Tip pro všechny běžce. Hole vám „učešou“ styl, tvrdí Milan Kůtek o stylu nordic running

30. duben 2016

Podíváte-li se na lidi v parku, pravděpodobně potkáte někoho s walkingovými hůlkami. Jenže to má jeden háček, jak připomíná tělocvikář Milan Kůtek. Většina z těchto lidí obvykle nevyužívá vše, co hůlky nabízejí.

Milan Kůtek přišel s metodou nordic running, při které lidé běhají s holemi o 15 cm delšími než těmi, které se běžně používají pro nordic walking. Všechno to začalo přípravou na jarní maraton. „Tehdy nasněžilo, ale na běžky to nebylo. Do fitnescentra nemůžu, protože tam není dostatek kyslíku,“ přibližuje běžecké dilema, které vyřešil poměrně svérázně: „A tak jsem popadl běžkařské hůlky a z nouze jsem se s nimi proběhl.“

Objevil tak podle svých slov úžasnou techniku a holí se při běhu vzdával už jen těžko. „Tak se začal rodit nápad,“ dodává s tím, že o něm začal víc mluvit a psát.

„Hole vám učešou styl běhání,“ připomíná jednu z výhod nordic runningu. „Nemácháte lokty do strany, hole si vynutí pozici, které potřebujete docílit,“ dodává.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio