Tipy na víkend 5.-7. února

Letošní zima je štědrá ke všem, kteří mají rádi lyžování, bruslení a všechny ostatní zimní aktivity včetně třeba procházky zasněženou krajinou. Anebo se už někomu zdá ta zima nekonečná, a tak ho zimní radovánky nelákají. Může tedy využít toho, že galerie a výstavní síně otevírají jednu výstavu za druhou, v plném proudu je i divadelní sezóna a masopustní čas zve do masek a k hodování. Naše víkendové tipy vám nabízejí spoustu možností, jak trávit volný čas.

K procházce spojené s návštěvou zvířat zve plzeňská zoologická zahrada. V posledních týdnech se tu narodila dvě mláďata makaka lvího, a tak tu můžete přivítat na svět i prvního odchovaného potomka - kluka - samičky Josefíny anebo čtrnáctidenní holčičku zkušené samičky Vikiny.

Na první letošní mláďata zve také Podkrušnohorský zoopark v Chomutově. Těmi prvními přírůstky letošního roku byla na statku domácích zvířat jehňata vzácné vícerohé ovce Jákobovy. Brzy následovala kůzlata nejmenšího plemene kozy domácí - kozy kamerunské - a kozy karpatské. Všechna mláďata se mají čile k světu a návštěvníci si je mohou prohlédnout při návštěvě zooparku již teď.

A do chomutovského parku můžete vyrazit nejenom za zvířaty. Od tohoto týdne zve i na výstavu Makrosvět. Obsahem výstavy je soubor fotografií, které podávají barvité svědectví o životě v přírodě a zároveň tvoří více či méně abstraktní obrazy. Autorem fotografií je Michael Fokt, který za své fotoreportáže ze světa zvířat získal několik ocenění v prestižní soutěži profesionálních fotografů Czech Press Photo včetně prvního místa, ceny Zlaté oko v kategorii Příroda a životní prostředí či ceny Academic za nejpůsobivější makrofotografie.

Návštěvníci mohou zhlédnout výjevy z podmořského světa stejně jako nevšední pohledy na suchozemská zvířata i rostliny. Jde o velkoformátové fotografie a kromě estetického zážitku z kompozice barev a tvarů se mohou diváci také zblízka seznámit s některými zajímavostmi života v přírodě. Na vlastní oči uvidí fenomenální maskovací schopnosti platýzů, mořské hvězdice poháněné hydraulickým strojem nebo žahavé baterie mořských korálů. Fotografické obrazy budou doplněné zajímavými textovými popisky. Výstava potrvá do 28. února, otevřena bude denně od 9 do 14.30 hodin.

Na procházku za zvířaty zve i záchranná stanice pro živočichy ve Vlašimi. Vidět tu můžete největší kočkovitou šelmu žijící na území Česka, rysa ostrovida. Ten byl v rámci kampaně Rok 2010 - Mezinárodní rok biodiverzity vyhlášen druhem pro měsíc leden. Pokud se chcete seznámit s touto nádhernou šelmou, zavítejte do Podblanického ekocentra Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi. Ve zdejší záchranné stanici už 9 let chovají rysa ostrovida Míšu, který se narodil v zoologické zahradě v Olomouci. Jeho handicapem je ochočení, odmala byl v úzkém kontaktu s lidmi, a tudíž není jako jeho divocí příbuzní plachý.

Během aktuálně probíhajících jarních prázdnin můžete vyrazit i do zasněžené zoo v Ostravě, kde se ani teplomilná zvířata sněhu a zimy nebojí. K těm nejatraktivnějším a zároveň největším otužilcům ostravské zoo patří určitě sloni, které, když neklesne teplota výrazně pod bod mrazu, můžete pozorovat v jejich venkovním výběhu po 10. hodině dopoledne. Mezi teplomilná zvířata patří také vzácní levharti cejlonští, kteří se chodí "venčit" okolo 11. hodiny a venku zůstávají zhruba dvě hodiny (opět v závislosti na aktuální venkovní teplotě). Mimo tuto dobu jsou zvířata samozřejmě k vidění v teplých pavilonech.

Při prohlídce zoo můžete navíc zavítat i do výukového centra. Zde se malí i velcí zájemci mimo jiné dozví, jak přikrmovat zvířata v zimě, které stopy najdeme v zimě na sněhu nebo proč medvědi celou zimu prospí. Ve výukovém centru se také nachází bohatá sbírka preparátů (vycpanin, lebek, zubů a tak dále), které využívají pracovníci zoo při výukových programech pro školy. A stále je také v části areálu zoo otevřena běžkařská stopa. V únoru se v zoo prodlužuje otvírací doba: areál od 9 do 17 hodin, pavilony a pokladny od 9 do 16 hodin.

Máte už sněhu a zimy dost a radši byste si pořádně zaplavali v teple? Nemusíte kvůli tomu k moři, aquaparků je v Česku dost. Například ten v Praze-Čestlicích zve k hraní na piráty. Sebe i své děti můžete už tuto sobotu 6. února pobavit v Aquapalace Praha-Čestlice na originální akci s názvem Pirátské přepadení. Ta nabídne od 14 hodin zábavné odpoledne plné her, soutěží, malování a hudby. Palác pokladů a palác dobrodružství se promění v opravdový pirátský ráj. Pro děti je připraven pestrý program pod taktovkou nefalšovaných jednookých pirátů. Stálým stanovištěm po celé odpoledne bude Černá perla - výtvarná dílna pro děti v paláci pokladů, kde děti budou moci malovat obrázky na téma námořníci. V 17 hodin se tu vyhodnotí nejkrásnější obrázek.

Komu chybí letní cestování na dvou kolech, může si alespoň připomenout výletování na kolech na festivalu Cyklocestování. Uz teď o víkendu proběhne ve Frýdku-Místku v kině Nová Vlast. V programu je spousta dobrodružství a krásných fotografií. Novinkou a zpestřením programu bude křest fotografických knih česko-rakouské dvojice Motani. Kmotry knih budou horolezec Libor Uher, který vylezl na legendární K2, a cyklocestovatelé Honza Galla a Martin Stiller. Promítat své fotografie z cest bude například i cestovatelská rodinka Podivínských, kteří jeli s dětmi na kolech až do Afriky. V rámci festivalu a spolupráce s předními výrobci cyklo- a outdoor vybavení bude možné zakoupit různé sportovní oblečení a vybavení za bezkonkurenční festivalové ceny se slevami 20-50 %. Podrobnější informace naleznete na www.cyklocestovani.cz.

Skiareál Razula láká tento víkend na nový vlek pro děti i na gastronomii! Již nadcházející víkend spustí vlekaři skiareálu Razula ve Velkých Karlovicích nový vlek, tentokrát na sjezdovce Razula. Vlek bude určen pro nejmenší lyžaře, celková délka mini sjezdovky bude 60 metrů a děti na lyžích tu během jízdy mohou potkat rozmanité průlezky s dětskými motivy. Bát se nemusíte, sklon trati je minimální, uzpůsobený pro ty, kteří na bílé pokrývce dělají první lyžařské obloučky. Do Velkých Karlovic se však v letošní sezóně nejezdí jen za lyžováním, ale také za netradiční gastronomii. Ve stylovém horském skibufetu Razula se připravují speciality z čerstvých surovin a každý víkend je ve znamení kulinářských delikates. Blížící víkend bude ve znamení specialit ze sýrů jako například grilovaný camembert, nadívané sýrové kapsy v kuřecím obalu a další... Součástí skiareálu Razula je také několik desítek kilometrů strojově upravovaných běžkařských tratí, v případě dobrých sněhových podmínek snowpark, snowtubingová dráha, lyžařská škola, ski servis a půjčovna lyžařského vybavení.

Divadlo Minor ve Vodičkově ulici v Praze 1 zve dvojitá představení - v sobotu hraje od 15 a nově i od 18 hodin. Tuto sobotu hraje výpravnou loutkovou inscenaci na motivy kultovního komiksu Františka Skály Velké putování Vlase a Brady. V roklince pod skálou žijí dva dobří přátelé. Jmenují se Vlas a Brada a nikdy nebyli dál v Kraji. Občas je navštíví starý Bžoch, který bydlí nedaleko, na břehu Veliké řeky. Jednoho rána jej zastihnou velmi ustaraného. Podle starých kalendářů se právě ten den mají stát věci, které čekaly desítky let... Představení můžete vidět v 15 a 18 hodin. A zajít do Minoru můžete i v neděli, kdy se tu koná již 4. minorský blešák, kde mohou všichni diváci i účinkující libovolně prodávat a nakupovat, cokoli je napadne. Tradičně příjemnou atmosféru blešího trhu ještě umocní přítomnost výtvarníka Jakuba Zicha, který bude na přání podepisovat kalendář divadla Minor pro rok 2010.

V Praze ještě zůstaneme a zamíříme do Galerie Josefa Sudka. Do ní zve Uměleckoprůmyslové museum na výstavu Ateliér Schlosser & Wenisch: Fotografie. Jde o výstavu, která přibližuje vznik moderního fotografického ateliéru v Praze v roce 1909. Ateliér se orientoval hlavně na německou klientelu. V následujících letech zpodobnil nejvýznamnější osobnosti metropole i její četné návštěvníky (spisovatele Franze Kafku, Karla Krause, dirigenta Alexandera von Zemlinského, fotografa Laszló Moholy-Nagye, české herce Anny Ondrákovou, Hugo Haase i dvojici Voskovec a Werich). Vedle "glamour" portrétů podnik vynikal originálními aranžovanými snímky vytvářenými v duchu art deco. Výstava potrvá do 18. dubna.

Regionální Muzeum Mělník zve až do 7. března na výstavu Jak se žije ve Středočeském kraji? Jde o putovní výstavu o životním prostředí ve Středočeském kraji s interaktivním programem. Dále tu můžete navštívit dlouhodobou výstavu Staré mechanické hračky. Ve spolupráci se sběrateli muzeum obohatilo stávající expozici o další vzácné exponáty mechanických hraček, vláčků či o soubor historických promítaček z počátku 20. století. Kromě nového mohou návštěvníci stále obdivovat stávající exponáty: kovové stavebnice Merkur, Metropol, Vašek... a předvádění jízdy elektrického vláčku Merkur v improvizované krajině. Zůstává i možnost zkusit si vyrobit vlastní výtvor ze stavebnice Merkur v malé muzejní dílně nejen pro děti. Výstava potrvá do 30. dubna 2010.

Jako druhou výstavu v letošním roce připravili zaměstnanci Regionálního muzea ve Vysokém Mýtu ve spolupráci s dětským muzeem v Brně výstavu s krásným názvem Stromy jako domy. Tentokrát se nevypravíte do minulosti či dětského světa hraček, ale čeká vás výlet do přírody, přestože ta spí za našimi okny poklidným zimním spánkem. Zcela ojedinělá výstava vám představí stromy jako domy nebo obydlí nejen zvířátek, ale i různých druhů hmyzu, ptáků a savců. S jejich obyvateli se seznámíte z trochu jiného pohledu. Například si vyzkoušíte rozeznat hlasy jednotlivých ptáků, pod mikroskopem či lupou si prohlédnete miniaturní organismy žijící v kůře stromů. Stromy samotné jsou prezentovány jako trojrozměrné prostorové předměty. Výstava, která je určená pro celé rodiny, pobaví množstvím interaktivních prvků, dotykových panelů či jedinečným výtvarným zpracováním, a to až do 14. února.

Do výstavní síně muzea ve Frenštátu pod Radhoštěm láká výstava Proměny města Frenštátu. Od tohoto týdne až do konce března tu uvidíte historické fotografie ze sbírek muzea.

Městské muzeum ve Volyni zve na výstavu fotografií Na pouti za zdravím, která začíná v tuto sobotu. Poznáte na ní, že i děti, kterým osud uštědřil neradostný pobyt na hemato-onkologickém oddělení, mají svůj nádherný svět, ve kterém prožívají nejrůznější radosti.

Anebo můžete vyrazit za kulturou a zároveň pomoci lidem postiženým zemětřesením. Ústecká kulturní platforma zve na Haiti pod Labem aneb Když se zvedne vlna, zvednem se i my?! Jde o benefiční minifest na podporu postiženým zemětřesením na Haiti. Výtěžek z minifestivalu totiž půjde na konto Hand for Help. Hrát se začíná v klubu Ul Eguána v Masarykově ulici v 17 hodin.

Františkolázeňská Galerie Brömse zve na výstavu obrazů německého výtvarníka Klause Fezera. Od soboty 6. února ji můžete navštívit v Poštovní ulici 10 ve Františkových Lázních.

To Moravská galerie v Brně doporučuje výtvarnou dílnu pro dospělé Odkrývání obrazu, kde se účastníci netradičním způsobem pokusí o interpretaci vybraných děl ve výstavě Zdaleka i zblízka. Výstava v den pořádání této dílny, tedy v neděli 7. února, končí, a tak máte poslední možnost tuto skvostnou výstavu gotiky navštívit a spatřit tak například jeden z největších deskových obrazů v Čechách.

Za tajemstvím a krásou zvonů se mohou zájemci vydat do výstavních sálů Masarykova muzea v Hodoníně na Národní třídě, kde budou od 4. února do 3. dubna k vidění výrobky jedné z nejznámějších zvonařských dílen u nás. U příležitosti 60. výročí založení zvonařské dílny rodiny Dytrychů v Brodku u Přerova se do Hodonína dostává výstava jejich zvonů a zvonařských výrobků. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen velké zvony a dárkové zvonečky, ale také svícny, kování, sošky, těžítka a další práce, seznámí se s technologií výroby a historií zvonařství a budou si moci poslechnout, jak některé české a moravské zvony vyzvánějí. Pro malé návštěvníky bude připraven dětský koutek a dílna. Výstava bude zároveň prodejní.

V kině Dukla ve Šluknově můžete se svými dětmi prožít pohádkový víkend. Loutkářská a divadelní přehlídka tu proběhne v sobotu i v neděli, oba dny mají na programu dvě pohádky a mezi nimi soutěže pro děti. Obě zábavná odpoledne začínají ve 14 hodin.

Národní galerie v Praze oslaví své 214. výročí volným vstupem do všech svých stálých expozic. Svátek Národní galerie připomínaný každoročně bude opět doprovázet řada doprovodných programů a bohatá nabídka atraktivních aktivit. Výjimku z této nabídky mají jen palác Kinských na Staroměstském náměstí (v současné době zde probíhají přípravy na otevření nové expozice) a Valdštejnská jízdárna.

9. ročník filmové přehlídky WorldFilm vrcholí právě o tomto víkendu, tedy 6. a 7. února, na pražském Výstavišti v Holešovicích v prostorách Křižíkova pavilonu. V letošním roce filmová přehlídka probíhá už v 11 městech České republiky. Jedná se o Prahu, Brno, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Slaný, Mladou Boleslav, Most, České Budějovice, Hlubokou nad Vltavou, Břeclav a Bystřici pod Hostýnem. Důležité je, že v každém městě je odlišný program, nejedná se tedy o "zájezdní představení", ale o speciální událost připravovanou speciálně pro návštěvníky v každém městě, kde festival probíhá. Jedním z bodů programu bude i promítání Jaký byl letošní závod rallye Dakar. Unikátní natočené materiály, příběhy z nejtěžších závodů na Zemi. Jeden z vrcholů letošního WorldFilmu!

V Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci probíhají dvě výstavy současně. Jedna parafrázuje název filmové klasiky - Cesta do hlubin študákovy a kantorovy duše, která je o Jaroslavu Žákovi, tedy o českém pedagogovi a spisovateli. Další, s názvem Listopad 1989 v Žatci, zavede návštěvníky do revolučních dní v tomto západočeském městě. Výstava se ohlédne nejen za "velkou historií v Praze", ale mapuje průběh oněch dní také na západ od ní.

Masopustní čas přímo vybízí k návštěvě výstavy o jídle. Stihnete to ještě tento víkend, kdy Národní zemědělské muzeum Praha uvádí Dobré jídlo, dobré pití prodlužují živobytí, tedy výstavu o jídle v dějinách českých zemí. Ta je věnována historii jídla, stravování a stolování v českých zemích. Zabývá se nejen vývojem stravovacích zvyklostí našich předků, ale zároveň proměnami míst, kde docházelo a dochází ke konzumaci jídla. Návštěvníci se dozvědí, že o výživě národa rozhodovaly především přírodní podmínky - složení a utváření půdy, zeměpisná šířka, nadmořská výška i podnebí. Právě ty vtiskly nesmazatelnou pečeť vývoji potravin a způsobům stravování v menších i větších územních celcích a celých regionech.

Výstava přináší řadu ukázek, textů a obrázků z historie kuchařství, starověkého, ale i současného domácího a veřejného stolování a stravování. Návštěvníci mohou porovnat vybavení kuchyně z přelomu 19. a 20. století, uvidí středověkou krčmu i ukázku podoby hostince z počátku minulého století. Seznámí se s různými druhy potravin a způsoby jejich konzumace, poznají jak a k čemu sloužilo koření, naučí se, jak mají správně potraviny uchovávat a budou mít i možnost prohlédnout si staré kuchařské knihy a recepty. K vidění na výstavě jsou předměty, které již v dnešních moderních kuchyních nenajdeme, mimo jiné náčiní cukrářského řemesla, kuchyňské přístroje, dobové předměty a mnoho dalších zajímavostí. Součástí výstavy je také doprovodný program pro veřejnost.

Galerie Barbara v Hradci Králové zve od tohoto týdne na výstavu Viléma Pokorného Česká krajina - obrazy. Potrvá do 28. února a navštívit ji můžete od pondělí do pátku mezi 9. a 18. hodinou, v sobotu potom dopoledne do 12 hodin.

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech zve hned na dvě výstavy. Tou první je stálá expozice o historii Klatovska, ve druhé můžete zjistit, jak vypadá barokní lékárna. Apatyka Jednorožec představuje expozice barokní lékárny z klatovského náměstí, vývoj apatykářské práce v průběhu staletí a také obrazy z historických lékáren v Čechách.

3. ročník jazzového festivalu Jazsix probíhá tento týden v klubu Kaštan v Praze 6. V závěrečném dni, v sobotu 6. února, tu proběhnou dva koncerty - od 20 hodin postupně zahrají jednak táborští Trim 4, po nich pak i Los Quemados.

Na 211. reprízu klasické hry v muzikálovém podání Kráska a netvor zve tuto sobotu od 15 hodin litvínovské Docela velké divadlo. Na hru o lásce, která zvítězila nad zlou kletbou, zajděte do Rooseveltovy ulice.

Ve vsetínském zámku je možné až do 21. března vidět Špatného zahradníka. Nejde o člověka, který by vám poničil zahradu, ale o výstavu obrazů Marcely Podzemné, což je vítězka 1. ročníku valašskomeziříčského bienále O cenu Rudolfa Schlattauera. V Zámecké galerii Vsetín uvidíte obrazy krajiny, s jejími proměnami i rolí člověka - (špatného...) zahradníka.

Zdá se vám, že zima je smutné období, a potřebujete se nějak rozveselit? Vyrobte si masku trpaslíka, vezměte děti a celou rodinu, přibalte si dobrou náladu a přijďte i letos do masopustního průvodu v Chebu. Znáte pověst o tom, jak trpaslíci odešli uraženě z Chebu, když jim chebské hospodyně odmítly dávat knedlíky? Od podzimu loňského roku se je město snaží nalákat zpět a povedlo se to na výstavě Knedlík - Kloß - Knödel aneb chebské knedlíkové nebe. A už tuto sobotu je možné pokusit se spoluvytvořit chebský rekord v počtu masopustních účastníků s maskou trpaslíka. Sraz masek je ve 13.40 u Západočeského muzea, vychází se ve 14 hodin. Na náměstí před muzeem proběhne také pochování Masopusta a vyhlášení nejkrásnějšího trpaslíka, vypravit se můžete i na prohlídku muzejní expozice plné trpaslíků a výstavy Knedlík - Kloß - Knödel - tento den naposledy a zdarma.

Pražské kulturní středisko Průhon v Řepích se tuto sobotu postará o malé i velké. Vaše ratolesti tu zabaví od 16 hodin Loutkové divadlo Matěj s pohádkou O Červené karkulce, od 19.30 dojde i na zábavu dospělých. Koná se tu totiž kostýmovaný bál Ave Caesar ve stylu římsko-egyptském. Na Průhon se sjedou římští a egyptští vladaři, žoldáci, gladiátoři, chrámoví pochopové, kati, Kleopatry, otrokyně, chrámové tanečnice a další lid římský, aby se pobavili, zatančili, ceny za nejvtipnější oblečení získali a předměty z dobytého egyptského pokladu v tombole vyhráli. K tanci a k poslechu zahrají opět oblíbení muzikusové a trubadúrové z kapely Triwoly. Vstupenky zakoupíte v KS Průhon.

Ani děti nepřijdou o možnost předvést svou masku na maškarním bále. Pokud se s nimi vypravíte tuto sobotu na 11. nebo 14. hodinu do Divadla pohádek, které najdete v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí. Čeká je tu maškarní bál s Dádou Patrasovou. Je to příležitost pro děti v karnevalových maskách. Připravena je spousta písniček, tanečků, zábavy a také vyhlášení nejlepší masky a tanečníka celého pořadu.

Tipy na víkend vysílá ČRo 1 - Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Jiřím Chumem mezi 12.30 a 15.00 a také ve Víkendovém Poledním Radiožurnálu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 - Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Jana Veselovská.

autor: jve
Spustit audio