Tipy na víkend 22.-24. ledna

Počasí láká k ryze zimním aktivitám, ale ne každý je tělem sportovec a raději se postará o potěchu ducha. Ať už sport nebo třeba automobilové muzeum, to všechno najdete v našich tipech na víkend.

Sportem ku zdraví neboli ve zdravém těle zdravý duch! A jak jinak si k němu v zimě pomoci než právě na lyžích. Perfektní sněhové podmínky hlásí skiareál Razula ve Velkých Karlovicích, kde leží 65 cm sněhu. O tomto víkendu si přijdou na své i chuťové buňky, a to na dalších kulinářských specialitách v podobě grilovací párty. Ke specialitám - například grilované krkovičce naložené v pivu s povidly a chilli papričkami - se budou podávat různé variace domácího chlebu a čerstvých salátů. Pro běžkaře je strojově upravena řada tras, veškeré úseky včetně hřebenovek jsou sjízdné.

To skiareál Myšák v Malé Morávce - Karlově na Pradědu zve už zítra na veřejný závod v obřím slalomu. Dát si kopec na čas může každý vyznavač sjezdovek i snowboardů, pokud se stihne přihlásit na místě do 14.30, start závodu je o čtvrt hodiny později. Den poté, tedy v neděli 24. ledna, se tu jede Family Cup, kdy budou závodit tandemy vytvořené z dětí narozených v roce 1999 a mladších a jejich rodičů nebo prarodičů.

K zimě patří nejenom lyže, ale i brusle! Že ve vašem okolí není zamrzlý rybník ani ledová plocha? Nevadí, přijďte se svými dětmi na Veselé bruslení do Tesla Arény na holešovickém Výstavišti. Svézt na ledě se můžete už tuto sobotu 23. ledna od 15 do 17 hodin, kdy zaplní kluziště kluci a holky v maskách. Čekají na ně originální soutěže, tradiční rej masek, různá vystoupení, ale i dost času pro volné bruslení a zlepšení techniky. Rodiče se tu navíc dozví o kroužcích a akcích pořádaných Domem dětí a mládeže hl. m. Prahy.

Kopřivnické muzeum zve na křest publikace i na zajímavé výstavy. Kromě toho, že je Regionální muzeum v Kopřivnici široko daleko známo svými stálými expozicemi v Technickém muzeu Tatra, Lašském muzeu a Muzeu Fojtství, láká nově návštěvníky také na dvě velmi zajímavé výstavy, a dokonce si pro ně připravilo unikátní publikaci o Hansi Ledwinkovi. Ten byl špičkovým konstruktérem a tvůrcem tzv. tatrovácké koncepce stavby automobilů a kopřivnické automobilce zasvětil 40 let svého života. Vzhledem k velkému zájmu, jaký expozice s názvem Hans Ledwinka - Od Präsidenta do Síně slávy vzbudila, vydalo muzeum na sklonku loňského roku stejnojmennou publikaci. Dalšími aktuálními akcemi, na které kopřivnická muzea v současné době své návštěvníky lákají, jsou výstava Jak se žilo v Kopřivnici, která je až do března k vidění v Muzeu Fojtství, a interaktivní výstava Komunikujeme instalovaná do dubna v Lašském muzeu v Šutalově vile. Více informací naleznete na www.tatramuseum.cz.

Pokud se vám do teplot pod nulou nechce a plánujete si užít víkend doma, nic není ztraceno. I tak máte možnost podívat se do muzea. Tento týden byla totiž po pěti letech příprav spuštěna druhá kolekce největšího on-line muzea na světě s názvem Poznávejme barokní umění. Tento projekt je součástí Muzea bez hranic, které chce lidem přiblížit opomíjené poklady kulturního dědictví a na jehož vzniku se podílelo osm evropských zemí včetně České republiky. Partnerem projektu za Českou republiku je Moravská galerie v Brně. Poznávejme barokní umění srovnává málo známá díla evropského baroka s populárními památkami z období mezi tridentským koncilem (1563) a vídeňským kongresem (1815). V projektu představí Moravská galerie v Brně nejen vlastní sbírkové předměty, ale i řadu děl z církevních a dalších muzejních institucí na Moravě a nejvýznamnější památky doby barokní v regionu. Virtuální muzeum mohou zájemci navštívit na adrese www.museumwnf.org a základní informace o projektu jsou také na stránkách Moravské galerie.

Na výstavu láká i lázeňské město Karlovy Vary. Zdejší Galerie umění zve od tohoto týdne až do konce února na výstavu pořádanou k jubileu umělce Václava Lokvence a představuje výběr z jeho tvorby sochařské i grafické.

A zdejší Muzeum Karlovy Vary zve na výstavu 1989 - Cesta ke svobodě. Výstava v expozičních místnostech muzea na karlovarské Nové louce 23 provází komunistickým Československem a Karlovými Vary od padesátých let do konce roku 1989. Představuje hlavní milníky vývoje a rozkladu komunismu (procesy padesátých let, jáchymovský uranový gulag, pražské jaro, období normalizace, demonstrace na sklonku osmdesátých let, sametovou revoluci v Československu a v Karlových Varech a mnoho dalšího) a poukazuje na souvislosti vzniku opozice spojené s undergroundem v sedmdesátých letech, které znamenaly jeden z rozhodujících faktorů při zhroucení komunistické moci v roce 1989. Z vystavovaných exponátů upozorňujeme na výslechovou místnost služebny Veřejné bezpečnosti z počátku šedesátých let nebo třeba na množství legálních i nelegálních tiskovin, samizdatů, výběr exilové literatury a další.

V Praze je tento víkend možné vidět, jak si amatérští herci zadávají se svými profesionálními kolegy. V karlínském Domě dětí a mládeže totiž probíhá jedna z největších přehlídek amatérského divadla v České republice. Druhá část přehlídky 12. ročníku bude probíhat právě až do neděle 24. ledna, kdy se od 19.30 uskuteční slavnostní ukončení v prostoru Underground Neomluveného divadla. Přehlídka je nesoutěžní, volně přístupná veřejnosti, dopoledne lákají pohádky, odpoledne a večer činohra. Nejmenší diváky zaujmou pohádky, v sobotu dopoledne od 9.30 zahraje Adivadlo z Havlíčkova Brodu Čarovné námluvy o kouzlech i pravé lásce, představení je vhodné pro děti od 5 let. Večer představí soubor DDS Počerníčci z Horních Počernic hru Princ a chuďas na motivy románu Marka Twaina. Pohádkové nedělní dopoledne láká na ladovský příběh O rohaté princezně, který začíná v 9.30. Podrobný program a informace najdete na www.karlinskejeviste.wz.cz.

A moravská metropole láká na hraní si s loutkami. Návštěvníci hradu Špilberk mají totiž už jen do konce ledna možnost vidět vánoční výstavu pro děti Loutky pro radost, která byla připravena k 60. výročí založení Loutkového divadla Radost. Výstava představuje práci několika výtvarníků, kteří v posledním desetiletí s divadlem spolupracovali. Návštěvníci uvidí nejenom původní návrhy loutek a jejich kostýmů, ale i loutky a kostýmy samotné. Stejně tak si mohou děti zblízka prohlédnout kulisy některých pohádek, např. O Šípkové Růžence, které možná už viděly v divadle. K výstavě je pro děti připraven výtvarný ateliér a malé divadélko s maňásky. Do 31. ledna jsou loutky na Špilberku k mání od pondělí do pátku, od 10 do 18 hodin.

Zimní procházku je možné spojit s návštěvou zoologické zahrady. Ta ostravská právě nabízí jednu z posledních možností vidět dvě tygří slečny. Zdejší odchovaná, už odrostlá mláďata tygra ussurijského, Duffy a Darja, se totiž už brzy rozjedou do jiných zoologických zahrad. Dvě samičky se narodily v ostravské zoologické zahradě v červnu roku 2008, jejich odchod je plánovaný na přelom ledna a února. Zatím si Duffy i Darja se svou mámou užívají ostravskou zimu - díky hustým kožichům jim ani velký mráz nijak nevadí a ve sněhu si tyto největší kočky světa často hrají jako malá koťata.

To plzeňská zoo zve na mláďata, která se narodila teď, po Novém roce. Prvním mládětem v roce 2010 byla želva zelenavá, která přišla na svět 6. ledna, následovaly ovečky, kozy a drobní ptáci. Mláďata želv jsou k vidění v teráriích v místnosti odchovu plazů v tropickém pavilonu. Otvírací doba zimní, tedy do konce března, je od 9 do 17 hodin s tím, že pokladny se zavírají v 16.30.

Muzeum Novojičínska je bojovně naladěno, alespoň se tak zdá podle názvu nové výstavy ...a utlučem je čepicema! Ale nic násilného za tím není, naopak - jde o připomínku 210. výročí založení kloboučnické firmy Hückel v Novém Jičíně. Až do 28. února tu můžete vidět unikátní soubor fotografií pořízený před 100 lety v provozních částech novojičínské kloboučnické továrny a kolekci vojenských a služebních pokrývek hlavy 19. a 20. století. To všechno najdete v Rytířském sále Žerotínského zámku.

Podkrušnohorský chomutovský zoopark zve na tradiční zimní zábavu - sáňkování. Pokud se tedy rádi proháníte po stráních na sáních, máte možnost připojit se v sobotu ve 13 hodin ke koňskému spřežení a vytvořit hada ze samých sáněk. Jednotlivé sáně se totiž připevní za sebe a projedou trasu od konírny směrem na skanzen Stará Ves. A pozor, zapřaženy mohou být pouze sáně, boby jsou nevhodné! Jízdou na sáních je možné zpestřit si prohlídku zooparku každý den. V areálu dětské zoo je k těmto účelům vyčleněna část stezky vedoucí od terárií k prolézačkám.

Silné stroje lákají do Národního zemědělského muzea Praha. Nejde o žádné závodní monoposty, ale o unikátní sbírku historických traktorů a dalších zemědělských strojů, součástí je i interaktivní program pro děti i dospělé. Nejenom na výstavu Jede traktor můžete zajít do zemědělského muzea, zve totiž jak k návštěvě stálých expozic, tak i krátkodobých výstav. Jednou z nich je nová expozice Patřičný a hosté - O dřevě. Výstava představuje dílo Martina Patřičného, umělce pracujícího se dřevem a jeho hostů. Přináší ukázky "těla" více než čtyřiceti našich známých stromů a také stovky exponátů - od obyčejné dřevené kuličky až k velkým reliéfům. A v malém sále je ještě do 7. února prodloužena výstava Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí. Samozřejmě jde o jídlo a jeho historii, stravování a stolování v českých zemích a také o vývoj stravovacích zvyklostí našich předků, ale zároveň o proměny míst, kde docházelo a dochází ke konzumaci jídla.

Prodloužena byla také výstava ve Šternberském paláci v Praze, kde Národní galerie vystavuje sbírku grafiky a kresby malíře Antoona van Dycka Iconographie. Až do 11. dubna tak mají návštěvníci možnost zhlédnout grafické dílo jednoho z nejlepších portrétistů své doby. Původní výběr osmi děl je od 12. ledna 2010 obměněn.

Středověk a všechno, co k němu a k životu v té době patří, nabízí na výstavě Branou muzea do středověku aneb Doba měst a hradů, jak ji ještě neznáte... muzeum v Poličce. Ve výstavních sálech Bohuslava Martinů je k mání interaktivní výstava, která umožňuje malým i velkým návštěvníkům vstřebávat informace nejen sluchem a zrakem, ale především hmatem a vlastní aktivní činností. Dozvíte se tu řadu zajímavostí a na vlastní kůži si vyzkoušíte, jak se žilo na hradě, v podhradí i na bitevním poli. Poznáte tíhu brnění i půvab historického šatstva, pro malé i velké návštěvníky jsou zde totiž připraveny repliky dobových oděvů, klobouků a šperků. Na zájemce o válečnou tematiku čeká kolekce zbroje a zbraní, ale také maketa koně k vyzkoušení role válečného jezdce či fragment husitské vozové hradby. K dispozici jsou seříznuté husí brky či gotická vitráž ze skleněných čtverců. Budete si moci vyrobit pečeť, ražbu mincí, zahrát stolní hry a seznámit se s celou řadou dalších zajímavých předmětů, které byly lidem v minulosti k užitku či potěšení.

Kdo má židli, ten bydlí. Už před lety zhudebněná pravda byla námětem jedné brněnské výstavy. Národní památkový ústav v Brně totiž v galerii Sklepení otevřel výstavu Příběh renesanční židle aneb Od židle renesanční po židli současnou. Nejpočetnější skupinu tvoří židle z 19. století, ale našly se i kusy o sto a více let starší. Návštěvníci uvidí židle ze šlechtického prostředí - z hradů a zámků ze všech koutů republiky, židle z lidového prostředí i židle vytvořené výtvarníkem Dušanem Jurkovičem. Galerie je otevřena od středy do soboty, od 10 do 17 hodin. Výstavu je možno navštívit po předběžné telefonické domluvě (542 536 175) i v ostatní dny.

Nový rok přinesl do Ústí nad Labem i nový výstavní projekt Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně s názvem Galerie Rampa. Ta je situována do 4. patra budovy FUD, s možností bezbariérového přístupu. Aktuální výstava Krajina romantická odkazuje ke krajinářství 19. století a potrvá do 19. února. Přístupná je od pondělí do pátku mezi 10. a 18. hodinou.

V pražské galerii Havelka probíhá až do 23. února výstava Nikoly Novákové nazvaná výmluvně Uruguay, Uruguay.

Na nádherné černobílé snímky láká Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Otevřelo totiž výstavu Ateliér Schloser and Wenish, Fotografie. Fotografický ateliér vznikl v Praze roku 1909 a zpodobnil nejvýznamnější obyvatele i návštěvníky metropole. Vedle "glamour" portrétů podnik vynikal i originálními aranžovanými snímky, vytvářenými v duchu Art deco. Fotografické skvosty můžete od tohoto týdne vidět v Galerii Josefa Sudka, od středy do neděle mezi 10. a 17. hodinou, a to až do poloviny dubna.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy zve na výstavu Vetřelci - nepůvodní druhy fauny v České republice. Výstava vám představí nepůvodní živočišné druhy v České republice, uvidíte druhy zdomácnělé, záměrně dovezené, druhy přežívající v závislosti na činnosti člověka a mnohé další, které nebylo možné v minulosti v České republice spatřit a o kterých mnohdy ani nevíme, že vetřelci jsou. A pozor, máte-li ratolesti holdující všemu živému, snadno je na tuto výstavu dostanete, zahrnuje totiž expozici živých zvířat, kde uvidíte například želvu nádhernou, želvu suchozemskou nebo drápatku.

Šluknovský výběžek také žije kulturou, město Šluknov vás aktuálně srdečně zve na zdejší zámek. Uvidíte tu výstavu gobelínů Evy Brodské a výstavu fotografií Hany Rysové. Doplňuje ji expozice ručního papíru od výtvarnic Ireny Štyrandové, Evy Vágnerové, Vladimíry Drahozalové, Kateřiny Rajchlové a Ilony Staňkové. To všechno nabízí denně od 9 do 17 hodin až do 30. dubna hlavní sál šluknovského zámku.

Botanická zahrada Praha láká na Bali a také do setmělého skleníku. Málokdo z návštěvníků zná skleník Fata Morgana v noci, kdy například vykvétají druhy rostlin, které jsou opylovány nočními motýly a interiér je plný kuňkání nočních tropických žabek. Díky nočním prohlídkám skleníku Fata Morgana je možnost to všechno zažít, a to až do 26. března, vždy však jen v pátek od 19 hodin. A ještě do konce tohoto víkendu máte možnost okusit ve Fatě Morganě neopakovatelnou atmosféru Indonésie a Bali, seznámit se s ručně vyráběnými orientálními šperky z přírodních materiálů (mušle, dřevo, kokos, kámen, bavlna) a také s kreativitou tamějších obyvatel.

Městské muzeum ve Volyni otevírá tuto sobotu výstavu Maxmilián Boháč st. - Pohádky. Do 12. března tu uvidíte akvarely a texty Maxmiliána Boháče staršího, který žil v letech 1854-1928.

Do lékárny se dá zajít, aniž by bylo potřeba koupit nějaký lék. Přesvědčí vás o tom návštěva Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech, kde můžete zajít na výstavu Apatyka Jednorožec. Jde o náhradní expozici barokní lékárny z klatovského náměstí. Uvidíte tu i vývoj apatykářské práce v průběhu staletí a obrazy z historických lékáren v Čechách. To všechno najdete ve výstavním sále muzea a vitrínách ve vstupní hale muzea denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin.

Dnes je doba muzikálů, tak proč nezhudebnit i pohádku. Kulturní středisko Průhon v Praze 5 zve v sobotu 23. ledna na hudební pohádku Pověz mi, čížečku... Pohádka je o jednom tulákovi, o zvířátkách, o vodníkovi Pentličkovi a dalších postavičkách z lidových písniček. Uvidíte krásné loutky, uslyšíte spoustu písniček, a to v podání Divadla Zlatý klíč.

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve na výstavu Cesta do hlubin študákovy a kantorovy duše. Expozice je o životě pedagoga a spisovatele Jaroslava Žáka, autora stejnojmenné předlohy ke slavnému filmu a navštívit ji můžete až do konce února.

Divadlo pohádek v Městské knihovně v Praze zve v sobotu do školy. I když ne do té klasické, jde totiž jen o jednu vyučovací hodinu, a to Hodinu zpěvu s Jaroslavem Uhlířem. Písničkový pořad autorské dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák pro malé i velké uši začíná ve 14 hodin. Uslyšíte a zazpíváte si tu písničky ze známých pohádek jako například Ať žijí duchové, Princové jsou na draka, S čerty nejsou žerty, Lotrando a Zubejda, Tři veteráni...

A do Prahy láká i první představení v dějinách, na které můžete přijít se špinavýma rukama, nevyčištěnými zuby a v pyžamu. Za padesát minut se nepoznáte! Už jste někdy viděli roztančené zubní kartáčky, zpívající vodovodní kohoutky či mýdlo vlnící se v rytmu samby? Chcete tančit s nimi? Pak se v sobotu v 15 hodin dostavte na Malou scénu Divadla Minor. Zde je pro vás připravena tančírna s loutkovým doprovodným programem, živá hudba a parket jen pro vás.

Vypravit se můžete i na jižní okraj Prahy, Jílovské muzeum totiž každoročně otevírá řadu výstav zajímavých osobností žijících nebo působících ve zdejším regionu. Tento volný cyklus výstav má příznačné pojmenování AD HOC (z tohoto místa). Jednou z těchto osobností je i módní návrhářka Helena Mertlová, jejíž ateliér navrhuje a vytváří kostýmy nejen pro řadu českých předních umělců. Vytváří návrhy originálních svatebních i luxusních večerních šatů a extravagantních modelů. V Jílovém u Prahy to všechno můžete vidět denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin, a to až do půlky dubna.

No a jestli máte chuť na větší cestování, můžete vyrazit do Vídně. Vzhledem k velkému úspěchu se muzeum Albertina rozhodlo, že výstavu významných děl impresionistických autorů Impresionismus - jak se světlo plátna dotklo ve vídeňské Albertině prodlouží až do 14. února 2010. Původně přitom měla končit už 10. ledna. Albertina představuje více než 170 děl impresionistického a postimpresionistického období ze sbírek řady muzeí a soukromých sběratelů. Expozice je výsledkem rozsáhlého pětiletého průzkumu, který mapuje vznik, historii, vývoj i techniku impresionismu. Muzeum je otevřeno denně od 10 do 18 hodin, ve středu až do 21 hodin.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio