Tereza Verecká a Richard Klíčník: Dobyvatelé ztraceného léta. Čte Jan Vápeník

Před Tomášem jsou nekonečné dva měsíce prázdnin. V městečku, kde je bude trávit, je kino. Chlapík na plakátu k filmu vypadá spíš jako kovboj, ale nápis hlásá Indiana Jones. A Tomáš filmy o indiánech miluje. Netuší, že tahle návštěva biografu určí průběh celých prázdnin. Tomáš musí film vidět znovu a znovu. A tak, jak se krabice s filmem stěhují z místa na místo, podniká náročné výpravy po středočeských kinech. Během cest získá i stejně nadšenou souputnici.

Účinkuje: Jan Vápeník
Připravila: Zuzana Vlčková
Režie: Jiří Seydler
Premiéra: 15. 7. 2022

Tereza Verecká je autorka, dramaturgyně a dramatička. Vystudovala obor tvorby textu a scénáře na Vyšší odborné škole Konzervatoře Jaroslava Ježka a posléze činoherní dramaturgii na pražské DAMU. Její hry vyšly pod názvem Kamenná, divná věc… v nakladatelství Akropolis, dále pak v překladu do maďarštiny a srbštiny. Má na kontě několik rozhlasových her, textů a pohádek pro děti i dospělé. Působí mimo jiné v divadle BodyVoiceBand.

Richard Klíčník je redaktorem nakladatelství Argo. Zároveň je to spisovatel, básník, houslista, fotograf, překladatel a člen Klubu Julese Verna.  Pro Český rozhlas již napsal několik povídek.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.