Tisíce lidí využily pěkného jarního počasí a na Velikonoční pondělí vyrazily na hrady a zámky

11. duben 2023 07:39

Příjemné počasí a prodloužený víkend k tomu využily i o Velikonočním pondělí stovky lidí k tomu, aby se vypravily na některý z hradů nebo zámků v Královéhradeckém kraji. Někde to vypadalo už skoro jako v hlavní letní sezóně. 

„Lidé si tady opravdu odpočinuli od toho shonu,“ paní Adriena chodí na Hrádek u Nechanic pravidelně a nemohla chybět ani tentokrát, stejně jako stovky dalších návštěvníků.

Zájem o velikonoční prohlídky byl i díky počasí mimořádný

„Je znát, že návštěvníci především z Česka, ne tolik ze zahraničí, využili těch volných dnů a tradičně jezdí, především na Velikonoční pondělí dopoledne. Možná se trochu snaží vyhnout pomlázce, ale mohu říct, že se už jedná prakticky o stejnou návštěvnost jako při hlavní sezóně, popisuje velikonoční odpoledne na Kuksu kastelán Libor Švec.

Čtěte také

„V červenci a srpnu k nám přichází denně přes 500 lidí do expozic. Ale když se dnes podíváte kolem, tak i v naší bylinkové zahradě můžete napočítat stovky návštěvníků, usmívá se Libor Švec.

A jeho kolega z Hrádku u Nechanic Martin Rejman doplňuje. „Na Hrádku u Nechanic jsme také spokojeni, protože k dnešnímu dni navštívilo Velikonoce na Hrádku přes 3 000 návštěvníků. Což je srovnatelné s předcovidovým rokem 2019. Takže opravdu velká spokojenost.

Čtěte také

Návštěvníkům přálo počasí, památky po zimě navíc nabízejí i řadu novinek. Platí to právě i o Hrádku u Nechanic. „Vyšlo jednak počasí, to také samozřejmě hraje svoji roli, a potom také to, že si letos v rámci projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů připomínáme rok Harrachů. Takže tam je podpořena i propagace. I díky tomu si jistě mnoho lidí na Hrádek našlo cestu.

Pozadu nezůstávají ani na Kuksu, Libor Švec připomíná, že už začíná pěkně růst bylinková zahrada. Tou to ale zdaleka nekončí. „Zpřístupnili jsme opět sklepení hospitalu, které je volně průchozí od kostela až na nádvoří, kde máme výstavu připomínající, že rod Šporků vlastnil i jiná panství než pouze Kuks.

„Dále připravujeme takový kávový koutek při bylinkářství. Už v minulosti byla velká poptávka návštěvníků po teplých nápojích v bylinkářství, což jim takto splníme, doplňuje Libor Švec, kastelán hospitalu Kuks.

Podobně na tom jsou i další hrady a zámky v kraji, většina z nich novinky zpřístupnila už teď od začátku sezóny nebo se k tomu, podobně jako třeba zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, chystá během léta.

Spustit audio

Související