Trápí vás srdce? Zapomeňte na lékové prázdniny, riziko infarktu se v zimě zvyšuje, varuje lékař

14. prosinec 2021

Největší pravděpodobnost, že člověk prodělá srdeční infarkt, je v prosinci a lednu. Může za to mimo jiné prudký pokles teplot a zároveň nižší vlhkost vzduchu. Jak to ovlivňuje oběhovou soustavu a je možné riziko výskytu infarktu v zimních měsících snížit?

Rizikovým člověkem je typicky obézní, starší kuřák s vysokým tlakem a cholesterolem. „Na infarkt myokardu si všichni bohužel zaděláváme po celý život,“ upozorňuje předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.

Pacienti, kteří se zvýšenému riziku infarktu chtějí v zimě vyhnout, by podle něj měli především důsledně dodržovat stanovenou lékovou léčbu a nedělat si takzvané „lékové prázdniny“. „V mrazivém počasí se pokud možno vyvarujte prudkých teplotních přechodů a příliš velké fyzické zátěže,“ dodává lékař.

S voláním záchranky neotálejte

Odborníci v následujících měsících a letech očekávají prudký vzestup lidí se srdečním selháním. Půjde prý mimo jiné o pacienty, kteří přechodili infarkt, protože si při podezření na infarkt nezavolali záchranku.

Máte-li prudkou bolest na hrudi, špatně se vám dýchá, buší vám srdce a jste opoceni, neváhejte přijet do nemocnice,“ apeluje lékař.

Spustit audio

Související