Tomáš Vůjtek: S nadějí i bez ní. O tragickém osudu manželky Rudolfa Slánského, popraveného tajemníka ÚV KSČ

19. listopad 2022

Poslechněte si příběh o manipulaci, fanatismu, lidské ubohosti a absenci ctnosti. Rozhlasovou adaptaci Vůjtkovy divadelní hry o Josefě Slánské, manželce generálního tajemníka ÚV KSČ Rudolfa Slánského, který byl v roce 1952 ve vykonstruovaném procesu odsouzen k smrti, najdete on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Autor: Tomáš Vůjtek 
Rozhlasová úprava: Eva Lenartová
Dramaturgická spolupráce: Tomáš Vůjtek
Hudební improvizace: Marek Hoblík, Petr Gábor
Účinkují: Alena Sasínová-Polarczyk, David Viktora, Jan Fišar a dále Tomáš Jirman, Norbert Lichý, Renáta Klemensová, Vladimír Polák, Stanislav Šárský, Zdena Przebindová, Lukáš Červenka, Miroslav Rataj a Anna Cónová
Dramaturgie: Eva Lenartová
Zvuk: Hana Plecháčková
Režie: Petr Gábor
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2013.

Už v roce 1969 byla připravena do tisku vzpomínková kniha Josefy Slánské Zpráva o mém muži. Vyjít však mohla až v roce 1990 a o několik let později se stala podkladem autorské divadelní hry Tomáše Vůjtka.

Slánský s rodinou

Drama, jehož příběh se odehrává v širokém časovém rozpětí několika desítek let a je vlastně jakousi učebnicí moderní československé historie, vrší retrospektivní scény kolem dějové osy tvořené výslechem Josefy Slánské. Tomáš Vůjtek napsal příběh o manipulaci, fanatismu, lidské ubohosti a absenci ctnosti.

Zatímco na scéně všechno zvládnou tři hlavní postavy a voiceband, v rozhlasovém studiu se sešlo celkem třináct herců. Jedinou herečkou, která z divadelní scény přešla i do studiových prostor, je Alena Sasínová-Polarczyk, které Tomáš Vůjtek psal roli Josefy Slánské přímo na tělo. V ostravském studiu se ovšem nezrodila realistická  historická hra, ale spíš zaskakující dějinný škleb, kterého se od doby, jíž jsme součástí, jistě můžeme kdykoliv dočkat znovu.

autoři: Eva Lenartová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související