Tmou proti drahé elektřině. Vesnice i malá města vypínají v noci lampy

13. leden 2023

V některých obcích se ulice kolem půlnoci ponoří do úplné tmy. Cíleně. Míst, kde zkracují dobu svícení veřejného osvětlení v Pardubickém kraji, přibývá. Vesnice a menší města tak reagují na vyšší ceny elektřiny a vypínáním lamp nebo regulací intenzity svícení se snaží ušetřit peníze tak, aby nechyběly jinde.

Vloni na podzim najeli na úspornější režim veřejného osvětlení třeba v Kuněticích na Pardubicku. Nezávislá starostka Jana Šilarová řekla, že vypínání lamp v noci je dlouhodobý normál, ale nově zkrátili dobu svícení o jednu hodinu. Takže od 11 večer do čtyř ráno je obec neosvětlená.

Z úsporných důvodů začali teď od ledna vypínat lampy třeba i ve Slepoticích na Pardubicku, a to vždy mezi půlnocí a čtvrtou ráno včetně víkendů. Od příštího měsíce chce podobné opatření zavést i město Dašice, veřejné osvětlení tam plánují zhasínat vždy v pracovní dny mezi půlnocí a čtvrtou ráno, naopak o víkendech by měli svítit celou noc, protože se lidé vracejí z různých akcí nebo zábav. Vloni provoz lamp omezila třeba Seč, Skuteč nebo Rosice na Chrudimsku.

Kde lampy svítí celou noc

Celá řada obcí ale veřejné osvětlení nevypíná, často si totiž v těchto obcích nechali staré výbojkové lampy vyměnit za úspornější LED svítidla, mají tak asi o třetinu nižší spotřebu a problém s dražší elektřinou je tolik netlačí.

Pouliční osvětlení

To je třeba případ Živanic, kde podle nezávislého starosty Petra Lejhance nechávají lampy zapnuté od večera do rána, ale zároveň na noční dobu nastavují nižší intenzitu svícení, takže od 9  večer svítí lampy na 60 %, od 11 večer na 20 %, ráno pak lampy zase svítí víc. Je ovšem také mnoho obcí, které výměnu světel teprve plánují a spoléhají na pomoc dotačních programů.    

Tma láká zloděje

Některé obce ale vnímají, že vypínání lamp v noci může být bezpečnostní problém. Špatnou zkušenost s omezováním pouličního svícení má například obec Ostřešany. Podle nezávislého starosty Josefa Vodrážky testovali úspornější režim svícení už před lety, jenže do obce to přilákalo zloděje, kteří se ve tmě vloupali do několika aut. A proto si teď Vodrážka myslí, že by vypínání lamp nebylo moudré.

Bezpečnostní hlediska převážila i v případě obce Rokytno, pod kterou spadají místní části Bohumileč, Drahoš a část Zástavy. Tam vloni na podzim veřejné osvětlení vypínali na noc také, ale po nějaké době od toho upustili. Nezávislá starostka Petra Vrbatová to zdůvodnila větší bezpečností chodců, protože v obci chybí chodníky a v dobrém stavu prý nejsou ani místní silnice.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související