Tisícům domácností a firem hrozí odpojení od energií. Jsou v režimu DPI, některým ale končí zákonná lhůta

6. duben 2022 13:02

Bývalí odběratelé energií od společnosti Bohemia Energy, kteří ještě nemají nové smlouvy na elektřinu a plyn, mají čas na jejich sjednání už jen do 14. dubna. O pět dní později skončí zákonná půlroční doba i bývalým klientům společnosti Kolibřík Energie. Kolika domácnostem hrozí odpojení od dodávek, zjišťovali naši redaktoři.

Čtěte také

Například u společnosti ČEZ je v režimu DPI (k 6. dubnu 2022) asi 3 tisíce domácností. Dvě třetiny z nich navíc podle mluvčího Romana Gazdíka elektřinu, nebo plyn odebírají pravidelně; nejde tak zřejmě o neobývaná místa. Podobně je na tom dalších zhruba 700 firem. Ty všechny začne ČEZ po 14. dubnu od energií odpojovat.

Čas na podpis nových dodávek sice stále je, ale je možné, že kvůli desetidenní převodové lhůtě už ne všechny společnosti nového zákazníka přijmou. Situaci na energetickém trhu také proměňuje nejistota spojená s dodávkami plynu z Ruska. I proto mají být lidé při podpisu nových smluv opatrní.

„Pro první orientaci je asi dobré podívat se na některý z oficiálních ověřených srovnávačů, například na stránkách Energetického regulačního úřadu. Pro plyn to ještě doporučuji zkombinovat se srovnávačem na stránkách tzb-info.cz,“ řekl Českému rozhlasu Jiří Gavor z Asociace nezávislých dodavatelů energií.

V posledním březnovém týdnu skončil na českém trhu zatím poslední dodavatel elektřiny, a to společnost Conte. Přes 1 300 zákazníků této společnosti tak také skončilo v režimu DPI. I jim teď běží zákonná půlroční lhůta na to, aby si sehnali nového dodavatele.

autoři: Jana Švecová , Jan Bílek , reČRoL
Spustit audio

Související