Tragické osudy bohumínských Židů připomínají ve městě kameny zmizelých

30. květen 2022

Tragické osudy bohumínských Židů připomíná ve městě 12 kamenů zmizelých, takzvaných Stolpersteinů. Na dvou místech přibyly dlaždice s mosazným povrchem s uvedením jména a dalších informací o válečných obětech.

Jak potvrdila mluvčí bohumínské radnice Jana Končítková, sedm kamenů je na ulici Československé armády, kde žila rodina Arnošta Smetany. Rodinu Scheinovu připomíná dalších pět mosazných dlaždic na Masarykově ulici.

„Rodina Scheinova oslovila radnici s plánem instalovat ve městě kameny zmizelých před čtyřmi lety, dokončení projektu ale odsunul koronavirus. Proto se jej podařilo zrealizovat až letos,“ vysvětlila mluvčí.

V Bohumíně v minulosti žila početná židovská komunita. V Mírové ulici se dodnes nachází židovský hřbitov s kamennými náhrobky. Nyní má město připomínku i v podobě kamenů zmizelých, které se začaly objevovat v 90. letech v Německu. Od roku 2008 jsou součástí veřejných prostranství i ve městech České republiky.

„Jejich oficiální název zní Stolperstein, což lze vyložit jako dlažební kámen, o nějž se má zakopnout. Kromě jmen zavražděných je na nich i informace o jejich narození a také údaj o roce a místě úmrtí,“ dodala Končítková.

autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio

Související