec 2021

Ve velmi vyhřáté místnosti se cvičí bikram jóga. Vyzkoušet si ji mohou lidé i v Českých Budějovicích. V sále, kde se udržuje stálá teplota 42 stupňů Celsia, vede lekce Lea Čutková. Pro ni je jóga zábavou i životním stylem.

„Bikram jóga je specifická tím, že je dynamická. Je trochu jiná než to, co si člověk obvykle pod slovem jóga představí. Všichni si myslí, že 42 stupňů je hrozné horko, ale daleko horších je třicet stupňů v létě ve městě na náměstí než 42 stupňů u nás v sále,“ popisuje Lea Čutková.

Lidé se podle ní vysoké teploty rozhodně nemusí obávat. „Je dokázáno, že to je teplota, kdy tělo dokáže na maximum fungovat, takže se nepřetíží. Je ale třeba při lekci dávat pozor na dýchání. Většina lidí není zvyklá dýchat jenom nosem, to je zpočátku největší úkol,“ vysvětluje.

Bikram jóga se stala hobby sportem pro milovníky pohybu nejrůznějšího věku. Ani ti, kteří patří k dříve narozeným, se nemají čeho obávat. „Chodí k nám třeba paní, které už bylo 79 let. Měla artritidu a moc jí to pomohlo, to teplo doopravdy pomáhá,“ připomíná Lea Čutková.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související