Terasu z dřevěných palubek ocení každý milovník přírodních materiálů

19. duben 2023

Pokud máte rádi dřevo, určitě oceníte přírodní design v podobě dřevěného povrchu. Pro pokládku nové terasy jsou velkým pomocníkem dřevěné palubky. Náročnost prací i životnost ale velmi záleží na tom, jaký typ dřeva vyberete i jak připravíte samotnou pokládku.

Dřevěná terasa je hezká a stylová. Při výběru dřeva musíme zvážit, jak bude terasa využívaná a kde bude umístěná. Pokud bude poblíž bazénu, je vhodné zvolit kvalitní exotické dřevo z deštných pralesů. Takové je zvyklé na výkyvy teplot a vlhkosti.

Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Pokud bude terasa méně namáhaná, můžeme zvolit i cenově dostupnější jehličnaté dřeviny. V tomto případě nejčastěji využijeme modřín. V minulosti se využíval převážně modřín sibiřský, který je ale v současnosti nedostupný. Ale i evropský a český modřín má dobré parametry a jeho přednosti využijeme.

Výběr dřeva také záleží na orientaci terasy ke světovým stranám a vůči samotnému objektu. Záleží, jestli na terasu bude pršet, bude částečně nebo kompletně zastřešená apod. To vše ovlivní trvanlivost terasy a její údržbu.

Nastává čas stěhovat květiny na venkovní terasy

Jednoduchou terasu zvládne i laik

Pokládka dřevěných palubek není složitá. Na srovnaný povrch země naklademe betonové dlaždice a mezi ně vysypeme štěrk. Na dlaždice pak umístíme podkladní konstrukci z dřevěných hranolů, které by neměly být od sebe vzdálené více než půl metru.

Na kontrakci hranolů pak umístíme vlastní prkna terasy. Na jejich spojení je potřeba vždy použít nerezový spojovací materiál. Dbejte také na správnou mezeru mezi palubkami. Její velikost totiž záleží na druhu zvolené dřeviny. U jehličnatých dřevin stačí mezera 5 mm. U dřevin exotických, které zaznamenávají větší tvarové a rozměrové změny, je mezi palubkami potřeba dodržet prostor alespoň 8 mm.

Co se týká údržby, jsou v podstatě dvě cesty – smíříme se s tím, že terasa bude přirozeně stárnout. Časem získá příjemnou šedou patinu. Pokud ale chceme, aby terasa stále vypadala jako nová, je nutné jí každý rok před sezonou i ideálně i po ní ošetřit olejem a odstranit nečistoty. Více si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související