Topol, Vaculík, Kaprálová… Týden autorského čtení přináší prózy českých spisovatelů v jejich vlastní interpretaci

27. září 2020

Unikátní archivní záznamy autorských čtení spisovatele Ludvíka Vaculíka nebo hudebníka Filipa Topola, ale také zcela novou nahrávku čtení Dory Kaprálové z její prozatím poslední knížky Ostrovy vám tento týden nabízí vltavská řada Povídka. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Autorské čtení je vždy jedinečným zážitkem, který se nemusí nutně odvíjet jen od samotného setkání s tvůrcem textu. Jemné odstíny jeho interpretace příběhu mohou otevírat dosud netušené…

Miloš Urban: Občina

Připravil: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2002

Čtěte také

Jeden z našich nejúspěšnějších současných prozaiků Miloš Urban vydal v roce 2007 knihu Mrtvý holky s podtitulem „deset divných povídek“. Knížka je skutečnou „sbírkou kuriozit“, které během pěti let vznikaly zcela samostatně – někdy na zakázku, jindy z holé nutnosti zhutnit chorobnou představivost do podoby krátkého, ostře pointovaného textu. K nejvýraznějším textům celého souboru patří povídka Občina, která vyšla nejdříve v časopisu Host. A právě ji uslyšíte v autorově interpretaci v rámci Týdne autorského čtení ve vltavské Povídce.

Je svatodušní neděle, podvečer a vypravěč příběhu s jezevčíkem Kukim se vydává na procházku. Cestou potkají dvojici podivných dívek, které si hrají u lesa. Ale jsou to skutečně jen dětské hry, nebo temné pohanské obřady?

Dora Kaprálová: Ostrov ohraničeného porozumění, Ostrov ohraničeného poznání

Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 22. 9. 2020
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2020

Čtěte také

Spisovatelka a dokumentaristka Dora Kaprálová žije od roku 2007 v Berlíně. Od jejího prozaického debutu Zimní kniha o lásce (2014) přes Berlínský zápisník (2016) k Ostrovům (2019) vede přímá linka nejen jejího osobitého vidění světa, autorského stylu, ale i příběhů, které z jedné knihy postupují do dalších.

Naše ostrovy mají různá jména, ale život na nich provázejí podobné, více či méně pociťované symptomy – osamělost, odloučenost, vyřazenost – a s nimi i spojená touha odplout. Postavy z „ostrovních“ povídek jsou lidmi kolem nás a jejich příběhy jsou stejně všední i výjimečné, jako ty, které prožíváme my sami.

První texty souboru vznikly na popud Mileny M. Marešové pro Vltavu. Autorka jich napsala a načetla celkem sedm. Nyní, v rámci Týdne autorského čtení ve vltavské Povídce, se k Ostrovům Dory Kaprálové opět vracíme. A i dva nové texty nabízíme posluchačům v podání samotné autorky.

V příběhu Ostrov ohraničeného porozumění vypravěčka fascinovaně sleduje milostné vzplanutí nesourodého páru v kavárně v hale berlínského hlavního nádraží. Ve druhé povídce, Ostrov ohraničeného poznání, se vyprávění o sousedovi z berlínského činžáku, panu Sommerfeldovi, prolíná s bolestným rozpadem vlastního manželství.

Filip Topol: Karla Klenotníka cesta na Korsiku

Připravili: Alena Zemančíková, Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2000

Čtěte také

Filip Topol byl hudebník, spisovatel a frontman skupiny Psí vojáci. Jeho povídka Karla Klenotníka cesta na Korsiku je zvláštně melancholicky působícím příběhem muže, který se dobrovolně ocitá sám v neznámé zemi. Radost ze svobody, z prostého bytí a jeho možností, je udušena vypěstovaným strachem člověka žijícího v komunismu. Neutuchající pocit bezdůvodného provinění se nedá setřást, ať člověk utíká sebedál...

Emil Hakl: Události a komentáře

Připravil: Dominik Mačas
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2004

Čtěte také

Krůtí prsa a Místo činu Mnichov. Lidská ruka v odpadkovém koši a šest posledních cigaret. Pod sochou Elišky Krásnohorské na Karláku se neslyšně snáší sněhové vločky na dva zpackané lidské osudy. Blízké setkání třetího druhu promění bídu obyčejného dne v něžný dotyk.

Poslechněte si poetickou povídku Emila Hakla o zdánlivě nepoetickém setkání muže a ženy, kteří v intimním přítmí kavárny zabřednou do bolestně upřímného hovoru o životě. Text pochází ze souboru O létajících objektech (2004).

Václav Vokolek: Cesta k velkému tématu

Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2002

Čtěte také

Stáváme se svědky rozhovoru dvou postarších mužů, pana Smína a pana Kameše. Pan Kameš byl vždycky zvyklý vyprávět panu Smínovi nějaký zajímavý příběh. Tentokrát vypráví o historii lidského pokolení a jeho honu za poznáním. Dnes, více než kdy jindy, se na nás valí stovky, možná i tisíce témat. Rozpínají se, provokují nás a snaží se nás pohltit. My se je snažíme na oplátku zdolat a vyřešit. Co ale potom?

Dostane se nám zadostiučinění? Stálo nám to za to? A co ten, který dokáže zdolat to největší téma z největších? Jaká odměna ho čeká? Jak bolestné může být poznání a chceme vlastně všechno vědět? Poslech povídky Cesta k velkému tématu Václava Vokolka nás nutí přemýšlet nad základními otázkami podstaty lidského poznávání.

Ludvík Vaculík: Cesta na Praděd

Připravila: Alena Zemančíková
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2001

Týden autorského čtení ve vltavské Povídce završí unikátní záznam autorského čtení spisovatele Ludvíka Vaculíka z románu o koních a lidech Cesta na Praděd. Na rukopisu této prózy začal Vaculík pracovat v roce 1969. Líčí zde cestu Jana Špičky s přáteli na koních a ve voze taženém koňmi na horu Praděd. Po jednatřiceti letech se autor k rukopisu znovu vrátil a vyprávění o tvrdě romantické cestě Čechami a Moravou 60. let dokončil. Román pak vyšel k Vaculíkovým 75. narozeninám v roce 2001. 

autoři: Dominik Mačas , Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio