Top zahraniční desky první poloviny roku 2022 podle Radia Wave

25. červenec 2022

Aktuální nevídaně horké dny naznačují, že první polovina roku 2022 je definitivně za námi a zahrnovala i vydání řady netrpělivě očekávaných desek. Po dlouhých pěti letech vydal album Kendrick Lamar, význam humbuku okolo svého debutového singlu museli obhájit Wet Leg, s dojemným bojem za lepší irskou domovinu přišli Fontaines D.C. a ani jednou hudební škatulkou se nenechala sklíčit experimentátorka Rosalía. Které zahraniční desky si letos oblíbila vybraná jména z Radia Wave?

Flume - Palaces

Label: Future Classic / Transgressive
Datum vydání: 20. května

„Australský elektronický producent Flume se pohybuje na klubové scéně už víc jak deset let. Na své třetí studiové desce Palaces dokázal konečně vypilovat svůj svébytný sound do podoby dokonalého diamantu, který je stejnou měrou přísně futuristický i staromilsky popový. Ty nejsilnější tracky z desky využívají výrazné pěvecké osobnosti aktuální hyperpopové vlny. Ať už jde o Oklou nebo Caroline Polachek, skvěle sednou do Flumeových maximalistických kompozic plných tučných basových linek a kovových beatů. Je to kouzelná kolize intimity a nestřídmosti,“ říká externí hudební redaktor a hudební publicista Karel Veselý.

FKA Twigs - Caprisongs

Label: Young Recordings / Atlantic
Datum vydání: 14. ledna

„Tahliah Barnett, jak se tahle hudebnice svým občanským jménem jmenuje, mě zase dovedla ohromit tím, že ve svojí kariéře opět změnila směr, zkusila něco hodně nového. A zase se jí to povedlo. Po velmi konceptuální a opulentní desce Magdalene z roku 2019, na které vycházela z různých biblických příběhů a používala monstrózní metafory , teď přišla s velmi civilním formátem mixtapu. Z něj k vám promlouvá jako vaše nejlepší kamarádka, co se vám zrovna rozhodla trochu zlepšit náladu,“ říká redaktorka publicistiky Aneta Martínková, kterou můžete znát také jako hudebnici Margo.

Perfume Genius - Ugly Season

Label: Matador
Datum vydání: 17. června

„Mike Hadreas neboli Perfume Genius ztělesňuje hrozně moc z toho, co od umělce čekám. Jeho hudba nehladí po srsti, ale přitom je nepochybně krásná, je to estét, ale z toho, co dělá, cítíme autenticitu a nemalé množství špíny. Na dva roky starou desku Set My Heart On Fire Immediately teď navázal albem Ugly Season. To sice vychází z doprovodu k tanečnímu představení, ale vizuální doprovod vlastně vůbec nepotřebuje. Ugly Season je na jedné straně asi nejexperimentálnější nahrávka, kterou kdy vydal, zároveň ale nabízí jedny z nejpřístupnějších melodií, které dokáží obejmout s neskonalou něhou. V hudbě, kterou Perfume Genius skládá, je nemalá dávka nebezpečí, je to jako pozvánka do víru, z kterého nemusí být cesta ven. Jenomže součástí téhle jízdy je i bezpočet terapeutických momentů. A co by to bylo za přitažlivost, kdyby v sobě slibovaný zážitek žádné nebezpečí neměl,“ říká moderátor hudebního pořadu Modeláři Viktor Palák.

Aldous Harding - Warm Chris

Label: 4AD
Datum vydání: 25. března

„Novozélanďanka Aldous Harding na své čtvrté řadové desce Warm Chris cizeluje svůj jemný folkový styl a po desce Designer mě a další fanoušky utužuje v názoru, že je jednou z nejlepších písničkářek současnosti. Deska hudebnice usazené ve Walesu je tentokrát méně přístupnější línému uchu, ale pozornému posluchači se odvděčí jako málokterá. Na devětatřiceti minutách nabízí každému posluchači hluboký ponor do vlastní duše skrze reinterpretaci jejích textů. Psychedelické a často nahodilé texty totiž i podle jejích slov mohou pro každého znamenat něco jiného. Pokaždé jsou ale nositelem silných emocí,“ říká moderátor pořadu Kompot a filmový režisér Šimon Holý.

Kdo by chtěl, abyste se při poslechu jeho desky cítili jako filosof? A po čí kolekci tracků už nebudete chtít nikdy usnout? Poslechněte si celý příspěvek s přehledem top zahraničních desek první poloviny 2022.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.