Tisíce domácností jsou bez proudu. Energetici stále likvidují následky noční vichřice

24. září 2018 08:01

Česko zasáhla v noci z neděle na pondělí vichřice. Mnoho míst je kvůli ní stále ještě bez elektřiny. V terénu byli přes noc i hasiči, kteří odstraňovali popadané stromy ze silnic.

V Jihočeském kraji způsobil silný vítr celkem 15 poruch na vedení vysokého napětí. Energetici teď evidují 14 poruch na vedení. V současnosti je ještě sedm tisíc z původních dvaceti tisíc domácností bez proudu.

Velkých měst se už problém netýká. Nejhorší situace je v pondělí ráno na Jindřichohradecku. Podle mluvčí společnost E.ON Martiny Slavíkové nelze v současnosti odhadnout, kdy bude na všech místech vedení opraveno.

Kvůli vichřici nejezdily také vlaky. Aktuálně je přerušený provoz na úsecích čtyř tratí Jihočeského kraje: Katovice – Strakonice, Čkyně – Volyně, Protivín – Putim a Popelín – Kamenný Malíkov.

Radka Pistoriusová ze Správy železniční dopravní cesty uvedla, že zprovoznění tratí se předpokládá během pondělního dopoledne. Koridory a hlavní trasy jsou už v provozu bez omezení.

Popadané stromy ještě zůstávají na silnicích druhé a třetí třídy. Podle mluvčí hasičů Venduly Matějů měli hasiči na Strakonicku a Českobudějovicku kvůli vichřici v noci celkem 230 výjezdů. Nejhorší situace byla na Strakonicku a Českobudějovicku. Práce potrvají minimálně do 12 hodin.

Spustit audio

Související