Terezie Fialová: Užívám si, že mě nikdo nediriguje

9. září 2019

„Každý správný hudebník by měl mít v datu narození čtyřku,“ míní v nadsázce klavíristka Terezie Fialová, která spolu se svým partnerem, cellistou Jiřím Bártou, vystoupí na festivalu Dvořákova Praha. „Já jsem ročník 1984, Jiří 1964 a Antonín Dvořák v roce 1904 zemřel.“ O interpretaci Dvořákovy hudby s Terezií Fialovou ve Vizitce mluvil Vojtěch Babka.

Zahajovací koncert festivalu Dvořákova Praha si nenechala ujít ani klavíristka Terezie Fialová. Ostatně i ona do programu letošního ročníku zasáhne  spolu s cellistou Jiřím Bártou odehrají 13. září v Anežském klášteře dva violoncellové koncerty, oba ve Dvořákově originálu pro sólový nástroj s klavírem. Oba opusy od sebe dělí třicet let.

Terezie Fialová a Jiří Bárta

Nejprve zazní raný koncert A dur, jehož autorská orchestrální verze nikdy nevznikla. „Partitura skladby se ztratila, objevila se až mnoho let po Dvořákově smrti a Dvořák na dílo nejspíš zapomněl anebo ho přinejmenším nepovažoval za příliš zdařilé,” řekla ve Vizitce Terezie Fialová.

Koncert a moll jsme porovnávali s Dvořákovou Symfonií č. 1, kterou stihl podobný osud; také její notový zápis byl dlouho nezvěstný.

Symfonie i koncert A dur překypují bohatstvím nápadů, hudebních myšlenek a témat. Na rozdíl od pozdějších děl tu ale skladatel pracuje neperiodicky, harmonicky poněkud neklidně a nekoncentrovaně.

Po tomto raném Dvořákově díku zahrají Terezie Fialová a Jiří Bárta violoncellový koncert h moll, a to z originálního skladatelova klavírního výtahu.

Čtěte také

Dokáže pouhých deset prstů jednoho klavíristy rozehrát takové tónové barvy, jaké znějí v orchestrálním doprovodu? Může pianista pracovat s tak jemnými zvukovými nuancemi, s jakými si melodické motivy předávají nejrůznější nástroje? I o tom klavíristka Fialová ve Vizitce mluvila – i proto, že zahajovací večer Dvořákovy Prahy nabídl i zmiňovaný koncert h moll pro violoncello a orchestr. Při poslechu si hudebnice, která o Dvořákovi říká, že si ji „tak nějak našel sám“, libovala, že ji během vlastní, komorní páteční produkce nebude rušit žádný dirigent.

Spustit audio