Tisíc malých odmítnutí jsou kila toxické energie, říká o partnerské komunikaci psycholog Pavel Rataj

19. leden 2021

Partnerská komunikace je odlišná, než v jiných vztazích. Nemůžete dobře komunikovat, když nejste na druhého napojeni nebo je citové pouto zraněné, říká psycholog Pavel Rataj.

„To, že přestáváme milovat, nebo se necítíme být milováni, je důsledkem toho, že ve vztahu mnoho věcí nejde. Nejdřív dochází k iluzi. Říkáme si, to je neuvěřitelné, jak si rozumíme. Od druhého až čtvrtého roku přichází první zranění, odmítnutí. Tisíc malých odmítnutí jsou kila toxické energie, která brání se na partnera napojit,“ připomíná psycholog Pavel Rataj.

Nerozhoduje obsah, ale hlavně forma

Co když došla (ne)komunikace tak daleko, že si manželé píší sms? „Při partnerské komunikaci nerozhoduje obsah, ale 60 procent je neseno její formou. Když nejde verbální komunikace, mohou sms něco ušetřit, ale pokud to ten druhý nepochopí a vezme to jako útok, tak vás to časem odrovná. Jeden může jinak myslet, druhý jinak rozumět.“

Partner mi pořád skáče do řeči, napsala zoufalá posluchačka. Co s tím? „Je třeba vědět, kdy to začalo, ptát se, proč tak reaguje, co se v něm děje, že nemůže aktivně naslouchat? Cítí se nedoceněný, slyší v obsahu útoky,“ radí psycholog Pavel Rataj.

Jak řešit dlouhodobý stres ve vztahu? Ovlivňují první roky života partnerský vztah?

Spustit audio

Související