Terapeut Honza Vojtko o patologických vztazích: Když mi ve vztahu není dobře, ale nedokážu z něj odejít

18. červen 2021

Od vztahu očekáváme většinou lásku, zázemí a oporu. I když těmito hodnotami náš vztah neoplývá, někdy v něm přesto zůstáváme. A někdy se dokonce opakovaně s partnerem rozcházíme a zase dáváme dohromady. Hranice mezi opravdovou láskou a závislostí v tu chvíli jako by zcela zanikla.

Do vztahu patří vedle lásky a štěstí i neštěstí a smutek, někdy i odpor. Vztahy prochází různými fázemi, pro které bývají typické různé způsoby prožívání. To jsou věci, které řada lidí ví, přesto v praxi naráží na své nevědomé vzorce a scénáře, které si odnesli z původní rodiny nebo vznikly v předchozích vztazích a které je někdy nutí setrvávat ve vztazích, v nichž jim není dobře.

„Někdy nás rodiče naučili, že vztah má být s utrpením, a někdy žijeme s přesvědčením, že si lásku nezasloužíme, a když už, tak má být vyvážena právě tím utrpením,“ říká v Diagnóze F párový terapeut Honza Vojtko. „Na vědomé úrovni člověk ví, že mu v tom není dobře, ale někde uvnitř něj to oslovuje jeho nevědomý vzorec, který může být silnější, a on je pak překvapený, že ho nemůže opustit,“ vysvětluje.

Čtěte také

Právě to je živnou půdou pro patologické, závislostní vztahy. Svět ale není černobílý a není tomu tak ani v tomto případě. Ani v patologických vztazích to není jen o tom, že jeden z partnerů je uzurpátor, který tomu druhému upírá svobodu a trápí jej. Závislí jsou ve své podstatě oba dva na tom druhém a na tom, jak jsou ve vztahu sycena jejich nevědomá očekávání.

Co může patologický vztah udělat s naším duševním zdravím a jak je možné se z něj dostat ven? Poslechněte si Diagnózu F s párovým terapeutem Honzou Vojtkem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související