Trans děti terčem šikany. Jak se správně zachovat, když vaše dítě zkoumá svou identitu?

12. duben 2023

Trans a nonbinární děti a dospívající jsou v Evropě podle dostupných dat často terčem šikany. Kromě útoků ze strany spolužáků a spolužaček se jim navíc běžně nedostává zastání od pedagogů a pedagožek. „Jako terapeuti se často setkáváme s lidmi, kteří v dětství zažívali šikanu a nesou si následky,” říká v Houpačkách psycholog a psychoterapeut Miroslav Šubrt, který se queer psychologií zabývá.

„Část trans dětí se setkává s nepřijetím ze strany spolužáků a učitelů, s nepochopením toho, co se v nich děje,” podotýká psychoterapeut.

Z průzkumu, který v roce 2021 provedla belgická nezisková organizace IGLYO společně s organizací UNESCO, na nás padají nepříjemná data. V evropských školách podle něj zažilo šikanu kvůli své genderové identitě a prezentování sebe sama 90 procent trans žen, 59 procent trans mužů, 45 procent nonbinárních a genderově nonkonformních lidí, 40 procent intersex lidí. „Taková šikana posiluje pocity méněcennosti,” říká k tomu Šubrt.

Šikana na základě identity může v dětech zanechat stopy v podobě zvýšené úzkostlivosti. Odmítavé prostředí ve škole tak může mít vliv na dospělý život trans a nonbinárních dětí. „Jako terapeuti se často setkáváme s lidmi, kteří v dětství zažívali šikanu a nesou si následky. Často jsou to sociální fobie a nejistoty,” podotýká.

Z průzkumu zároveň vyplynulo, že na genderově motivovanou šikanu málokdy reagují vyučující, 80 procent jich nezasáhlo nikdy nebo jen málokdy. „Když autorita, která má dítě chránit a podpořit ho, v něm posiluje pocity beznaděje. Tohle u něj může následně posílit i sebevraždené myšlenky,” říká psycholog.

Proč přibývá trans a nonbinárních dětí? Co v takovým dítěti způsobí, když ve škole nerespektují jeho zájmena a nové jméno? A jak se správně zachovat, když naše dítě zkoumá svoji identitu? Poslechněte si celé Houpačky s psychologem a psychoterapeutem Miroslavem Šubrtem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.