TIPY NA VÍKEND: Poberounský masopust v Zadní Třebáni nebo masopustní hostina v Zooparku Zájezd

17. únor 2023 07:00

Užijte si víkend s našimi tipy na zajímavé akce.

Maškary mají sraz na Poberounském masopustu

Třiačtyřicet let už se v novodobé historii Zadní Třebaně na Berounsku koná vyhlášený Poberounský masopust. Letos se program zase chystá v plné parádě - s muzikanty, tanečníky, divadlem, stylovým jarmarkem i oblíbenými zabíjačkovými pochoutkami. A nedělním dětským karnevalem.

Program Poberounského masopustu, který patří mezi největší akce svého druhu v celém Středočeském kraji, začne poslední masopustní sobotu, tj. 18. února, na návsi v Zadní Třebani od 8.00 stylovým staročeským jarmarkem. Kromě výrobků řemeslníků budou k dostání preclíky, perníky, koláče, trdla, sýry, pečené maso, medovina… A koblihy, symbol masopustu - samozřejmě. Děti se budou moci svézt na koních, dospělé určitě potěší tradiční zabíjačkové pochoutky či bohatá masopustní tombola.

Počínaje 10.00 hodin se na improvizovaném jevišti v podobě valníku představí:

- staropražská kapela Třehusk

- dětská lidová muzika Notičky

- taneční skupina Proměny

- pěvecký Třebasbor

- ochotníci z osovského spolku KOS s masopustní fraškou

29. Poberounský masopust v Zadní Třebani

Nakonec bude symbolicky pochován Masopust a oceněny ty nejnápaditější maškary. Poté se vydá na obchůzku obcí průvod v čele s kapelou a kvartetem »hlavních« postav: medvědem, medvědářem, policajtem i Masopustem-Bakchem.

Po skončení průvodu (cca od 19.30) se ještě ve Společenském domě v Zadní Třebani bude konat sousedské posezení s muzikou.

Následující den, tj. v neděli 19. února, masopustní oslavy vyvrcholí DĚTSKÝM KARNEVALEM. Od 14.00 ve Společenském domě Zadní Třebaň malé návštěvníky čeká dětská tombola, hry, soutěže i spousta cen. Těch nejhodnotnějších se dočkají nejoriginálnější masky. O muziku se postará staropražská kapela Třehusk a DJ Sunny.

Masopustní hostina v Zooparku Zájezd

Doražte na tradiční masopustní program do Zooparku Zájezd. Čeká vás naučná stezka o masopustních tradicích, komentovaná krmení, sokolnické představení a skvělá masopustní hostina s tradičními dobrotami.


PROGRAM:
10:00 – 16:00 – masopustní stezka
11:00 – komentované krmení surikat
14:00 – sokolnické představení
15:00 – komentované krmení velbloudů

Zoopark Zájezd je otevřen i v zimě každý den, a to od 10 do 16 hodin. Najdete zde největší veřejně dostupnou kolekci chameleonů na světě, unikátní tropický skleník nebo dětské hřiště a kontaktní koutek s domácími zvířaty.

Po celý únor platí sleva na vstupném 50 % ve všední dny!

autor: JMys
Spustit audio