Thomas Kulidakis: Bulharsko má novou vládu, prezident vyhrál vše

19. prosinec 2021

Troje parlamentní volby během sedmi měsíců, jedny prezidentské a nový kabinet se v Bulharsku ujímá vlády. Její jmenování i složení je jasné vítězství prezidenta, opuštění části předvolebních slibů i nebezpečná past přílišných očekávání veřejnosti.

V délce politického chaosu a vládního bezčasí Bulharsko není výjimka, kupříkladu v Nizozemsku trvalo sestavování vlády také tři čtvrtě roku. Zajímavé ale je, že sestavení vlády bránila neochota, hraničící s neschopností vítězů voleb vykonávat základní předpoklad pro politickou činnost, tedy hrát s voliči rozdanými kartami, dohodnout se a najít koaliční potenciál.

Čtěte také

Po prvních volbách se to nepovedlo dlouholetému premiérovi Bojkovi Borisovovi, když s ním většinu nechtěl složit nikdo a opozice se neshodla na ničem, kromě odporu k jeho osobě. V druhých volbách už vyhrála politická formace zpěváka a baviče Slaviho Trifonova Je takový národ, ta se ovšem nedokázala dohodnout ani se zavedenými stranami, podle ní dinosaury, ani s ostatními stranami slibujícími nové pořádky.

Následovaly třetí volby, které vyhrála politická strana vedená dvěma muži, Asenem Vasilevem a Kirilem Petkovem. Svou formaci pojmenovali Pokračujme ve změně, aby dali jasně najevo, že nabídka pro nespokojenou část veřejnosti, poukazující na údajnou korupci, existuje i na třetí pokus. Vzhledem ke skutečnosti, že samotná strana vznikla přibližně dva měsíce před volbami, byl projekt jasný, prezidentský, na protesty části veřejnosti navázaný.

Přímý vliv prezidenta na politické dění

Po třetích volbách zasáhnul prezident Rumen Radev, posílený druhým zvolením v přímé volbě. Donutil politiky najít společnou řeč, část politických slibů přitom vzala za své. Trifonov se musel smířit s faktem, že ve vládě zasedne se všemi, o kterých nechtěl slyšet, ať už z protestního tábora, nebo z řad dosavadních mocných, v koalici sedí například i doposud opoziční sociální demokraté.

Čtěte také

Socialisté si mohli přičíst k dobru, že právě oni poprvé poslali do prezidentských voleb Radeva, kterého kromě týmu Bojka Borisova a strany turecké menšiny ve volbě druhé podporovali všichni významní hráči. Radevovi se tak podařilo porazit úhlavního nepřítele, se kterým sdílel minulé volební období, Bojka Borisova. Následně dal už při jmenování nové vlády jasně najevo, kdo udává tón.

Novopečený premiér Petkov dostal úkol do sta dnů odstranit dosavadní údajnou korupci. Nová vláda ale zjistila, že šéfa státních žalobců, trn v oku demonstrantů, odstranit jen tak legálně nemůže, nová ministryně spravedlnosti tudíž promluvila o rozpočtových otázkách.

Mezi další úkoly, které vláda dostala, patří samozřejmě koronavirus, ekonomický rozvoj nejchudší země Unie a boj s rostoucími cenami energií. Nic jednoduše řešitelného. Prezident, jehož role a pravomoci se podobají pravomocím českého prezidenta Miloše Zemana, si ovšem na rozdíl od svého českého protějšku může užít přímý vliv na politické dění.

Thomas Kulidakis

To vše sleduje strana Bojka Borisova, která už v prvních parlamentních volbách roku 2021 varovala před chaosem, který přišel. Teď tvrdí, že nová vláda nejenže chaos neodstraní, ale ještě zemi zruinuje. Nová bulharská vláda i nový prezident žijí ve vypůjčeném čase, ve kterém se pokusí vyhovět mnohdy až nereálným očekáváním části veřejnosti ve složitém koaličním vládnutí, zatímco Bojko Borisov bude čekat na chybu. To je ostatně scénář, který se podobá českému, liší se jen v roli prezidenta a štěstí, že nám stačily jen jedny volby.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio