Těšíte se do důchodu? Počkáte si maximálně do pětašedesáti

13. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

V České republice dnes můžeme odejít do důchodu s nárokem na plnou penzi v různém věku. Ten se odvíjí od roku narození a pohlaví. U žen navíc hraje roli počet vychovaných dětí. Věková hranice pro odchod do důchodu se ovšem nejspíš bude měnit.

Současná pravidla stanovují důchodový věk dvěma různými způsoby. Lidem, nebo přesněji řečeno plátcům sociálního pojištění, narozeným mezi roky 1936 a 1977 určuje datum odchodu do penze novela zákona o důchodovém pojištění.

Z ní například vyplývá, že dnešní šedesátníci si na odchod do důchodu počkají ještě tři a půl roku, zatímco šedesátileté ženy s pěti a více dětmi mohly do důchodu odejít už před třemi lety.

Čtěte také

Je tu samozřejmě i možnost předčasného důchodu. Ti, kteří ji využijí, musejí ale počítat s nižší penzí a splňovat zákonem stanovená pravidla. Ta jsou nastavená tak, že odejít do předčasného důchodu nejde dřív než tři roky, respektive pět let před řádným termínem.

Věková hranice pro odchod do důchodu se ale nejspíš bude v budoucnu měnit. Česká vláda v září schválila maximální věkovou hranici na šedesáti pěti letech. Toto opatření by se mělo dotknout občanů narozených po roce 1965. Musí ho ale ještě schválit parlament a podepsat prezident.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio