Trash Time (Don´t Run!): Cimala si libuje v nahotě, zbraních a nevinných zvířatech

19. září 2017

Vizuální umělec Michal Cimala vystavuje v pražské Trafogalerii pod názvem Trash Time (Don´t Run!) své sochy, obrazy a grafiku. Vyjadřuje nadšení i úzkost ze současnosti, která je předobrazem nejisté budoucnosti.

Malíř a sochař Michal Cimala patří k autorům bezprostředně propojeným se svou dobou. Ale zajímá ho i nejistá budoucnost, která v sobě skrývá netušené možnosti technologického rozvoje i nebezpečí apokalyptické katastrofy. Snad proto mají jeho figury a hlavy spíš podobu robotů či postav ze sci-fi seriálů a na jeho obrazech s iluzí prostoru se potkávají nahá těla krasavic s chladnou krásou pistolí a samopalů i s nevinností zvířat.

Michal Cimala: Trash Time, Trafo Gallery, pohled do výstavy

Na řadě děl je patrná práce s průmyslovým odpadem. „Mám přátele, kteři mi schovávají nepoužitelné díly z dětských sedaček, přeskládávám je do různých souvislostí. Například jsem z nich udělal sérii soch – jakési hlavy. Z tohoho materiálu jsem udělal dvě věci. Jedna se jmenuje Digitální matka, druhá Digitální otec,“ říká Michal Cimala.

Michal Cimala: Trash Time, Trafo Gallery, pohled do výstavy

Michal Cimala (23. ledna 1975, Havířov) je český sochař a designér. Je asistentem v ateliéru sochařství na AVU v Praze. Samostatně vystavuje od roku 2004. Dělal interiéry butiku Myrnyx tyrnyx v Praze, Hip-hop klubu v Karlových Lázních a Diskotéky v Karlových Varech. Cimala se také věnuje street artu a konceptuální tvorbě. Je hudebníkem, spolu s Petrem Voříškem založili skupinu Roxor, pro kterou vytvořil několik originálních nástrojů.

Michal Cimala: Trash Time, Trafo Gallery, pohled do výstavy

Výstava zahrnuje velkou sérii obrazů zpracovaných lentikulárním tiskem, do kterých autor zasahuje malbou. Jsou na nich zvířata, ženy a téměř vždy zbraně. „Měl jsem ateliér u tiskárny, kde se vyhazovalo spoustu reklamního odpadu, rozřezával jsem fotky, které byly vyčištěné, vyleštěné a vlepoval jsem je do malby. Potom jsem dostal dva králíky jako lentikulární tisk. Ten má možnost proměňovat se z jedné fotky do druhé. Za tímto jsem potom cíleně šel. Nakoupil jsem si průmyslově vyrobené věci jako zátiší se samopaly, s pistolemi, různé ženy a zvířata. Tyto jsem začal rozřezávat a implementovat do malby,“ doplňuje autor.

Michal Cimala: Trash Time, Trafo Gallery, pohled do výstavy

Výstava s názvem „Trash Time (Don´t Run!)“ je v Trafo Gallery v Hale číslo 14 v Pražské tržnici na Bubenském nábřeží k vidění do 5. listopadu 2017.

autoři: Karel Oujezdský , Hok
Spustit audio