Tom Robbins: Zátiší s Datlem. Tak trochu absurdní milostný příběh

6. říjen 2022

Neuvěřitelných devadesáti let se letos dožívá Tom Robbins, americký prozaik a novinář, kterého zásadně formovalo studium východních filozofií, experimentování s LSD a peyotlem. Jeho neopakovatelný autorský styl oceníte v premiérové četbě Zátiší s Datlem. V podání Barbory Goldmannové a Aleše Slaniny poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Rozhlasová úprava: Ludvík Němec
Účinkují: Barbora Goldmannová, Aleš Slanina
Dramaturgie: Petra Hynčíková
Překlad: Jiří Popel
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 23. 9. 2022
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu

Tak trochu milostný román vyšel už v roce 1980, v českém překladu se ale objevil až o dvacet let později. Jeho ústřední rusovlasí hrdinové – princezna v exilu a celosvětově hledaný terorista Datel, který stojí mimo systém a zákony – procházejí zkouškou odloučení. Mimo to ale Robbins píše taky o možném mimozemském původu rusovlasých lidí, významu pyramid, významu Měsíce, osobní svobodě uvnitř i vně lidské společnosti i o mystických významech krabičky cigaret Camel.

Jak přimět lásku, aby vydržela?

Klíčovou otázkou románu pak je, jak dosáhnout toho, aby ve vztahu vydržela láska: „Albert Camus napsal, že existuje jediná důležitá otázka, a to, zda člověk má, či nemá spáchat sebevraždu. Tom Robbins napsal, že existuje jediná důležitá otázka, a to, zda má čas začátek a konec. Camus zjevně vykročil nesprávnou nohou a Robbins si zapomněl nařídit budíka. Existuje jediná důležitá otázka, a ta zní: Kdo ví, jak přimět lásku, aby vydržela?“

Odpovědi hledejte v premiérové Četbě s hvězdičkou!

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.