Ticho je důležitou součástí hudby, vynořují se z něj myšlenky a nápady, říká skladatel Jan Jirásek

20. leden 2023

Hostem, který přijal pozvání Lady Klokočníkové do rozhlasové kavárny, je rodák z východočeského Rychnova nad Kněžnou, hudební skladatel Jan Jirásek. Jeho hudba zazněla ve filmech i seriálech, k nejvýznamnějším patří filmy Nejasná zpráva o konci světa, oceněn Českým lvem 1997, Kuře melancholik, nominován na Českého lva 2000, Kytice, oceněn Českým lvem 2001. 

Kromě hudby filmové skládá Jan Jirásek také hudbu k divadelním představením (Babylonská věž, Don Quijote), píše opery a časté jsou i jeho cesty do Spojených států americký a Německa, kde vede kurzy kompozice. Jaký byl jeho minulý rok a jaký bude rok letošní, i o tom byla řeč.

Přijel jsi dnes z chalupy, kterou máte u Rychnova nad Kněžnou, nebo z Prahy?

Čtěte také

Dnes z Prahy. Ale na chalupě jsme trávili Vánoce. Je to takové mé útočiště. Kdybych to měl vyjádřit jedním slovem, tak je to klid. Především na onu tvůrčí práci. Protože tam není žádný civilizační hluk, nejezdí tam auta, tak se člověk opravdu může hluboce soustředit na to, co zrovna dělá.

Máš tam tedy počítač i klavír?
Mám tam veškeré potřebné vybavení, takže přijedu na chalupu a můžu hned začít pracovat. Já tam nejezdím jen odpočívat. Pracuji od roku 1995 na volné noze, takže čas si organizuji víceméně sám. Pokud mi ho tedy neorganizuje filmová či divadelní produkce.

Pokud už odpočíváš, tak je pro tebe důležité ticho a procházky přírodou? Nebo je to i něco jiného?

Čtěte také

Je to zejména ticho a sport. Ticho je velmi důležitou součástí hudby a já ho hodně potřebuji. Protože v tichu se nejlépe vynořují myšlenky a nápady, nebo souvislosti. Tedy ticho je pro mne opravdu strašně důležité.

Jan Jirásek vystudoval na brněnské JAMU skladbu u prof. Zdeňka Zouhara, studoval i elektro-akustickou, počítačovou a elektronickou hudbu a hudební teorii. Jeho tvorba je po roce 1989 rozsáhle představována na mnoha světových pódiích a festivalech.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s hudebním skladatelem Janem Jiráskem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související