Těžká technika najede do městského parku v Přelouči. Město v něm nechá odbahnit potok Švarcava

10. květen 2022 08:10

Lokální povodně. Letitý problém začnou už brzy řešit v Přelouči. Město nechá vybudovat protipovodňová opatření v městském parku pod hlavním náměstím. Místem totiž protéká levostranný přítok Labe potok Švarcava. Za  přívalových dešťů se z něj ale stává hrozba, vylévá se z koryta a způsobuje lokální záplavy.

Práce odstartují v červnu a podle starostky Přelouče Ireny Burešové z ODS by měly být hotové nejdéle příští rok v září. Vysoutěžená firma v první řadě odbahní a opraví 600 m dlouhé koryto Švarcavy, na toku ale také předělá dva stávající mostky, které při bleskových povodních fungují jako špunt, řekla Burešová: „Jsou v havarijním stavu a jsou konstruovány tak nešťastně, že zejména v době přívalových dešťů snižují průtočnost toho toku, takže součástí je kompletní rekonstrukce těchto dvou mostků a výstavba dvou lávek pro pěší.“

Chodci i řidiči budou muset okolo

Městský park v Přelouči

S komplikacemi budou muset počítat řidiči i chodci. Obě zmiňovaná přemostění, jedno pro auta, druhé pro pěší, bude muset firma zbourat a postavit nová, takže v době prací budou mimo provoz. Pro chodce by ale měla fungovat alespoň provizorní lávka.

Zároveň místní musejí počítat s omezením na silnici oddělující park od místních sportovišť. Tam totiž bude VaK od června zvyšovat kapacitu splaškové kanalizace, což sice není akce města, ale také souvisí s povodněmi. Jedním z následků přívalových dešťů totiž bylo i to, že se splašky z kanalizace dostávaly právě do potoka Švarcava. Takže kromě mostků tam bude rozkopaná i příjezdová cesta ke sportovištím. 

Zakázku radnice vysoutěžila za 23 milionů korun, ale asi 16 milionů by měla získat jako dotaci, konkrétně z operačního programu životní prostředí. To znamená, že z městského rozpočtu by na akci šla asi jen třetina celkových nákladů.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související