Tisíce stromků museli vysázet znovu, sazenice totiž zničilo sucho

19. říjen 2018 14:48

České Budějovice zaplatí desetitisíce korun za novou výsadbu v městských lesích. Třetina mladých stromků totiž kvůli suchému a horkému létu uschla, zbyly z nich jen suché a opadané větve.

Stalo se to například v oplocence nedaleko Srubce. „Stromkům horko nedělalo dobře, tak musíme ty suché dát pryč a místo toho zasadit nové stromečky,“ ukazuje lesní dělnice Lenka Němcová.

Podle Ladislava Lalucha, vedoucího lesní výroby společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice, to postihlo veškeré dřeviny, to znamená smrky, borovice, duby, modříny, jedle i buky.

Letos na podzim, musela společnost vysázet jednou tolik mladých stromků, aby obnovila mladé porosty. „V podstatě jsme vylepšovali ty plochy, na kterých došlo ke škodám suchem. Přistoupili jsme k tomu, že jsme nakoupili větší množství obalovaných sazenic prakticky všech dřevin. Kořenový bal obsahuje určité množství země a takovýto stromek se daleko lépe ujme a škody suchem nejsou markantní,“ popisuje Ladislav Laluch.

Po kůrovcové kalamitě musí v Píseckých horách vysázet o 50 tisíc stromů víc než loni

Vysazování stromků v lese v Píseckých horách

Holiny v píseckých lesích nezůstanou po kůrovcové těžbě dlouho bez života. Lesníci je v tomto období znovu zalesňují.

Tato výsadba je ale podstatně dražší. „Cena obalované sazenice je možná i o sto procent vyšší než sazenice prostokořenné. Na jaře jsme sázeli obě, nicméně větší množství bylo sazenic prostokořenných, také z finančních důvodů,“ dodává vedoucí lesní výroby.

Bude-li pokračovat současný vývoj klimatu a počasí, společnost podle něj bude muset přistoupit k většímu množství zalesňování obalovanými sazenicemi.

Za letošní mimořádnou podzimní výsadbu musely Lesy a rybníky města Českých Budějovic zaplatit 150 tisíc korun.

Spustit audio

Související