Tipy na víkend 26.-28. února

První jarní víkend nabízí spoustu možností, jak si užít volno. Odtávající sníh v nižších polohách láká na první pěší túry, hory naopak díky půl metru sněhu nabízejí aktivní odpočinek. Nezahálejí ani galerie a muzea, jejich stálé expozice i nové výstavy vám třeba pomůžou vybrat si, čím dva volné dny strávíte.

Moravská galerie v Brně otevřela novou výstavu Viktora Pivovarova nazvanou Oni, která představuje průřez umělcovým dílem od 80. let minulého století do současnosti. Hlavním námětem jsou bytosti, které si umělec představuje. Jeho Melancholiky, Jedlíky citrónů, Krasavce, Poustevníky, Nesmrtelné, Dokonalé a další by si v Moravské galerii v Brně neměl nechat ujít žádný milovník současného umění ani více či méně imaginárních příběhů. Většina vystavených obrazů je malována technikou olej na plátně, ale mezi více než stovkou exponátů malíře a ilustrátora, který vystavoval na mnoha místech v Evropě i v Čechách, je k vidění například také sedmimetrový akvarel Sútra strachu a pochybností z roku 2006. Pivovarov vystavuje v Brně do konce května.

Tento víkend je v Centru vizuální historie Malach věnovaný únorovým dnům otevřených dveří. Zpřístupňuje rozsáhlý audio-vizuální archiv nahrávek 52 tisíc výpovědí svědků holocaustu - Židů (48 779), zachránců, poskytovatelů pomoci (1131), Romů a Sintů (406), osvoboditelů táborů (362), politických vězňů (261), svědků Jehovových (83), účastníků soudu s nacistickými zločinci (62), těch, kteří přežili program eugeniky (13), a homosexuálů (občanů Říše, 6). Interview byla pořízena ve 32 jazycích v 56 zemích světa. CVH Malach se nachází v knihovně MFF UK v Praze 1, na Malostranském náměstí 25, v 1. patře.

Národní Galerie v Praze prodloužila výstavu Finalisté - Cena NG 333. Jde už o 3. ročník výtvarné soutěže pro mladé umělce do 33 let z České a Slovenské republiky. Letošní ročník je navíc ozvláštněn tzv. Salonem odmítnutých. Tato výstava je uspořádána z děl, která nebyla vybrána komisí letošní soutěže NG 333. Výstavu je možné vidět až do konce března, vstupenka na výstavu opravňuje ke vstupu do celé stálé expozice Umění 20. a 21. století ve Veletržním paláci.

Galerie Kotelna v Říčanech u Prahy připravuje 1. celonárodní aukci mladých absolventů a talentovaných studentů výtvarných škol s předaukční výstavou. Předměty dražby je možno si prohlédnout ještě tento víkend během otvíracích hodin galerie, tedy od 10 do 16 hodin.

Všechny rukodělné nadšence potěší možnost předvést, co dokážou. Muzeum v Bruntálu totiž vyhlašuje soutěž Bruntálská kraslice roku 2010. Soutěžit může každý od 3 do 100 let, pokud vlastnoručně vyzdobenou kraslici, pečlivě zabalenou a s označením jména, bydliště a věku autora, odevzdá v bruntálském muzeu na Zámeckém náměstí 7 do 25. března. Slavnostní vyhlášení vítězů se chystá na 27. březen na 11. hodinu, a to v rámci akce Velikonoce na zámku Bruntál. Všechny soutěžní kraslice pak budou vystaveny ve zdejším muzeu od 27. 3. do 6. 4. letošního roku.

Plzeňská zoologická zahrada zve na nedělní Vyhánění zimy. Akce v duchu masopustu začne ve 14 hodin před 7. základní školou v sídlišti Vinice. Odsud se vydá maškarní průvod, do něhož jsou srdečně zváni všichni přátelé legrace a zábavy, na statek Lüftnerka v zoologické a botanické zahradě. Zde nechá vůdčí osobnost průvodu Jaromil I. setnout statkáři líného kohouta, "jemuž se za vinu dává, že ač je odpoledne už o poznání déle vidět, ráno ještě pořád vstáváme do tmy". Ze zoo si to průvod, v němž nebude chybět harmonikář, bába s nůší, kobyla, samozřejmě Bakchus, ale ani ozdobený pivovarský vůz tažený koňmi, zamíří Kilometrovkou ke Kalikovskému mlýnu. Zde bude (asi ve 14.45 hodin) definitivně z plzeňské kotliny vyhnána zima. Její symbol - Bakchus - vzplane a pro jistotu bude ještě utopen.

Vladimír Mišík & ETC vystoupí v pátek 26. 2. v Lidovém domě v Praze-Kbelích. Vladimír Mišík s kapelou ETC tráví poslední měsíce přípravou velmi očekávaného nového řadového alba. Album vyjde v květnu 2010 a ponese název Ztracený podzim. Na pátečním koncertě představí kapela živě několik nových skladeb z alba. Těšit se však můžeme i na klasický repertoár této rockové legendy - zazní zcela jistě skladby jako Variace na renesanční téma, Slunečný hrob či 20 deka duše a další. Pozvání přijal i speciální host a někdejší člen kapely Jaroslav "Olin" Nejezchleba.

Divadlo Minor oslaví 60. výročí své existence pátečním mimořádným představením inscenace Klapzubova jedenáctka v režii Petra Formana. Na 26. 2. 2010 totiž připadá 60. výročí od uvedení historicky první premiéry pražského Ústředního loutkového divadla, kterou bylo nastudování hry Aloise Jiráska Pan Johanes v režii Jana Malíka. Oslavy tohoto krásného jubilea se ponesou ve skromném duchu. Pro diváky je připraven společný přípitek po představení a vernisáž výstavy o uplynulých šedesáti letech divadla, která bude k vidění po dobu jednoho měsíce ve foyer divadla. V neděli pak divadlo připraví 100. reprízu inscenace režiséra Jana Jirků O Malence, která se uskuteční na Malé scéně Minoru v neděli 28. 2. od 15 hodin.

Tento pátek 26. února od 19 hodin zve kulturní dům Krakov v Praze na koncert Štěpána a Jana Matěje Rakových. Zazní hudba Jaroslava Ježka v úpravě pro sólovou kytaru, výběr z autorských cyklů Chvála čaje a vůní, jakož i S kytarou kolem světa a písně Jana Matěje Raka.

Bukovanský mlýn u Kyjova zve tuto sobotu od 19 hodin na večer Slovácko sa nesúdí aneb Večer ve slováckém šenku. Jde o večer plný písniček, dobrého vína a jídla s lidovým vypravěčem Jožkou Černým z Hodonína a CM Pavla Růžičky z Kyjova, o zábavu se postarají též sklepmistři s koštýři plnými dobrého vína.

Premiéru nejznámější a dosud nejúspěšnější divadelní hry současného irského autora Martina McDonagha s názvem Osiřelý západ, která nechybí ani v repertoáru pražského Činoherního klubu, představí koncem tohoto týdne vsetínské Divadlo v Lidovém domě. Ochotníci připravují premiéru Osiřelého západu irského autora McDonagha. Příběh diváky zavede do drsného prostředí irského venkova, kde se odehrává životní příběh dvou věčně znesvářených bratrů. Ti tráví většinu svého času hádkami o nejrůznější banality a pojmy, jako jsou přátelství, empatie, porozumění, neřkuli láska, jsou jim naprosto cizí. Premiéra divadelního představení se odehraje v sobotu 27. února v 19 hodin v Lidovém domě, repríza pak o týden později. To znamená 6. března, taktéž v 19 hodin.

Zatím poslední termín představení Osobní anamnéza... V roce 1989 mi bylo pět let... jako by se to zastavilo o moji kůži se uskuteční tuto neděli 28. února 2010 od 18 hodin v Experimentálním prostoru Roxy/NoD v Praze. Představení vychází ze stejnojmenného divadelního projektu, na jehož vzniku se kromě režisérky Petry Tejnorové podílelo 7 herců (z Česka, Slovenska a Polska) prostřednictvím svých osobních příběhů. Více o představení se dozvíte na webových stránkách www.oponaops.eu.

Moravská metropole láká tento pátek na Festival ztřeštěných amatérských filmů Brno aneb Brněnský AntiOskar. Jde o devátý ročník populární přehlídky ztřeštěných amatérských filmů. Recesivní přehlídka nabízí nekoukatelné filmy, které vznikly původně jen proto, aby se pobavili sami tvůrci. Součástí přehlídky je "oceňování" přihlášených filmů v kategoriích Nejulítlejší film, Nejlepší umělecký záměr a Cena diváka. Filmy vybírá "odporná" porota složená ponejvíce ze studentů filmové vědy, filmových nadšenců a filmových kritiků. "Ocenění" dostanou pozlacenou originální keramickou, ale většinou moduritovou sošku Oskara. Z původně nadšeneckého festivalu pro pár kamarádů se vyvinula unikátní přehlídka filmů z celé ČR i ze Slovenska. Někteří videoamatéři účastnící se dřívějších ročníků dnes dokonce dobývají Hollywood (Robin Kašpařík a jeho film Seance), nebo kdysi soutěžní film Jana Votýpky Krvavá zásilka se prodává na DVD. Lidové vstupné činí 30 Kč. Termín: 26. února 2010 od 18 hodin. Místo konání: Centrum volného času Legato, Stamicova 7, Brno, 623 00.

V sobotu 27. února proběhne v kryté jezdecké hale Podkrušnohorského zooparku veřejný trénink v parkúrovém skákání. Zájemci, kteří si chtějí před jezdeckou sezónou 2010 zdokonalit své skokové dovednosti, mohou využít této možnosti a absolvovat parkúr stupně Z a ZL. Do kryté jezdecké haly zooparku jsou zváni také všichni příznivci jezdeckého sportu z řad veřejnosti. Vstupné je dobrovolné.

Od této středy až do 2. března probíhá na šesti pražských scénách osmý ročník festivalu Malá inventura, tedy přehlídka současné scénické tvorby v oblastech tanec, pohybové, autorské či experimentální divadlo, pantomima atd. Letošní ročník bude hostovat v šesti pražských divadelních domech: Alfred ve dvoře, Alt@ - Hala 30, Archa, Meetfactory, Ponec a Roxy/NoD. Festival trvá sedm dní a přináší sedmnáct českých a nově i sedm zahraničních představení. V sekci Bílá vrána bude uvedeno tanečně-pohybové představení choreografky Mirky Eliášové Until I Find It, které také obdrželo nominace na festival Česká taneční platforma 2010. Divadlo Ponec uvede v rámci Malé inventury dvě díla, která vznikla v jeho koprodukci, a navíc také inscenaci rumunské choreografky Ioany Mony Popovici The Amnesic Days of the Polar Nights, která se na prknech divadla Ponec odehraje v neděli 28. února od 16 hodin. Festivalový nářez začne v Ponci už v pátek 26. února od 20 hodin, kdy se představí Anna Polívková a skupina VerTeDance s tanečně-pantomimickým představením Případy doktora Toureta. Inscenace inspirovaná knihou slavného neurologa Olivera Sachse poskytuje na scéně prostor pro nejrůznější lidské charaktery, které žijí svůj osamělý život ve vnitřním světě a touží po tom, aby se mohly realizovat. Pan Padlý, Paní Vltavská, baletka, Slečinka a další postavy řeší zásadní otázku: Lze se prostřednictvím tance a pohybu oprostit od věcí, které nás spoutávají?

Divadlo Metro na Národní třídě v Praze zve v sobotu na představení Poslední šance. Jde o naprosto současnou komedii o tom, jaké to je shánět byt a nápadníka současně, když nakonec sotva ubráníte vlastní stávající byt. Hraje se od 15 hodin a ke každé zakoupené vstupence dostanete druhou zdarma. Při rezervaci musíte říct heslo: mrazivý únor!

Vybíráte si vysokou školu? Pokud jste se ještě nerozhodli, máte nyní možnost navštívit stránky infotyden.cuni.cz, kde se lépe zorientujete v široké nabídce studijních programů na Univerzitě Karlově. Načerpat všechny potřebné informace můžete v rámci tradičního virtuálního informačního týdne. Ten univerzita připravuje každoročně pro všechny zájemce o studium, kteří chtějí získat veškeré důležité informace o univerzitě předtím, než rozešlou své přihlášky na zvolené vysoké školy.

Na tuto sobotu 27. února připravilo Branické divadlo premiéru komedie Antonína Procházky Fatální bratři. Ve hře o štěstí, které je relativním pojmem, účinkují Antonín Procházka, Josef Carda nebo Viktor Limr, Oldřich Vlach, Simona Postlerová nebo Jana Malá, Lenka Zahradnická nebo Jana Pidrmanová, Eva Janoušková nebo Michaela Zemánková, Vilém Dubnička.

Valašské muzeum otevřelo novou výstavu mozaiky a skla Okouzlení/Ammaliamento, která je k vidění v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Na výstavě najdete mozaiky studentů italské školy mozaiky ze Spilimbergu a práce studentů SUPŠ sklářské z Valašského Meziříčí. Výstava potrvá do 25. března.

Nový grafický kabinet Sbírky grafiky a kresby ve Veletržním paláci otevřel komorní výstavu Jan Křížek - Solitér na cestě za pravdou. Grafický kabinet mohou návštěvníci zhlédnout do 6. června 2010 ve východním křídle 3. patra Veletržního paláce. Lektorské oddělení připravilo doprovodné programy.

Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy vás zve na výstavu Kde se zub času vylomil - v konzervátorských dílnách muzea. Touto výstavou se až do konce května představuje zdejší konzervátorské oddělení. Pracoviště je známé jednak svými laboratořemi na konzervování a restaurování předmětů z různých druhů materiálů, ale zejména speciálními, v České republice ojedinělými technologiemi - ozařovací komorou a plazmochemickou aparaturou. Výstava představí nejen tyto uvedené technologie, ale především seznamuje veřejnost s prací specializovaných pracovníků muzea. Na originálních předmětech, ze sbírek muzeí a dalších institucí, jsou prezentovány konzervátorské a restaurátorské práce postupy, doplněné fotodokumentací. Vystaveno je široké spektrum historických i archeologických předmětů z různých materiálů, pro jejichž ošetření je muzeum vybaveno. Pro lepší seznámení s jednotlivými laboratořemi jsou na ukázku instalovány i některé pomůcky. K výstavě jsou připraveny doplňkové programy, víc informací najdete na www.muzeum-roztoky.cz.

Valašskomeziříčská galerie Sypka zve na výstavu dvou slabých chlapců z jinak silného ročníku a jejich pedagogický doprovod Slabý ročník. Výstava bude dále přístupná v otvíracích hodinách galerie do 25. dubna 2010 na adrese Komenského 169, Valašské Meziříčí.

Výstaviště v Lysé nad Labem láká tento víkend na výstavu Ligna Bohemia. Ta si v předchozích šesti ročnících vydobyla svoje důstojné místo mezi veletrhy dřevoobráběcích strojů a technologií. Svědčí o tom opakovaná účast špičkových českých firem - výrobců a prodejců těchto komodit, velký zájem odborně-podnikatelské veřejnosti a v neposlední řadě rovněž velmi uspokojivé množství uzavřených kontraktů. Hlavním zaměřením jsou dřevoobráběcí stroje, truhlářské stroje, nářadí, spojovací materiály, stříkací technika, balicí technologie, materiály, ale také stroje na zpracování odpadů, například briketovací lisy. Výstava Ligna Bohemia se uskuteční od 25. do 27. února, otevřeno pro odbornou i laickou veřejnost je od 9 do 17 hodin. Zájemci si mohou stáhnout volnou vstupenku z www.vll.cz.

Na výstavu skla, obrazů a kreseb můžete zajít od tohoto týdne v Jablonci. Autorem expozice v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou je Jiří Šuhájek.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze zve až do konce února na třpytivou krásu švédského skla. Výstava nazvaná Skleněný expres představuje nejlepší díla švédského uměleckého sklářství 20. století. Švédské sklo je zastoupeno dokonale zpracovanými sériovými výrobky mimo jiné ze světově proslulých skláren Orrefors a Kosta, ale také pracemi unikátního charakteru z ateliérů slavných švédských výtvarníků. Švédsko a české země spojuje dlouhodobá tradice spolupráce a ovlivňování v oblasti tvorby průmyslového i ateliérového skla. Výstava se tedy soustředí i na dokumentaci některých společných trendů ve výrobě skla ve 20. století a symbolicky tak uzavírá rok předsednictví České republiky a Švédska Radě Evropské unie. Doprovází ji vydání menší publikace. Jedním z unikátních exponátů je i soubor figurek od Jaroslava Brychty Fotbalový zápas Švédsko-Československo z roku 1931, který vznikl ve sklářské škole v Železném Brodě.

Vlastivědné muzeum dr. Hostaše v Klatovech zve na výstavu Tapisérie. Práce Katedry textilní tvorby Pedagogické fakulty královéhradecké univerzity tu vystavují do 26. března.

V sobotu 27. února 2010 pořádá Sdružení dobšických vinařů a obec Dobšice zajímavou vinařskou propagační akci Putování po dobšických sklípcích. Srdečné setkání u skleničky dobrého moravského vína, tradičním občerstvením a lidovou hudbou začíná v 10 hodin dopoledne.

Dům dětí a mládeže Štramberk pořádá maškarní ples pro rodiče s dětmi v pátek 26. 2. 2010 v kulturním domě ve Štramberku od 15.00 do 18.00 hodin. Vstupné je 20 korun, pro děti jsou připraveny hry, soutěže, tanečky.

V Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci končí tuto sobotu výstava Cesta do hlubin študákovy a kantorovy duše. Je o spisovateli a pedagogovi Jaroslavu Žákovi, autorovi stejnojmenné předlohy ke slavnému filmu.

Tento víkend končí také fotografická výstava Josefa Hníka Pražské a jiné tváře v Obecním domě na náměstí Republiky v Praze. Po oba víkendové dny je možné ji navštívit mezi 10 a 18 hodinou.

Galerie umění Karlovy Vary zve až do konce února na výstavu Člověk ve XX. století, což je kolekce figurálních děl českého umění 20. století z galerijních sbírek. Ve stálé expozici vás pak čekají třeba hravé obrázky Kamila Lhotáka nebo jednoduché a srozumitelné kresby jednoho z našich nejlepších ilustrátorů Josefa Čapka.

Cestovatelský festival Kolem světa se rozšířil, a tak se letos koná nejenom v Praze a v Brně, ale také v Ostravě, a to v neděli 28. února v Domě kultury Akord. Festival je příležitostí pro širokou veřejnost se zájmem o cestování zhlédnout nejzajímavější reportáže doprovázené osobními zkušenostmi známých cestovatelů. Komponované pořady jsou doprovázeny fotografiemi, diapozitivy, videoukázkami a emotivní hudbou. Spolu s autory se podíváme do Peru, Antarktidy, Indie, Norska, Indonésie nebo na Srí Lanku či Kamčatku.

Divadlo Minaret v Redutě, na pražské Národní třídě, zve na sobotní pohádku O chaloupce z perníku. Známá lidová pohádka o mlsné ježibabě s písničkami Petra Maláska začíná v 15 hodin.

Muzeum Karlovy Vary zve na výstavu 1989 - Cesta ke svobodě. Výstava končí tuto neděli, navštívit ji je možné od 9 do 17 hodin. Výstava v expozičních místnostech muzea na karlovarské Nové louce 23 provází komunistickým Československem a Karlovými Vary od padesátých let do konce roku 1989. Představuje hlavní milníky vývoje a rozkladu komunismu (procesy padesátých let, jáchymovský uranový gulag, pražské jaro, období normalizace, demonstrace na sklonku osmdesátých let, sametovou revoluci v Československu a v Karlových Varech a mnoho dalšího) a poukazuje na souvislosti vzniku opozice spojené s undergroundem v sedmdesátých letech, které znamenaly jeden z rozhodujících faktorů při zhroucení komunistické moci v roce 1989. Z vystavovaných exponátů upozorňujeme na výslechovou místnost služebny Veřejné bezpečnosti z počátku šedesátých let, modely členů Pohraniční stráže a zásahové jednotky VB z konce osmdesátých let, dále pak na množství legálních i nelegálních tiskovin, samizdatů, výběr exilové literatury a další. V expozici si také návštěvníci mohou poslechnout audio projevy karlovarských občanů z přelomu listopadu a prosince 1989, přednesené z prostor balkonu Thermalu.

Litvínovské Docela velké divadlo nabízí tuto sobotu dvě možnosti, jak se zabavit. Od 15 hodin totiž hraje pohádku na motivy Hanse Christiana Andersena Pohádky ze zámku, od 20 hodin pak Docela velký divadelní ples. Tradiční divadelní ples plný překvapení se opět koná přímo na jevišti divadla.

Kulturní středisko Průhon v Praze-Řepích láká na pohádku Kůzlátka a vlk. Od 15 hodin ji zahraje moravské Divadlo Špilberk.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio