Těžko najdete zemi, kde si lidi stěžují víc než tady, říká autor Vítkova cestopissu

13. duben 2023

Vít Vomáčka, známý díky svému cestovatelskému YouTube kanálu Vítkův cestopiss, má na svém kontě přes osmdesát navštívených zemí. Proslavil se nízkonákladovým cestováním i nekorektními příspěvky na sociálních sítích. Kde je pro něj hranice mezi nadsázkou a nevhodnými, podle některých rasistickými či homofobními, poznámkami? A jak vnímá odpovědnost za obsah, který na svých sítích publikuje?

„Kdybych měl všechno vysvětlovat a obhajovat, ztratil bych svou autenticitu a identitu obecně," vysvětluje cestovatelský influencer Vít Vomáčka. Hranice mezi nevhodnou poznámkou a nadsázkou podle něj neexistuje. I přesto, že často používá výrazy, které mohou vyznívat rasisticky či homofobně, je podle svých slov naopak otevřený všemu, co se vymyká normě. 

Pod Vomáčkovými příspěvky se dají najít komentáře, které ho nazývají ztělesněním „čecháčství”. Jak se vlastně staví k české mentalitě on sám? „Když to člověk srovná s těmi osmdesáti zeměmi, tak se těžko hledá národ, kde by si lidé víc stěžovali, i když se mají ve všech ohledech dobře,” říká cestovatel, který se narodil v Mostu. 

Jako jeden z motivů svých cest uvádí Vomáčka boření vlastních předsudků. „To je podle mě jediná možnost, jak si udělat vlastní názor na tu kulturu a celkově nějakou problematiku – vidět to na vlastní oči a zažít to nějak, povídat si s těmi lidmi,” dodává.

Jak se snaží Vomáčka během cestování snižovat svou uhlíkovou stopu? Dá se podle něj procestovat dostatek zemí i vlakem? A na jaké zážitky z Antarktidy vzpomíná nejradši? Poslechněte si nový díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.