Tomáš Kraus: Z Kohlova děvčete nejmocnější ženou světa. Angela Merkelová vládne Německu už 15 let

27. listopad 2020

Ve funkci kancléřky Spolkové republiky Německo stanula Angela Merkelová v roce 2005 jako vůbec první žena v tomto úřadu v německé historii. Politický mandát by jí měl skončit příští rok na podzim. Jak bude svět na nejmocnější ženu planety vzpomínat?

Jako svou nástupkyni si Angelu Merkelovou vybral Helmut Kohl. Přesto by se dalo o jejích patnácti letech vládnutí mluvit jako o Merkelové éře. Skutečně se zapsala do všech sfér života. I když sami Němci jsou mnohdy odlišného názoru,“ říká v pořadu Jak to vidí... Tomáš Kraus.

Citlivé téma migrace

Angela Merkelová německou společnost rozděluje zejména v otázce migrační politiky. Přesto je s její prací podle průzkumů veřejnoprávní televize ARD spokojeno až 74 % dotázaných.

„Ne všichni jsou jejími obdivovateli. Je to kvůli její pověstné větě My to zvládneme a jejímu otevření hranic, které do země přivedlo velkou masu nových migrantů. Dodnes diskuse o tomto kroku německou společnost rozdělují. Tak nebo onak, Angela Merkelová zůstane jednou z klíčových osobností současné doby,“ je přesvědčen host Dvojky.

Éra Angely Merkelové

Logo

Německá společnost pod vedením Angely Merkelové dokázala, že je jedním z klíčových hráčů minimálně na evropském poli. Otázka je, jak by Německo vypadalo, kdyby v jeho vedení stál někdo jiný.

„Německá společnost by asi v této pozici byla stejně. V novodobých německých dějinách, s výjimkou tragické kapitoly nacismu, se Německo vždycky snažilo o význačnou roli v evropském dění. Kapitola Angely Merkelové je tedy kontinuita celého tohoto vývoje, přestože sjednocení Německa bylo velice náročné,“ myslí si Tomáš Kraus.

Vláda vědkyně

Jaký je styl vládnutí Angely Merkelové? „Angela Merkelová je jiný typ politika, než byl její předchůdce Helmut Kohl. Na jejím stylu vládnutí se projevuje i to, že ona je vlastně původně vědkyně. Je rázná, dokáže si prosadit spoustu věcí, ale zároveň se snaží o určitý konsenzus, což se projevilo hlavně v sestavování vládních koalic.“

Kdo po ní převezme kancléřské žezlo, je otázkou. „Přestože jsou některé kroky Angely Merkelové diskutabilní, ona je nesporně tím člověkem, který dokáže zemi vést. Nevím, jestli někdo v jejím okolí má takovéto charisma a takovouto zkušenost,“ uzavírá Tomáš Kraus.

Další témata rozhovoru: kampaň proti násilí na ženách; akce Červená středa a upozornění na pronásledování křesťanů pro jejich víru; chanukové svátky, advent a symbolika světla a barev. 

autoři: Zita Senková , Tomáš Kraus , opa
Spustit audio

Související