Tisíciletý dub z malé španělské vesnice je Evropským stromem roku. Prý u něj tančily čarodějnice

17. březen 2021

Španělský Strom čarodějnic je Evropským stromem roku. Jde o majestátní, tisíciletý dub z Leciny, malé obce na úpatí Pyrenejí. Váže se k němu legenda o tancích čarodějnic a rituálech, ostatně doteď u dubu tamní obyvatelé pořádají své oslavy. Evropské soutěže se účastnila i česká jabloň, skončila sedmá.

Úspěch dubu zaručila dosavadní péče a zápal tamní komunity která nadchla celé Španělsko.

„Španělé byli v soutěži naprosto excelentní. Když si vezmeme, že vyhrál strom ze zapadlé horské obci v Aragonii, která má třináct obyvatel, tak je to úžasný výsledek. Je to o zapojení celého Španělska do hlasování a zburcování celonárodní kampaně ve všech médiích,“ vyzdvihuje Miroslav Kundrata z pořadatelské Nadace Partnerství, která zaštítila i tento jedenáctý ročník soutěže.

Stříbrnou pozici vybojoval tisíciletý italský platan

Podle Kundraty se ukazuje, že stromy kromě své hodnoty mohou výborně propagovat i svůj region.

Za úspěchem španělského dubu jsou ostatně nejen biologická výjimečnost a krása, ale i společenské a komunitní akce. Právě ty, jak se ukazuje, mají v této soutěži největší váhu.

I loni vyslali Španělé do soutěže nádherný strom, ale až masivní letošní kampaň pomohla zvítězit. Pro Strom čarodějnic hlasovalo 104 264 lidí.

Česká jabloň v evropské konkurenci bere 7. místo

Pro českou jabloň z Machova na Náchodsku, která loni zvítězila v českém kole soutěže, hlasovalo teď v evropské anketě asi 32 028 lidí. Přesto že šlo o nejmladší i nejmenší strom v evropském finále, skončila jabloň na sedmém místě.

Spustit audio

Související