Tibor Déry: Láska. Příběh z revolučního roku 1956 v Maďarsku

22. leden 2023

Jak atmosféra kontrarevoluce v Maďarsku ovlivňovala soukromé lidské vztahy. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Čte: Josef Somr
Překlad: Magda Reinerová
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2004

Povídka Láska ze stejnojmenného cyklu s dodatkem ...a jiné příběhy, vydaného v roce 1963, může odkazovat autobiografickými prvky na samotný Déryho život. V krátkém příběhu sledujeme cestu hrdiny B., kterého právě propustili z výkonu sedmiletého trestu. Když po cestě městem odezní počáteční paranoia, že je stále sledován, začne si všímat detailů městské scenerie. Doma nikdo není. Od správcové se dozví, že s jeho ženou a synem bydlí čtyři spolubydlící. Správcová nemůže uvěřit, že se vrátil a přinese mu pohoštění, poté se přidá i pár dalších sousedů. Hrdinovi se udělá nevolno. Když se vrátí jeho žena, všimne si jejích šedin a začne se ptát po svém synovi. Který ze čtyř malých chlapců to je? A otázek přibývá?  

Maďarský spisovatel, esejista a básník Tibor Déry se narodil na přelomu 19. a století v Budapešti, kde v roce 1978 i zemřel. V roce 1917 byl za svou povídku Lia obviněn za nemravnost. Období, kdy Déry vstoupil do maďarské komunistické strany, reflektuje v knize Oko za oko. Ve stejné době mnoho jeho prací vycházelo ve vlivném magazínu Nyugat (Západ).

Po pádu Maďarské republiky rad byl krátce vězněn, po propuštění emigroval – nejdříve do Československa a pak do Rakouska. Během cest po Evropě psal díla surrealistická a dokončil avantgardní hru Velké mimino. V roce 1926 se vrátil do Budapešti, kde se stal editorem a překladatelem. O sedm let později se vrací do Vídně, účastní se Červencové revolty a pracuje na stěžejním díle Nedokončená věta. Během druhé světové války se skrývá. Po jejím skončení se opět přidává ke komunistické straně. Její vedení ale v roce 1956 veřejně odsoudí a po neúspěchu revoluce ve stejném roce je vězněn na 9 let. Celu opustil díky amnestii v roce 1963. Do konce života pobýval mezi Budapeští a Balatonfüredem. Mezi jeho další díla patří Niki, příběh psa (1956), Cesta pana A.G. do X (1964), Žezlo a mitra (1966) či Milý papá (1973).

Spustit audio

Související