Tomáš Dianiška: Černá Petra

14. červen 2020

Pohádka o černém labutím mláděti využívá zvukovou poetiku animovaných filmů. Hrají Tereza Dočkalová, Miroslav Hanuš, Leoš Noha... Poslouchejte do neděle 21. června.

Osoby a obsazení: Tereza Dočkalová (Černá Petra), Igor Orozovič (čáp Richard),Leoš Noha (Majitel půjčovny šlapadel), Zuzana Stavná (Žena), Šimon Krupa (Muž), Miroslav Hanuš (Principál), Radek Valenta (tygr Zoubek), Ivana Wojtylová (Petřina maminka), Aleš Cibulka (Aleš Cibulka), Adam Ernest (kačer, reportér), Veronika Lazorčáková (kachna, racek, youtuberka), Tereza Marečková (kačena, reportérka), Martin Němec (kocour, bobřík), Tomáš Dianiška (Igor Orozovič), Jakub Albrecht, Michaela Foitová, Jan Hušek, Kamila Trnková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvukový mistr: Radim Dlesk
Zvukový design: Matej Štesko
Hudba: Matej Štesko
Premiéra: 2. 6. 2019

Slyšeli jste o tom dojemném příběhu lásky odehrávajícím se na hladině severoněmeckého jezera Aasee? Černá labuť se zamilovala do obřího plastového šlapadla ve tvaru bílé příbuzné a dva roky ani na chvíli plastovou lodičku neopouštěla a všude ji následovala, třebaže se na ní projížděli turisté.

Na motivy této skutečné události pro Český rozhlas napsal pohádku Tomáš Dianiška, známý herec, divadelní autor a režisér.

Drzé labutí ptáče

Čáp Richard (Igor Orozovič) roznesl už spoustu mláďátek. Jehňátka, selátka, telátka, štěňátka, koťátka, a dokonce i dvě lidská miminka díky němu nalezla své rodiče. Teď ale stojí před velkým úkolem: až do Austrálie musí v zobáku donést malé černé ptáčátko (Tereza Dočkalová), které je drzé jako opice a neposedné jako pytel blech. Takovou smůlu si Richard přece nezasloužil!

„Vytáhnul jsem si černého Petra. Jsi černý Petr!“ rozhodne se dát svému novému příteli jméno, ale ptáčátko trvá na tom, že je holka. Bude tedy černou Petrou. Nešťastnou náhodou ale Richard Petru upustí do vody nedaleko půjčovny šlapadel a ona musí sama najít cestu za svou maminkou.

Miroslav Hanuš

Do cesty se jí postaví kachny, bobři, kočky, racci, ale i zlý cirkusový principál (Miroslav Hanuš) spolu s tygrem a slony. Zvládne Petra dorazit do Austrálie, nebo se spokojí s maminkou ve formě plastového šlapadla?

Poetika animáků

Rozhlasová pohádka zaujme především originálním, vtipným a svižným textem, který svou poetikou připomíná klasické animované filmy pro děti, jako je například Lví král, Hledá se Nemo nebo Shrek. S různými filmovými odkazy a narážkami pracoval i hudební skladatel Matej Štesko.

Kresba inspirovaná filmem Lví král

„Já i Tomáš máme rádi starší orchestrální soundtracky z 80. a 90. let a odkazy na různé filmové scény. Proto jsem některé sekvence komponoval ve stylu Johna Williamse, autora hudby k filmům Sám doma, Star Wars, Harry Potter a mnohým dalším. Samozřejmě tak, abych tam zanechal také svůj rukopis a zachytil atmosféru děje. Celou pohádku jsme pojali jako takový hollywoodsky projekt, a to včetně písňové tvorby s orchestrálními prvky. Myslím, že to jako celek funguje velmi dobře,“ popisuje Štesko, který pro pohádku vytvořil i bohatý zvukový design.

„Velmi zajímavé pro mě bylo ozvučovat plastové šlapadlo labutě, které má v příběhu důležitou roli. Část práce probíhala v terénu, konkrétně na Vltavě, kde jsme si pronajali člun a šlapadlo, a já poté nutil kamarády, aby dvě hodiny pluli okolo Střeleckého ostrova. Další část již probíhala ve studiu, kde jsem postprodukčně kombinoval různé zvuky, jako například popelářské auto nebo nákupní vozík.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Související