Tradice hanáckého svatebního koláče. Váží 35 kilogramů a dílo zkušeným kuchařkám trvá až 80 hodin

Svatba patřila v životě člověka minulosti mezi nejdůležitější životní události. Nebyla jen záležitostí ženicha a nevěsty, jejich rodičů a nejbližší rodiny, týkala se naopak širokého příbuzenstva i celého společenství obce či města. Svatební rituál měl svá pravidla, která bylo nutné dodržovat. Na Hané taková svatba trvala celý týden.

Hanácká svatba se neobešla bez mnoha druhů pečiva. Jedlo se od rána do večera a každý den bylo dané, co se ten který den bude jíst. Na svatbě ale nesměl chybět speciální svatební koláč.

„Svatební koláč je především obřadní pečivo. My ho zařazujeme do materiální kultury, protože je to trojrozměrný předmět. Je součástí zvykosloví, konkrétně tedy svatebního obřadu,“ vysvětluje ředitelka muzea a galerie v Prostějově etnografka Veronika Hrbáčková.

Tradici pečení obřadního svatebního koláče udržuje na Hané paní Bronislava Millá z Velké Bystřice: „Všude na Hané se tyto koláče dělaly jako svatební a bylo to takové vyvrcholení svatby. Koláč byl obrovský, dokonce se přivážel na svatbu na voze taženém koňmi.“

Na vzhledu záleží

Koláč musel být především kvalitní. Záleželo nejenom na kvalitě a provedení, ale také na celkovém vzhledu. Každá kuchařka si přála jisté uznání, nechtěla být pomluvena. Na koláčích proto někdy pracovalo i více žen a různých pomocnic.

Formou koláče se novomanželům přálo štěstí, které symbolizují holubičky na koláči. „Dokonce se do těsta přimíchávala křída, aby ty holubičky byly bílé, protože to byl symbol nevěst. Holubička má červenou a modrou mašličku, to je muž a žena. Je tam zelená větévka, což je symbol plodnosti,“ popisuje Bronislava Millá.

Svatební koláč vysoký zhruba 120 až 130 cm jí zabere až 80 hodin práce. Na výrobu 80 holubiček spotřebuje kilo mouky a podkladovou buchtu peče ze 3 kg mouky. Sestavení koláče, který váží 35 kg, zabere dvěma i třem šikovným ženám až šest hodin práce. Holubičky na dřevěných tyčkách musí do podkladové buchty zapíchat do požadovaného tvaru.

„Je to taková homole, která se rozšiřuje a postupně zase sužuje do podkladové buchty. Míru musí držet nejzkušenější kuchařka, protože jednotlivé holubičky zapíchané po obvodě dortu se zpevňují tím, že se přivazují špagátkem jedna k druhé,“ vysvětluje Broňa Millá.

Na závěr svatby pak novomanželé jako poděkování rozdělují koláč mezi svatebčany.

autor: av