Thriller ze zákulisí hybridní války. Alexandra Alvarová: Krmit démony

5. duben 2022

Alexandra Alvarová ve svém románu popisuje metody hybridní války. Krmit démony se odehrává v letech 1996 až 2018, a to nejčastěji ve Spojených státech, Velké Británii a Rusku a také v Česku a v  okupované východní Ukrajině či v Kanadě. Thriller napsala Alvarová z frustrace nad množstvím nasbíraného materiálu, když jí kanadská novinářka řekla, že literaturu faktu nikdo nečte. A ať to prý napíše jako Frederick Forsyth, autor románů ze špionážního prostředí.

Alexandra Alvarová

Zatímco ale Forsyth psal o fiktivních událostech, Alexandra Alvarová se snaží beletristickou formou postihnout velmi složitě uchopitelnou realitu vzniku koncepce hybridní války, její rozvíjení a důležité milníky i některá klíčová personální obsazení a propojení.

Alvarová popisuje například rozsáhlý a reálný policejní zásah proti ruské mafii. Ukázka představuje úvod do tohoto příběhu:

Čtěte také

„Taxikáři nestydatě okrádali turisty, kteří do nejkrásnějšího města Evropy mířili z letiště a neznali místní ceny ani převodní kurz koruny. Bossové museli odvádět desátky místní ruské mafii, která jim ovšem výměnou zajišťovala luxusní ochranu v podobě hluchých a slepých magistrátních úředníků. Ti udělili licenci každému, kdo pravidelně platil, a nikdy neviděli důvod ji odebrat. Pokud došlo k tak křiklavému okrádání turistů, že ho musela řešit policie a některý úředník vykazoval pod vlivem svědomí známky nabývání zraku nebo sluchu, setkal se s bandou opilých chuligánů na cestě z práce domů a byl zase klid. Ostatně úředníci měli nadřízené politiky a ti byli součástí systému.“

Druhá aktivita budou nadace pro finanční podporu extrémně pravicových stran a náboženských neziskových společností v Evropě a USA.

Do roku 2018 situuje Alvarová tajnou schůzku nejvýznamnějších ruských oligarchů u ruského prezidenta Vladimira Putina. A to v souvislosti s novou válečnou doktrínou.

Čtěte také

Založíte následující firmy a nadace. Popis jejich činnosti máte uvnitř seznamu. Ivane, Sergejeviči, vy se postaráte jako obvykle o mediální společnosti. Tentokrát to bude východní a střední Evropa. Koho si na provedení nákupu médií vyberete, je mi jedno. Druhá aktivita budou nadace pro finanční podporu extrémně pravicových stran a náboženských neziskových společností v Evropě a Spojených státech. Jména najdete uvnitř. Náš stratég už udělal návrhy programů a ideových dokumentů.

Poslechněte si celé Ex libris, knihu představí Pavel Hlavatý.

autoři: Pavel Hlavatý , kac
Spustit audio