Tiziano Scarpa: Stabat Mater. Geniální skladatel a jeho nadaná žačka v příběhu inspirovaném životem Antonia Vivaldiho

27. červenec 2021

Benátky 18. století, sirotčinec Ospedale della Pietà – to jsou kulisy, v nichž se odvíjí příběh z pera italského autora Tiziana Scarpy, inspirovaný životem Antonia Vivaldiho. Název města, sirotčince ani konkrétní datum v jeho novele Stabat Mater ovšem nikdy nepadne, pohybujeme se totiž na poli historické fikce, kde realita a fantazie plynule přecházejí jedna do druhé. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: Cecílie (Eliška Zbranková), Sestra Tereza (Taťjana Medvecká), Maddalena (Tereza Císařová), Don Antonio (Miloslav König), Don Giulio (Dušan Sitek), Slečna a hlas ve sboru (Veronika Lazorčáková), Dívka (Luisa Marie Marešová), Dívka (Kateřina Pušová), Dívka (Laura Novotná), Dívka a hlas ve sboru (Anna Ludmila Van Wagenen), hlas ve sboru (Petr Stach), hlas ve sboru (Jiří Böhm), hlas ve sboru (Kryštof Krhovják), hlas ve sboru (Jan Mikušek), hlas ve sboru (Ridina Ahmedová) a hlas ve sboru (Irina Andreeva)
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Marina Feltlová
Zvuk: Miroslav Tóth
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 27. 7. 2021

Ústředními postavami příběhu Stabat Mater jsou chovanka sirotčince Cecílie a učitel hudby, skladatel don Antonio. Přestože mnohé reálie odkazují k slavnému baroknímu skladateli, nejde o Vivaldiho portrét, či o pokus zrekonstruovat skutečné události z jeho působení v benátském sirotčinci. Tiziano Scarpa s historickými skutečnostmi nakládá volně, např. nechává provést koncerty Čtvera ročních období nebo Oratorium Judita v době, kdy ještě neexistovaly. Nevypráví životopisné historické drama, ale univerzální příběh o hledání umělecké i osobní identity a vlastní životní cesty.

Taťjana Medvecká

S Cecílií se seznamujeme krátce před jejími šestnáctými narozeninami. Trpí nespavostí a po nocích na tajném místě v odlehlém křídle sirotčince píše dopisy matce, kterou nikdy nepoznala. Oč méně dosud viděla a poznala ze života za zdmi kláštera, o to intenzivněji prožívá všechny podněty přicházející k ní především skrze hudbu, pro kterou má mimořádné nadání. Sama musí přijít na to, kolik osobní svobody je připravená svému talentu do budoucna obětovat.

Rozhlasová dramatizace novely, kterou Marina Feltlová připravila ve vlastním překladu, má premiéru v předvečer 280. výročí úmrtí Antonia Vivaldiho, skladatel zemřel 28. července 1741. Režisérka Izabela Schenková na inscenaci spolupracovala s hudebním skladatelem Miroslavem Tóthem. V hlavních rolích účinkují Eliška Zbranková, Miloslav König, Taťjana Medvecká, Dušan Sitek, a další.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.