Tohle je sport, bejby. Geniální dokusérie Neslýchané nadchne i zapřisáhlé odpůrce pohybových aktivit

10. září 2021

Čelisti si přišly do studia pobrečet a zavzpomínat na největší zvíře nejen francouzského filmu, Jeana-Paula Belmonda. „To mě zasáhlo. Fantastickej kaskadér s nádhernejma masitejma rtama a přeraženým rypákem. Člověk spojenej s novou vlnou, ale hlavně s naším dětstvím. To je prostě herec, kterej nestárne. A neumírá,“ přednáší něžný nekrolog francouzského Toma Cruise Vítek. Na které „Bébelovy“ snímky nedají kluci dopustit? A které filmové novinky vám tento týden (ne)doporučují?

Aleš ve Varech viděl už potřetí drama First Reformed (Zoufalství a naděje) Paula Schradera, které považuje nejen za velmi krásný moment festivalu, ale také za jeden z nejzásadnějších snímků dekády. „Je to film, kterej omotává ostnatým drátem a pěkně tě podojí,“ potvrzuje Vítek a pochvaluje si mistrovské vykreslení klimatického žalu a duchovní skepse.

Ta se mimochodem objevuje i v dalším ve Varech promítaném počinu, který má na svědomí Paul Verhoeven. „Benedetta je poměrně mizerná reformace od tvůrce, kterého máme jinak strašně rádi. Přinejlepším guilty pleasure, ale no pleasure for me. Dechberoucí nuda a pouhé nunsploitation pozlátko,“ předesílá Aleš, že nejde o žádný velký skvost. „Jakási lesbická lovestory z kláštera. Rozkydlá, ošklivě natočená historická podívaná, co nejde do hloubky a nic nepodvrací,“ potvrzuje Vítek.

Náladu ve studiu naštěstí zachraňuje starý dobrý sport zpracovaný sérií Neslýchané. Ta pohltila dokonce i Tondu, jinak zapřisáhlého odpůrce jakýchkoli pohybových aktivit. „Je to s podivem, já sport opravdu důsledně nesleduju, mám k tomu odpor už od těláku na základce,“ přiznává.

Dokumentární novinka ho zaujala nejspíš právě proto, že sport popisuje jako zrůdnou disciplínu, která má za úkol člověka zničit. „Tahle série ukazuje nejen sportovní zákulisí, ale i zákulisí lidský duše,“ pochvalují si Čelisti očarované i nečekaně povedenými titulky s podmanivou písní Leeho Hazlewooda.

Co všechno vás dostane na dokusérii Neslýchané? Jak složité může být Manželství? Kolik bypassů má Bob Odenkirk? Co provedli zlí pejskové Marii Pojkarové? Žije město Kunovice už ve dvaadvacátém století? Je Kadrnkova Zpráva o záchraně mrtvého jen mizerná protlačenina? Stane se Tomáš Stejskal pivním hobitem? Poslouchá Vítek nejraději hudební žánr agroturbo? Chtěl by Aleš na zahrádku všemi odmítanou sochu penisu s červenou špičkou? A má Tonda nějakého oblíbeného ptáčka? Dozvíte se v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka