Transfuze krve už není ruská ruleta. Nobelova cena míří k objevitelům hepatitidy C

5. říjen 2020

Harvey Alter, Charles Rice a Michael Houghton společně objevili virus hepatitidy C. Trojice vědců, která letos získala Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství, zvýšila bezpečnost transfuzí a položila základy dnešního výzkumu virů. Každý z vědců k objevu přispěl svým dílem a jejich objevy na sebe navazovaly.

Výzkum žloutenky typu C, za který byla cena udělena, probíhal v USA v 70. a 80. letech minulého století. Vědcům zamotalo hlavu, že dlouhodobý zánět jater způsobovala transfuze i po vyřazení dárců s hepatitidou B. Právě Harvey Alter odhalil, že za nákazou stojí dosud neznámý virus.

„Hepatitida C je dlouhodobý zánět jater, skrytý a nebezpečný. Vyvíjí se desítky let a neléčený může způsobit cirhózu i rakovinu jater. Virus se přenáší krví. V dnešní době má nálepku nemoci narkomanů, ale před několika desítkami let byla hlavní cestou přenosu darovaná krev a transfuze,“ shrnuje redaktor Českého rozhlas Martin Srb.

Nils-Göran Larsson z Nobelova výboru při vyhlašovacím ceremoniálu připomněl, že před objevením hepatitidy C byla krevní transfuze trochu jako ruská ruleta. Objev trojice vědců pomohl milionům lidí.

Trojice objevů, které navazovaly

Na začátku byl objev hepatitidy B, za který dostal Baruch Blumberg Nobelovu cenu v roce 1976.

Letošní oceněný Harvey Alter se totiž zaměřil na to, že i po vyřazení lidí s hepatitidou B stále dost lidí dostalo zánět jater po transfúzi. Když těmto lidem odebral krevní sérum a podal je do krve pokusným šimpanzům, také onemocněli.

Čtěte také

Michaelu Houghtonovi se nebezpečný virus povedlo revolučními molekulárně-genetickými postupy v roce 1981 naklonovat a dal mu jméno. V neposlední řadě pak vyvinul praktický sérologický test, který ho v krvi bezpečně odhalí.

Že Houghtonův virus skutečně způsobuje obávaný zánět jater, potvrdil poslední z oceněné trojice, Charles Rice. Prokázal, že k nákaze stačí pouze dávka viru a ne celé krevní sérum nakažených lidí nebo zvířat.

Riceova práce opět zahrnovala pokusy se šimpanzi, které infikoval různými klony objeveného viru. Musel vyzkoušet několik klonů, protože některé z nich obsahovaly mutace, které virus deaktivují. Nakonec se mu podařilo najít aktivní klon viru a uzavřel tím trojúhelník objevů.

Dnes odborníci mluví o tom, že výhledově je možné hepatitidu C zcela vymýtit.

Poslechněte si rozhovor, ve kterém Martin Srb vysvětluje význam objevu oceněných vědců.

Spustit audio