Tipy na víkend v Praze: oslavy v Národní galerii, výstava Czech Press Photo nebo akce Ledová Praha

3. únor 2023

Už víte, kam vyrazíte o víkendu? Pokud se stále rozmýšlíte, máme pro vás několik tipů na zajímavé zážitky v Praze.

227. výročí založení Národní galerie Praha – vstup zdarma

  • sobota 4. a neděle 5. února

Národní galerie Praha oslaví 5. února už 227. výročí od založení své předchůdkyně ⁠–⁠ Společnosti vlasteneckých přátel umění. Bohatý doprovodný program láká na speciální komentované prohlídky, přednášky a workshopy nejen pro děti, ale i pro dospělé. A důležitá informace – všechny programy i sbírkové expozice budou po celý víkend zdarma.

Výstava Czech Press Photo

  • do 31. července, Praha 1

Čtěte také

Ve třech sálech Historické budovy Národního muzea můžete navštívit výstavu již 28. ročníku soutěže Czech Press Photo. Odborná porota vybírala z více než šesti tisíc snímků od 234 autorů. Na velkoformátových fotografiích si můžete prohlédnout nejen vítězné snímky, ale už druhým rokem také práce mladých nadějných fotografek a fotografů ze základních a středních škol, kteří v rámci Czech Press Photo Junior soutěžili ve třech kategoriích.

SWAP ve Vzletu

  • sobota 4. a neděle 5. února, Praha 10

Hledáte smysluplné využití nevhodných dárků a nepoužívaných věcí, které vám doma leží? Přineste je o víkendu do Vzletu. Swap je nejen očistou, ale také možností získat něco, co se zase hodí vám. Součástí je také upcycling dílna a dětský koutek.

Ledová Praha

  • pátek 3. až neděle 5. února

Pololetní prázdniny jsou pro děti skvělou příležitostí, jak navštívit různá zajímavá místa a instituce, které jim v tento čas nabízejí vstupné se slevou nebo zdarma. Stačí si vyzvednout Ledovou kartu a vybrat si místo, které chcete navštívit. Akce se koná v několika městech, v Praze je zapojeno třeba Muzeum Policie ČR, Národní zemědělské muzeum, Petřínská rozhledna nebo Muzeum Karla Zemana. Na celý seznam institucí se podívejte ZDE.

IMAGINÁRIUM Divadla bratří Formanů a jejich přátel

  • do 11. června, Praha 9

Imaginárium představuje fantastický a tajuplný svět kočovných divadelníků a svérázných výtvarníků. Vtahuje vás do říše tvůrčí fantazie a radostně a bezelstně oslavuje lidskou tvořivost a řemeslo. Vydejte se do prostředí Chvalského zámku objevovat objekty, hračky a interaktivní instalace.

Stínadelská tajemství

  • do 31. března

Čtěte také

Skautská nadace Jaroslava Foglara připravila novou rodinnou hru s názvem Stínadelská tajemství, která je tentokrát zasazena do uliček pražské Malé Strany. Objevte legendy starých Stínadel, hra je určena všem generacím. Stačí vám pouze papírová mapa s herní tajenkou a legendami, kterou je možné zdarma stáhnout na webových stránkách nebo ji můžete zakoupit ve Skautském institutu v Rybárně na Kampě a v Café Nezisk na Pohořelci.

Historická tramvaj č. 42

  • v provozu víkendy a svátky
Historická tramvaj v Praze

Svezte se po Praze historickou tramvají. Trasa linky číslo 42 je vedena historickým centrem Prahy a funguje na principu hop-on, hop-off. V provozu je přibližně od 10 do 18 hodin a okružní jízda začíná a končí na Dlabačově. Podíváte se na Pražský hrad, Václavské náměstí i k Národnímu divadlu.

Jak krmit ptáky? – Panelová výstava fotografií

  • pátek 20. ledna až neděle 26. března, Praha 7

Krmit či nekrmit? To je oč tu běží. Panelová fotografická výstava ptáků a ptačích krmítek v Botanické zahradě Praha je plná užitečných informací. Je k vidění v prostorách venkovní Ornamentální zahrady a na panelech se dozvíte, čím správně přikrmovat ptáky, naleznete zde také vyobrazené základní typy krmítek a vhodných napajedel.

Bruslení v Praze

Čtěte také

A co si zasportovat pěkně na čerstvém vzduchu? K zimě prostě bruslení patří, jestli nevíte, kam v Praze vyrazit, poradíme vám. Těch míst je docela dost, podívejte se na náš velký přehled a v mapě si najděte nejbližší kluziště nebo zimní stadion. Na většině z nich vám výbavu zapůjčí nebo vám vaše brusle nabrousí, nechybí ani občerstvení nebo třeba kurzy pro děti i dospělé. 

autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.