Tipy na víkend 12.-14. února

Masopustní čas plný karnevalového veselí a připomínání si lidových tradic je tady. A navzdory počasí, které stále dodržuje všechny náležitosti zimy, je možné si blížící se jaro připomenout právě lidovou veselicí. Anebo se podvolit ročnímu období a vyrazit na hory, stejně tak jako potěšit oko v některé z galerií. Doufáme, že tipy Radiožurnálu vám pomohou strávit příjemný víkend.

Historie Československého červeného kříže se dá poznat na výstavě. Tato výstava vznikla už v loňském roce u příležitosti 90. výročí vzniku Československého červeného kříže a 130. výročí narození jeho zakladatelky Alice Garrigue Masarykové. V současné době je k vidění v Novém Strašecí. Zabývá se dosud málo zmapovaným a často velice opomíjeným tématem, jakým je historie Červeného kříže v naší zemi. Přibližuje velice zajímavou historii především obrazovými prostředky a trojrozměrnými rekonstrukcemi. Nechybí ani vzácné dobové předměty a sbírky. Výstava se koná v rámci oslav 160. výročí narození T. G. Masaryka do 14. března 2010.

V kostele sv. Václava na pražském Smíchově se v neděli 14. února od 16 hodin uskuteční koncert, jehož cílem je podpora zemětřesením postiženého Haiti. Vstupné je dobrovolné, takže se každý může sám rozhodnout, jakou částkou obětem zemětřesení přispěje. Na smíchovském koncertě vystoupí varhaník a špičkový varhanní improvizátor Miloslav Šimek a barytonista Jakub Kos, kteří přednesou zajímavý repertoár - Ave Maria od různých autorů, Panis Angelicus C. Francka, Biblické písně A. Dvořáka a další skladby. Asi nejzajímavější částí programu budou mistrovské varhanní improvizace, při kterých Miloslav Šimek zpracuje různá témata v různých hudebních stylech. Kostel sv. Václava se nachází ve Štefánikově ulici nedaleko stanice metra Anděl a jeho lavice jsou vytápěny.

Také v zimě je možné vidět v zoologické zahradě spoustu zvířat a plzeňská zoo zve už dokonce na první posly jara. Těmi není nikdo jiný než nové živé přírůstky. Na statku Lüftnerka a v okolí začal tradiční boom jehňátek a kůzlátek, novou kamarádku má i populární girgentánský kozlík Hurvínek. V tropickém pavilonu Z, kde jsou umístěni plazi a opice, je také až do dubna umístěna výstava fotografií pořízených pod hladinou jezer, moří i bazénů. Autorkou je fotografující potápěčka či potápějící se fotografka, pracovnice zoo Alena Voráčková.

To v zoologické zahradě v Ostravě budou slavit Valentýna. Jste zamilovaní a hledáte pro svou drahou polovičku zajímavý dárek? Pokud chcete oslavit netradičně svátek zamilovaných, jste zváni v neděli 14. února do ostravské zoo. U příležitosti svátku zamilovaných proběhne malé rozloučení s jednou ze zdejších tygřích slečen Darjou. Mladé tygřice tu totiž dospěly do věku, kdy se vydají do jiných zoologických zahrad. Tam na ně čekají geneticky vhodní nepříbuzní samečci, aby se společně zapojili do další reprodukce. Jako první tedy odejde Darja. Bude to v příštím týdnu a jejím cílem je Zoo Odense v Dánsku. Všichni doufají, že Darja vytvoří s tamním samečkem, sedmiletým Igorem, další zamilovaný pár a oba brzy přispějí k posílení populace tohoto ohroženého poddruhu tygra.

I když to zima zatím vůbec nevzdává, čas masopustního veselí už je tady. Na jeden znovu už tradiční masopustní průvod můžete vyrazit do Klenčí. Koná se tu v sobotu 13. února. Sraz masek od 11h v hospůdce U Plůtků, kde bude v salonku možné zakoupit masky, převléknout se a připravit. Úderem 14. hodiny pak odtud vyjde průvod masek v čele s kapelou Sedmihorka po kopci, kudy vedla stará císařská poštovní cesta až k parkovišti u továrny Klenčí. Poté vyjde průvod v čele s "překvapením", za kterým pojede bryčka tažená párem kobyl, vezoucí tentokrát živého Masopusta. Za nimi poveze v kočárku Masopustova žena a vdova jejich synka, malého Masopusta. Předvojem jim budou jezdci na koních z miřkovského útulku pro týrané koně S.O.S. Život pro koně. Za doprovodu hudby a zpěvu projde průvod po hlavní silnici celým Klenčím až k vlakovému nádraží. Tam bude pronesena masopustní řeč k malému Masopustovi, která vyjmenuje špatnosti, kterých se jeho táta v uplynulém roce dopustil. Poté bude Masopust sťat katem. Po skončení popravy se přítomní přesunou do sálu kulturního domu, kde bude od 17 hodin masopustní zábava s bohatou tombolou a se vstupem pro všechny zdarma. Tradiční masopustní průvody se v Klenčí konaly do roku 1958, kdy zanikly. Obnoveny byly jen na tři roky na začátku 70. let a tradice tu byla obnovena po dlouhých 35, respektive 50 letech předloni.

Také Zadní Třebáň zve na karnevalové veselí. Už XXI. poberounský masopust proběhne tuto sobotu od 10 hodin. Pět desítek prodejců stylového zboží ohlásilo svoji účast na jarmarku, který je součástí již XXI. poberounském masopustu. V Zadní Třebáni na Berounsku jde o jednu z největších akcí svého druhu, která je nejen oslavou tradičního lidového svátku, ale zároveň přehlídkou souborů z kraje kolem dolní Berounky. Od 10 hodin se na zadnotřebáňské návsi postupně představí dětská lidová muzika Notičky, dětský folklorní soubor Klíček, taneční skupina Proměny, staropražská kapela Třehusk a ochotníci z nedalekých Řevnic. Ti jednak sehrají tradiční masopustní frašku, jednak na závěr programu "pochovají" symbol oslav, postavu Masopusta. Všechna vystoupení se budou odbývat na voze taženém koňským spřežením. Na návsi budou k dostání zabíjačkové pochoutky, stejně jako perníky, preclíky, trdla, koláče, pečené maso, medovina... Po vyhlášení nejoriginálnější masky se vydá obcí průvod maškar. Doprovázet jej bude muzika i koňský povoz. Hospodyňky změří síly v soutěži o nejlepší koblihu, šišku či jiné masopustní občerstvení. Po skončení průvodu se ve Společenském domě bude konat posezení s hudbou. Masopustní oslavy uzavře v neděli 14. 2. od 14 hodin ve Společenském domě v Zadní Třebáni dětský karneval. Pro děti jsou připraveny hry, soutěže, volba nejhezčí masky i vystoupení kejklíře Petra Theimra.

Ve znamení masopustu se ponese víkend i v Beskydech. 6. štramberský masopust proběhne v sobotu 13. února 2010 od 11 do 16 hodin. Těšit se můžete na masopustní muziku, zabijačkové hody a masopustního medvěda! Čeká Vás tu i ukázka tradiční domácí zabijačky, pečení božích milostí, masopustní soutěže a od 14 hodin i průvod masopustního reje ve spolupráci s ochotníky ze štramberského divadla Pod věží. Více informací najdete na www.relaxvpodhuri.cz.

Slavit se bude i v Roztokách u Prahy. Ačkoliv arktické mrazy a hromady sněhu tomu nenapovídají, jaro se nezadržitelně blíží a blíží se i oslava předjaří, masopust. Dnes je tento svátek opět na mnoha místech slaven, například v Roztokách u Prahy. Klibna, Medvěd, Vometačky, Půst i Smrt - s těmi a dalšími stovkami masek se můžete setkat na zdejší netradiční oslavě masopustu. Letos masopustní veselí propukne v sobotu 13. února ve 13 hodin na zámečku. Žongléři, divadla, různé kapely, ale i jitrnice, svařáček a hlavně velké množství masek, to jsou ingredience, ze kterých je roztocký masopust připraven. Okolo půl třetí odpoledne se tisícihlavý průvod za hlaholu a veselí vydá přes celé město do sousední vesnice Únětice, kde na něj navazuje masopustní ples a zábava. Ve dvou sálech se za večer vystřídají čtyři kapely a staří i mladí, hubení i tlustí si přijdou na své. Hlavní postavou roztockého masopustu je královna. Její veličenstvo letos určila sama Štěstěna pomocí tzv. karlovarského losu. Královna vede průvod na své věrné Klibně, která je ztělesněním všech dobrých vlastností roztockých i přespolních maškar. Klibna je během průvodu utracena a její části jsou spravedlivě rozděleny potřebným ve městě a okolí. Podrobný program a další informace naleznete na www.roztoc.cz/masopust.

Hlavně z Ameriky převzatý svátek zamilovaných, který má nicméně evropské kořeny, tedy svatý Valentýn, se dá oslavit i ve vodě. A to na Valentýnské párty v Aquapalace Praha, která se uskuteční tento víkend. Připravena je párty v karibském stylu plná zábavných soutěží, zamilovaných koktejlů i romantického odpočinku ve vířivkách za svitu svíček. Páry mohou soutěžit při jízdě na nafukovací kosatce, ve vodních zápasech nebo v záchraně partnerky. Všechny návštěvníky jistě potěší čokoládová fontána a zamilované koktejly zdarma. Po vodních radovánkách můžete relaxovat při masážích na masážní lavici nebo na relaxační terase či v některé z vířivek. Párty začíná vpodvečer v 19 hodin. Romantickou atmosféru dokreslí valentýnská výzdoba z balónků, svíček a květin. Na závěr akce je připraveno romantické koupání, kdy aquapark zhasne, rozsvítí se pouze scénické osvětlení v bazénech a zapálí se svíčky. Další informace najdete na www.aquapalace.cz.

Sbírka grafiky a kresby představuje další z řady komorních výstav. Iluminované fragmenty středověkých rukopisů mohou návštěvníci zhlédnout do 18. 4. 2010 ve Schwarzenberském paláci. K nejvzácnějším a nejhodnotnějším kolekcím Sbírky grafiky a kresby Národní galerie patří jedinečný soubor iluminovaných fragmentů nejrůznější datace, původu i povahy, z nichž většina nebyla dosud publikována ani vystavena. Z těchto zlomků byl vybrán soubor listů středoevropské provenience vzniklých v průběhu více než tří staletí, který odráží některé z hlavních tendencí vývoje knižní malby.

Milevské maškary 2010 aneb maškary se uzdravily, to je další z masopustních akcí tohoto víkendu. V sobotu 13. února se v Milevsku uskuteční už 148. ročník tradičního masopustního průvodu. Na rozdíl od předešlých ročníků vyjde letošní průvod úderem 14. hodiny od Domu kultury. Projde Nádražní ulicí, přes Tyršovo náměstí směrem na autobusové nádraží, odkud bude směřovat ke kostelu sv. Bartoloměje. Dále projde Riegrovou ulicí na Husovo náměstí, kde se otočí a vydá se zpět na náměstí E. Beneše. Tady bude pro všechny návštěvníky připraven kulturní program s hudebním doprovodem, nebude chybět ani korunovace krále masopustu či pohřbívání Bakuse. Pro návštěvníky jsou připraveny i tradiční trhy s občerstvením a sladkostmi. Po skončení programu na náměstí se dění masopustu přesune do Domu kultury, kde program odstartuje maškarní rej pro všechny generace. Maškarní průvody ve své nynější podobě se datují od roku 1862. Vyvinuly se ze středověkých lidových her, které bývaly v kraji provozovány. Byly to hry: Barborky, Mikuláši, Lucie, Perchty, Tři králové, Liška, Řehoři, Líto, Hra o svaté Dorotě a Bakus.

Fašaňková obchůzka, tedy masopustní, tradiční výroční lidový zvyk spojený s obchůzkou masek a krojované chasy, s tancem, zpěvem a hudeckou muzikou, projde v sobotu Kyjovem-Nětčicemi. Průvod vychází od hospody U Jančů.

V sobotu 13. února se v Hodoníně koná další ročník Hodonínského fašanku. Už od rána bude na terase zdejšího kulturního domu probíhat fašaňková zabijačka, kde bude možné ochutnat tradiční vepřové dobroty nebo i fašaňkové koblihy a svařené víno. Přesně v poledne začíná fašaňková obchůzka městem. A nic nekončí ani večer, od 20 hodin potom začne v kulturním domě zábava za účasti krojovaných domácích i přespolních.

Masopust není nic pro vás, protože využíváte každého dne letošní zimy a užíváte si na sjezdovkách? Pokud byste chtěli zkusit i něco méně náročného, vyrazte do Velkých Karlovic. Zdejší skiareál láká na právě otevřenou snowtubingovou trať na sjezdovce Horal. Snowtubing je adrenalinová jízda na zasněženém svahu v upraveném korytě na speciálních člunech. Na kopec vás vytáhne ve člunu lyžařský vlek a dolů už jedete sami. Tato adrenalinová zábava je jediná svého druhu ve Zlínském kraji, pro návštěvníky je otevřendenně od 9 do 16 hodin. Více na www.razula.cz.

A prohýbat tělo na sněhu se dá i jinak. Netradiční způsob nabízejí na desátém mistrovství světa v bobbingu, které se bude konat v sobotu 13. února 2010 na Pustevnách na svahu pod Cyrilkou. Na olympijské hry se nedostane každý jako divák. Jako sportovec-závodník už vůbec ne, respektive jen málokdo. Mistrem světa v bobbingu se však může stát kdokoliv z příchozích. Stačí přijít, zaprezentovat se do příslušných disciplín. Každý sám si může zvolit, koho bude reprezentovat, a pak už si jen vybere disciplínu. Na výběr je sjezdoslalom, jednoduchá trať s asi 3 brankami. Jede se ve 2 kategoriích a jezdec s nejrychlejším časem bez rozdílu kategorie je vyhlášen absolutním mistrem světa. Druhou disciplinou je Gruppen sjezd, tedy bez rozdílu kategorie prostý sjezd. Konečně dvougenerační štafeta, tedy závod, kdy mezi členy 2členného družstva musí být věkový rozdíl min 20 let. Preferovány jsou hlavně rodiny s dětmi. Pro vítěze jsou připraveny atraktivní ceny, mezi kterými nechybí ani nové boby.

V pražském Clarion Congress Hotelu proběhne tento víkend výstava koček, na které se sejde přes 400 chovatelů soutěžících ve čtyřech kategoriích. Na výstavě bude také široká nabídka krmiv, chovatelských potřeb a tematických dárkových předmětů. Dobré duše by neměly výstavu minout, její součástí totiž bude i velká expozice opuštěných kočiček a koťat z OS Podbrdsko, kterým můžete pomoci najít nový domov nebo alespoň přispět krmením či finančním dárkem.

Všichni zamilovaní by neměli tento víkend minout Lužánky. Tam totiž proběhne Valentýnský astrovíkend. Už 17. brněnský esoterický festival se uskuteční ve Středisku volného času v Lidické ulici číslo 50. Na programu festivalu, v němž nebude chybět ani kulturní doprovodný program a široká nabídka nonstop přednášek, jsou porady s léčiteli, astrology, psychoterapeuty a dalšími představiteli esoterických disciplin. Ti pomohou i s řešením problémů osobního i zdravotního charakteru. Zařazena je i zdravotní diagnostika, bylinná terapie, odblokování, detoxikace, výklad karet, kineziologie, irisdiagnostika, automatická kresba, měření energetického potenciálu, bezkontaktní diagnostika, SRT, Aura-Soma, Konstelace, One Brain, homeopatie, Su-jok, I-ting, homeopatie, automat. kresba, atd. Nebudou chybět doplňky zdravé výživy, mandaly, kameny, literatura a pomůcky, diamantová voda. Přednášky a koncertní program proběhne v sobotu od 9 do 18 hodin, v neděli pak od 10 do 17 hodin. Podrobnosti najdete na www.astrovikend.cz.

Dům dětí a mládeže hl. m. Prahy zve ještě v průběhu víkendu všechny zájemce k návštěvě Stanice přírodovědců, a to v rámci Týdne otevřených dveří. Pro návštěvníky je připravena celá řada lákadel. Budete si moci prohlédnout nejen venkovní expozice, ve kterých je možné vedle klokanů, poníků či prasátek obdivovat také exotické druhy papoušků a koz kamerunských. Zdarma bude zpřístupněn také skleník a terária, kde má svůj domov neuvěřitelné množství plazů. Můžete zde spatřit krokodýla nilského, jehož chov je u nás velkým unikátem, uvidíte také dospělé krajty, anakondy a hroznýše královské, dravé želvy, varany, leguány, bazilišky a další zajímavé živočichy. Součástí areálu je také pečlivě udržovaná alpínská zahrada. Pěstované rostliny i některá zvířátka si mohou návštěvníci ve stanici i zakoupit. Stanice přírodovědců DDM hl. m. Prahy sídlí v Drtinově ulici v Praze 5 na Smíchově.

Moravská galerie v Brně zve na dvě zbrusu nové výstavy. První představí světově proslulý ohýbaný nábytek a druhá surrealismus v domácí fotografii. První z nich je výstava Thonet-Mundus a ti druzí, tedy ohýbaný nábytek v 1. polovině 20. století. Moravská galerie totiž vlastní největší institucionální sbírku ohýbaného nábytku v České republice. Výstava představí nábytkové kusy nejen z této sbírky, ale také vybrané kusy z dalších veřejných a soukromých sbírek. Je věnována dosud téměř nezmapované oblasti výroby ohýbaného nábytku v 1. polovině 20. století a je první výstavou v Evropě, která toto téma představuje monograficky. K vidění jsou na ní světově proslulé modely "thonetek" navržené Adolfem Loosem, Josefem Hoffmannem, ale i méně známé židle, křesla a stolky z ohýbaného bukového dřeva a kovových chromovaných trubek. Druhá výstava se jmenuje Úniky a návraty. Prostor Camera představí fotografie, které se dotýkají surrealismu v domácí fotografii. Ukáže, že surrealismus byl a je natolik nosnou myšlenkou, že oslovuje stále nové generace autorů. Kromě výběru třiapadesáti převážně černobílých fotografií od dvaačtyřiceti autorů zahrnuje výstava i instalaci z denního tisku, časopisů a reklamy, na které se v praxi ukazuje, že surrealistické postupy jsou univerzální a dají se s úspěchem aplikovat i v běžném - spotřebním - životě.

Volyňské muzeum zve na výstavu Na pouti za zdravím. Fotografie pořízené dětmi léčenými na hemato-onkologickém oddělení Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci zachycují jedinečným způsobem prostředí, ve kterém probíhá jejich složitá léčba. Výstava potrvá až do 5. března.

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci láká na výstavu, která vás zavede do Rakouska-Uherska. Výstava se jmenuje prostě Gustav Zindel a připomíná 50 let od úmrtí krušnohorského krajináře. Prostřednictvím obrazů G. Zindela navštívíte Krušné hory a jejich obyvatele v době před 1. světovou válkou. Výstava potrvá do 11. dubna letošního roku.

Obecní dům v Praze zve ještě do konce února na výstavu Pražské a jiné tváře. Jde o netradiční fotografie Josefa Hníka.

Jílovské muzeum každoročně otevírá řadu výstav zajímavých osobností žijících nebo působících ve zdejším regionu. Tento volný cyklus výstav má příznačné pojmenování AD HOC (z tohoto místa). Jednou z těchto osobností je i módní návrhářka Helena Mertlová, jejíž ateliér navrhuje a vytváří kostýmy nejen pro řadu českých předních umělců. Výstava Šaty Heleny Mertlové potrvá do 11. dubna a otevřena je denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin.

Divadlo Minaret v pražské Redutě zve v sobotu celé rodiny na Stvoření světa. Od 15 hodin tu můžete vidět veselou pohádkovou hru o zrození Země a člověka s písničkami Petra Maláska. Pohádka bude bavit děti od 3 let.

Na 15. hodinu můžete vyrazit s dětmi do divadla také v Litvínově. Tuto sobotu 13. února tu uvidíte Labutí princeznu, tedy příběh o princezně, kterou zlý čaroděj Rudovous zaklel do labutí podoby. Hraje Docela velké divadlo.

V Černošicích můžete vzít své děti v neděli na pohádku O Honzovi, kocourkovi a princezně. Od 16 hodin ji v Club kině zahraje divadlo Hračka. Na motivy francouzské pohádky se rozvíjí veselý příběh kocourka a Honzy, kteří přemohou zlou ježibabu a čaroděje a vysvobodí zakletou princeznu. Veselé a zajímavé představení je srozumitelné i těm nejmenším.

Budete-li mít chuť na chvilku si odpočinout od lázeňských procedur, můžete v Karlových Varech vyrazit do muzea. To zdejší zve na výstavu 1989 - Cesta ke svobodě. Až do konce února se tu od středy do neděle, mezi 9. a 17. hodinou, můžete nechat provést komunistickým Československem a Karlovými Vary od padesátých let do konce roku 1989. Výstava představuje hlavní milníky vývoje a rozkladu komunismu, tedy procesy padesátých let, jáchymovský uranový gulag, pražské jaro, období normalizace, demonstrace na sklonku osmdesátých let, sametovou revoluci a mnoho dalšího. Z vystavovaných exponátů rozhodně stojí za zmínku výslechová místnost služebny Veřejné bezpečnosti z počátku šedesátých let, modely členů Pohraniční stráže a zásahové jednotky VB z konce osmdesátých let, dále pak množství legálních i nelegálních tiskovin, samizdatů, výběr exilové literatury a další.

Na výstavu s rozverným názvem ...a utlučem je čepicema zve muzeum v Novém Jičíně. Do 28. února tu můžete vidět unikátní soubor fotografií pořízený před 100 lety v provozních částech novojičínské kloboučnické továrny a kolekci vojenských a služebních pokrývek hlavy 19. a 20. století. Připomínka 210. výročí založení kloboučnické firmy Hückel v Novém Jičíně je v Rytířském sále Žerotínského zámku.

To Muzeum a pamětní síň Sigmunda Freuda v Příboře zve na Kamenné svědectví minulosti. Na nejtěžší putovní výstavě v dějinách moravského muzejnictví, která je zpřístupněna i pro nevidomé a slabozraké návštěvníky, uvidíte heraldické památky Novojičínska.

Pokud máte cestovatelskou náladu, výstava Impresionismus - jak se světlo plátna dotklo ve vídeňské Albertině je sice o měsíc prodloužena, ale už tak končí tuto neděli, 14. února. Ve Vídni můžete ještě tento víkend vidět více než 170 děl impresionistického a postimpresionistického období ze sbírek řady muzeí a soukromých sběratelů. Expozice je výsledkem rozsáhlého pětiletého průzkumu, který mapuje vznik, historii, vývoj i techniku impresionismu. Díky prezentovaným didaktickým materiálům mohou návštěvníci nahlédnout také do zákulisí impresionistických prací.

Sokolovna v pražských Řepích se ten to víkend postará o zábavu malým i velkým, a to v duchu masek. V sobotu 13. února od 19 hodin tu totiž proběhne karneval ve stylu 30. let, který pořádá Společnost pro obnovu řepských tradic. A den poté, v neděli, jsou vítány všechny děti. Od 16 hodin tu totiž proběhne dětský karneval, pojmenovaný Holky a kluci z naší školky. V maskách z pohádek a zvířátek pro malé, větší i ty úplně největší se tu můžete zúčastnit i soutěže o nejkrásnější masku.

V Městské knihovně na Mariánském náměstí v Praze můžou vaše děti tuto sobotu kouzlit. V roli kouzelnických učňů budou čarovat společně s Pavlem Kožíškem. Každý kouzelnický učeň dostane pravé kouzelnické vysvědčení a všechny děti v sále budou zapojeny do většiny kouzel a soutěží. Začátek odpoledne magického odpoledne je ve 14 hodin.

Stavitel a Regiony, to jsou veletrhy, na které tento víkend láká výstaviště v Lysé nad Labem. Od 12. do 14. února tu probíhá už 16. ročník národní výstavy stavebních materiálů a technologií Stavitel. Návštěvníci, a to jak z řad odborníků, tak z řad drobných stavebníků či chalupářů, se mohou těšit na průřez nabídkou komodit stavebního průmyslu včetně nejaktuálnějších novinek. Souběžně se Stavitelem se již podesáté v Lysé sejdou vyznavači tuzemského cestovního ruchu na společné výstavě měst, obcí, mikroregionů a podnikatelů z celé České republiky Regiony České republiky. Vystavovatelé připraví pro návštěvníky, kterých v loňském roce přišlo víc jak deset tisíc, pestrou paletu nabídky domácího cestovního ruchu, cykloturistiky, agroturistiky, přírodních zajímavostí, architektonických památek, ubytovacích a stravovacích zařízení, vydavatelských aktivit, ale i projekty čerpání finančních zdrojů z programů Evropské unie. Bude tu možné koupit regionální produkty, například oblíbené mošty Lažanský rubín, značková vína, domácí uzeniny, dekorační a užitkové sklo, bižuterii, Postřižinské pivo, malované sklo... V rámci doprovodného programu tu v sobotu dopoledne sehraje AZ divadlo Milovice pohádky Miroslava Bárty Zlý čaroděj, Princ Jindřich a Pohádka z vesnického hřbitova. Odpoledne se potřetí uskuteční setkání kronikářů měst a obcí. V průběhu celé výstavy si mohou návštěvníci zkusit golfovou soutěž. Na stylizovaném tržišti Středočeského kraje a Zlatého pruhu Polabí bude především pro dětské návštěvníky připraven i malý dvorek se zvířátky. Výstavy Stavitel a Regiony jsou otevřené od pátku 12. do neděle 14. února vždy od 9 do 17 hodin. Více informací najdou zájemci na www.vll.cz, kde si mohou rovněž stáhnout volnou vstupenku na obě výstavy.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio