Tip Jakuba Pavlovského: Ponořte se do hlubin zámořské výpravy s knihou Jak jsme se vznášeli

7. červen 2022
Tip

Literární nadšenec a moderátor pořadu Radia Wave Záložka Jakub Pavlovský si pro vás tento týden připravil doporučení na četbu knihy Jak jsme se vznášeli. Kombinací cestopisu a eseje z per dvojice autorů Juliana Charriera a Nadima Sammana se přesunete na atol Bikini v Tichém oceánu. Tedy do místa, kde v letech 1946 až 1958 proběhlo třiadvacet amerických jaderných zkoušek. Knihu v překladu Kryštofa Herolda loni vydalo nakladatelství Take Take Take.

Jak souvisí dvoudílné plavky s testy amerických jaderných bomb? Američtí fashion designéři se totiž jen pár dní po plánovaných jaderných testech v Tichomoří rozhodli nový model plavek pojmenovat bikini. Název byl odvozen právě od atolu Bikini a měl symbolizovat výbuch ve světě tehdejší dámské plážové módy. Kniha Jak jsme se vznášeli vás ovšem nepřenese na fashion mola, spíš očekávejte ponor do hlubin zámořské výpravy.

Patří kniha Jak jsme se vznášeli mezi tituly, po kterých by Jakub Pavlovský běžně sahal? A proč je dobré to udělat? Poslechněte si celý Tip.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.