Teritoria prázdnoty. Publikace Kongo severu umělce Jiřího Černického ukazuje temné srdce Afriky a severních Čech

7. březen 2023

Vizuální umělec, tvůrce experimentálních a intermediálních projektů Jiří Černický je autorem knihy, která se právě dostává na pulty knihkupectví. Jmenuje se Kongo severu, má více než 600 stran a číst se dá ze předu i zezadu.

Jiří Černický: Kongo severu

Vizuální umělec, tvůrce experimentálních a intermediálních projektů Jiří Černický, držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 1997, má na svém kontě již několik knih – pohádky O sasance, fikci O záhadném předmětu nalezen v kosmické lodi Gagarinova věc či poezie Mafián a Stromboli. Nová publikace Kongo severu se dá číst z obou stran. Jedna strana nás bere do středu afrického kontinentu v neklidné době devadesátých let, ale z druhé strany také do ústeckého kraje, který byl v době umělcova dětství plný oprámů, skládek a těžební činnosti.

„Oba dva ty světy spojuje určitá prázdnota. Já tomu říkám prázdnota, není to prázdnota absolutní. Spíš jde o takovou představu, že my si pod těma místama těžko něco představujeme. Pražák jezdí na Šumavu, jezdí do Krkonoš, ale těžko si dneska představí, jak to vypadalo na severu Čech za dob komunismu. A jelikož jsem tam bydlel v dost takových ubohých podmínkách… Představte si na periferii v Ústí nad Labem, což je ještě taková periferie periferie, obklopený šachtama, plynárnama, chemičkama a největší skládkou na světě, tak to je parádní dětství,“ vysvětluje své motivace autor Jiří Černický.

Jak se výtvarný umělec a pedagog ateliéru malby na UMPRUM stane spisovatelem? Jakou spojitost mají dvě strany nové knihy Kongo severu? A proč se ke vzpomínkám na dětství vrací právě teď? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Černickým.

autor: Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.